YEREL HABERLER - 23 Haziran 2017 Cuma 09:56

Yaban kuşları emin ellerde

A
A
A
Yaban kuşları emin ellerde

Karşıyaka Belediyesi, yaban hayatın korunmasına katkı sağlamak için sürdürdüğü çalışmalarla, 3 ayda 295 kuşu yaşama döndürdü.

Karşıyaka Belediyesi, yaban hayatın korunmasına katkı sağlamak için sürdürdüğü çalışmalarla, 3 ayda 295 kuşu yaşama döndürdü. Hasta, yaralı veya uçamayacak durumda olan yavru kuşlar; bakım ve tedavilerinin ardından doğal ortamlarına salındı.



Bakım, tedavi, rehabilitasyon


Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Karşıyaka Belediyesi, sağlık hizmetleriyle yaban hayatının korunmasına da destek veriyor. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, Nisan ayından bu yana 295 yaban kuşunun rehabilitasyon, bakım ve tedavisini yaptı. Belediye ekiplerince yaralı halde bulunan kuşların yanı sıra; Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürlüğü tarafından yönlendirilen ve vatandaşların Mavişehir’deki polikliniğe getirdiği kuşlar da koruma altına alındı.



Doğal yaşama kanat çırptılar


Büyük çoğunluğu martılardan oluşan kuşlar arasında; karga, kumru, saksağan, güvercin ve kerkenez gibi türler de yer aldı. Çeşitli nedenlerle yaralanan ve hasta halde olan kuşlar ile ilk uçuş deneyimi sonrası düşen yavrular, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğal ortamlarına salındı. Müdahalelerin önemli bir kısmının vatandaşlar aracılığıyla gerçekleştirildiğini ifade eden yetkililer, yaralı hayvan ihbarı için 324 44 19 ve 324 44 39 numaralı telefonların aranabileceğini belirtti.



“Her canlıya hizmet”


Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Hayvan sevgisi ve hayvan haklarına saygı, bir toplumun çağdaşlık göstergesidir. Karşıyakamızda bu anlayışla çalışıyor, kentimizde nefes alan her canlıya hizmet ediyoruz. 3 yılda 40 bin hayvana sağlık hizmeti sunduk. Sadece kedi ve köpekleri değil, yaban hayatının parçası olan hayvan türlerini de uzman ekiplerimizle korumamız altına aldık. Karşıyakamızın ve halkımızın hayvan sever kimliğine yakışan çalışmalara imza atmaya, tüm canlıların yaşam haklarına saygılı hizmetler üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Menengiç kahvesi her mevsim beğeni topluyor Gaziantep’teki Tarihi Tahmis Kahvesi’nde hazırlanan Gaziantep’in tescilli içeceği menengiç kahvesi her mevsim yerli ve yabancı turistlerin beğenisini topluyor. Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Gaziantep’te, yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi tahmis kahvesi, her mevsim yaptığı menengiç kahvesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Menengiç kahvesi kendine has aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla dikkat çekiyor. Diğer yandan içerisinde kafein bulunmaması kahve tiryakilerinin yanı sıra kafeinsiz içecek tercih edenlerin de ilgisini çekiyor. Gaziantep’e farklı bölgelerden ve dünyanın çeşitli şehirlerinden gelen turistler, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmenin yanı sıra bu eşsiz kahve lezzetini tatma fırsatını buluyorlar. Gaziantep’in turizm potansiyelini artıran bu tarihi içecek, şehrin gastronomi ve kültür turizmine olan katkısını da gözler önüne seriyor. “Menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” Tarihi Tahmis Kahvesinin geçmişini anlatan, Gaziantep’te tarihi ve lezzet yönünden en uğrak noktalarından biri olduğunu belirten işletme sahibi Mehmet Hilmi Bağcı, “Tarihi Tahmis kahvesi yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip bir mekan ve Osmanlı’nın ilk kahvelerinden biri diyebiliriz. Tahmis kahvesi, vazgeçilmez lezzetlerden olan menengiç kahvesi ile insanların dinlenme noktası. İnsanların gelip kahvelerini içtiği, sohbet ettiği tarihi bir yer. Menengiç kahvesi ise özel bir kahve, Gaziantep’e gelen misafirler muhakkak buraya gelerek kentimizin kültürel ve vazgeçilmez olan menengiç kahvesini içerler. Bir kahvenin 40 yıllık hatırı varsa burada yaptığımız menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” dedi. “Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi var” Turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Bağcı, menengiç kahvesinin sağlıklı olduğunu ifade etti. Bağcı, “Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler kentin çeşitli turistik yerlerini gezdikten sonra muhakkak buraya gelirler. Bizlerde onlara elimizden geldiğince güzel bir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim hem fiyatımız uygun hem de sağlıklı bir ürün. Çocukların ve hanımların içmesinde hiçbir problem yok. Doğal bir malzemelerle ve yerli üretim kahvemizi yerli sunumlarla müşterilerimize sunuyoruz” ifadelerini kullandı. “Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim” İstanbul’dan Gaziantep’e gezmeye gelen ve menengiç kahvesine ön yargılı bir şekilde yaklaştığını söyleyen Elif Borluk kahveyi içtikten sonra çok beğendiğini ve fikrinin değiştiğini söyledi. Borluk, “Bence menengiç kahvesi çok güzel. Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim. Sade Türk kahvesi sevdiğim için içemem diye düşündüm ama bayağı güzeldi. Sütlü Türk kahvesine benziyor. İnternetten, sosyal medyalardan duyarak görerek geldik. Kuzenimle birlikte İstanbul’dan günübirlik bu lezzeti tatmak için geldik. Herkesin bu lezzeti tatması gerekiyor. herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.