GENEL - 12 Eylül 2017 Salı 15:15

Urla’nın kurtuluş günü coşkuyla kutlandı

A
A
A
Urla’nın kurtuluş günü coşkuyla kutlandı

12 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarılan Urla, kurtuluşunun 95.

12 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarılan Urla, kurtuluşunun 95. yıl dönümünü kutladı. Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Urla, Batı Anadolu’da Kuva-yi Milliye ruhunun doğduğu kent olma şerefine de sahip olmuş çok özel bir ilçedir. Bizler küllerinden yeniden doğmuş bir neslin çocuklarıyız. Ve 95 yıldır olduğu gibi; ne pahasına olursa olsun demokrasinin bayraktarı olmaya devam edeceğiz" dedi.


Urla’nın Kurtuluş Törenleri Tarihi Mermerli Çeşme’den Cumhuriyet Alanı’na gerçekleşen Kortej Yürüyüşü ile başladı. Törene Kaymakam Vekili ve Seferihisar Kaymakamı İlhan Abay, Belediye Başkanı Sibel Uyar, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Garnizon Komutanı Albay Erol Çevik, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Urla Cumhuriyet Başsavcısı Tuncay Çelik ile Siyasi Parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları yöneticiler katıldı. Halkın büyük ilgi gösterdiği kurtuluş törenlerinde Büyükşehir Belediye Bandosu İzmir Marşı ve çeşitli marşlar çaldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu. Belediye Başkanı Sibel Uyar törende günün önemini belirten konuşmasını yaptı ve "Kurtuluş"u anlattı.



Hasan Tahsin ve sonrası


Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığının tehlikeye girdiği dönemlerde 15 Mayıs 1919’da İzmir’de ilk kurşunun Şehit Gazeteci Hasan Tahsin tarafından atılarak kurtuluş ateşinin yakıldığını belirterek, "Ve 19 Mayıs 1919’da başladı Kurtuluş Savaşı, mavi gözlü devin Samsuna çıkışıyla, genelgeler yayınlandı, kongreler düzenlendi, mitingler yapıldı. Tüm Anadolu’ya yayıldı bağımsızlık ateşi. Halk tek yürek oldu" dedi.


26 Ağustos 1922’yi gösterdiğinde Kocatepe’den Mustafa Kemal Paşa’nın "İlk Hedefiniz Akdeniz’dir ileri" haykırışını anımsatan Uyar, "9 Eylül 1922’de Konak Meydanı’ndaki Hükümet Konağı’na çekilen Türk Bayrağı milli mücadelemizin zaferle taçlanacağının habercisiydi. Türk askeri durmadı. Adım adım ilerledi ve 3 gün sonra 12 Eylül’de Urla’mız da özgürlüğüne kavuştu" diye konuştu.



Özgürlüklerin kenti Urla


Urla’nın, binlerce yıl boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptığını, ticaretin ve kültürün beşiği olduğunu da söyleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar konuşmasına şöyle devam etti: "Urla, Batı Anadolu’da Kuva-yi Milliye ruhunun doğduğu kent olma şerefine de sahip olmuş çok özel bir ilçedir. Öyle ki; Hasan Tahsin’in düşmana attığı o ilk kurşunun ardından 1 gün sonra 16 Mayıs 1919 tarihinde, işgalin 2. gününde Urla’da yaşayan kalabalık Rum halkının köylere saldırması, Alay Komutanı Yarbay Kazım Bey’in elinde yalnızca 18 askerin bulunması, Vatansever Urla halkının kasabadaki cephaneliğe el koymasına ve 120 kişilik milis kuvveti oluşturmasını sağlamıştır. Ve böylelikle “Batı Anadolu’da ilk Kuva’yi Milliye’nin Urla’da doğuşu” tarihe yazılmıştır."



Cumhuriyet’i koruyacağız


Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Türk Kurtuluş Savaşı’nın, bir milletin onurunu, şerefini, namusunu ve en önemlisi bağımsızlığını kanının son damlasına kadar koruduğunu dünyaya gösteren emsalsiz bir destan olduğunun altını çizdi. Uyar, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler küllerinden yeniden doğmuş bir neslin çocuklarıyız. Ve 95 yıldır olduğu gibi ne pahasına olursa olsun demokrasinin bayraktarı olmaya devam edeceğiz. Hoşgörünün ve çağdaşlığın merkezi olan bu coğrafyada özgürlük şarkıları bundan sonra da hiç susmayacak. Çünkü İzmir, çünkü Urla aydınlık bir geleceğin temsilcisidir. Çünkü bu kent gerçeği konuşmaktan asla korkmayan insanların yuvasıdır. Çünkü bu topraklardaki insanlar bilirler ki; egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Çünkü hepimiz biliyoruz ki; Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve çöküş vardır. Özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de, hukukun da dayanak noktası ulusal egemenliktir. Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir. Bizlere onurlu gelecek, gurur veren bir mazi bırakan, Laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini emanet eden Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Milli mücadelede Urla’yı düşmana teslim etmeyen Yarbay Kazım Bey’e, Yüzbaşı Kemal’e, Onbaşı Baki’ye, Çolak İbrahim’e, Sabri Yılmaz’a ve daha ismini bilmediğimiz ama kahramanlıklarıyla destanlar yazdıran Urlalı yiğitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, Milli mücadele ateşinin ilk kıvılcımının yandığı Urla’mızın Kurtuluşunun 95. Yıl dönümünü sevgi ve saygılarımla kutluyorum. Bizler, kahraman ninelerimizin, yiğit dedelerimizin, ulu önderimiz Mustafa Kemalimizin ülkeyi emanet ettiği Urlalılarız. Birinci vazifemiz, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetimizin ve istikbalimizin yegâne temeli budur. Bu temel bizim en kıymetli hazinemizdir. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur."



Şehitlikteki tören


Urla’nın kurtuluşu Yıldıztepe Şehitliği’ndeki törenle devam etti. Kaymakam Vekili ve Seferihisar Kaymakamı İlhan Abay, Belediye Başkanı Sibel Uyar, Garnizon Komutanı Albay Erol Çevik Şehitlik’e çelenk koydu. Askerlerin Saygı atışı ve Şehitliğin gezilmesiyle buradaki tören de sona erdi.


Urla’nın Kurtuluş Günü törenleri akşam Tanju Okan adına Hakan Çeken Kültür Merkezi’nde düzenlenen Pop Müzik Beste Yarışması ile devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa 1. Osmangazi Gençlik Yürüyüşü Haluk Levent’in katılımıyla gerçekleştirildi Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği 1. Osmangazi Gençlik Yürüyüşü, ünlü sanatçı Haluk Levent’in de katılımıyla yapıldı. Başkanlar ve Haluk Levent, vatandaşlarla beraber yürüdü. Osmangazi Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu 1. Osmangazi Gençlik Yürüyüşü Fomara Meydanı’ndan başlayarak Osmangazi Meydanı’nda son buldu. Yürüyüşe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın yanı sıra ünlü şarkıcı Haluk Levent de katıldı. Yüzlerce vatandaşın eşlik ettiği yürüyüş, Osmangazi Meydanı’nda son buldu. Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Samsun’a ulaşan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ve arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti’nin meşalesini yakmıştır. Onun için onlara minnet borçluyuz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve gazilerimize minnet borçluyuz. Onları şükranlar anıyoruz” dedi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise, “16 Mayıs 1919’da, 105 yıl önce Galata Limanı’ndan demir alan Bandırma vapuru, 105 yıl önce tam bugün Samsun’a ayak bastı. İçerisinde büyük önder Atatürk ve silah arkadaşları vardı. Kimsenin inanmadığı ama onların asla vazgeçmediği bağımsızlık ve özgürlük için başladığı yürüyüşün en son olarak ise 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesiyle bugün özgür bir şekilde bugünleri kutluyoruz. Onları anıyoruz. Atatürk ve silah arkadaşlarını yad ediyoruz. 19 Mayıs Osmangazi’de de ilk defa 19.19’da başlayacak olan yürüyüşümüz ile yapacağız. Akşam da konser ile Bursalıları ve Osmangazilileri Haluk Levent ile buluşturacağız. Onlar o gün Bandırma Vapuru ile çıkmasalardı emin olun hiçbirimiz burada olamazdık. Bugünü de Cumhuriyetimize yakışır şekilde kutlayacağız” dedi.
Bursa Bursa Ülkü Ocaklarından 19 Mayıs yürüyüşü Bursa Ülkü Ocakları, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yaklaşık bin kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Bursa Ülkü Ocakları tarafından organize edilen19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı yürüyüşü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndan başlayarak Heykel’de bulunan Mustafa Kemal anıtında yapılan basın açıklamasıyla son buldu. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte Bursa Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Muhittin Saltık, Atatürk anıtına çelenk bırakı. Yürüyüşe Ülkü Ocakları Teşkilat üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yürüyüş sonrası basın açıklaması yapan Bursa Ülkü Ocakları İl Başkanı Mehmet Muhittin Saltık, 19 Mayıs’ın sadece tarihi bir olayın başlangıcı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "19 Mayıs Türk’ün yeniden küllerinden doğuş günüdür. 19 Mayıs Türk’ün Anadolu’daki Ergenekon’udur. 19 Mayıs Türk gençliğinin parolasıdır. Bu paroladaki, geçmişte yaşanan sıkıntıların, çekilen çilelerin ülke geleceğine sunulan bir aynasıdır. Bu ayna ile Türk milleti, geleceğini, geçmişine bakarak daha sağlam bir şekilde kuracaktır. Aziz Türk milleti, 19 Mayıs’ta mukaddes vatanımızı işgal ve istilaya yeltenenlere yönelik, kudretini ispat eden ve bağımsızlığını, içinde bulunan durum ne kadar ağır olsa da, vazgeçilmez tarihi ve insani bir hak olarak gören büyük irade, Samsun’a ulaşarak ilk ve anlamlı milli hamlesini yapmıştır. 19 Mayıs’ın 1919 ’un bu özel yıl dönümde. Aziz milletimizin ve değerli gençlerimizin bayramını içtenlikle kutluyorum. Bu uğurda mücadele eden Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum” diye konuştu.