SAĞLIK - 14 Aralık 2017 Perşembe 12:55

Kalbe zımbayla tedavi

A
A
A
Kalbe zımbayla tedavi

Kalp kapağı hastası 71 yaşındaki Yaşar Songuç, ameliyat riskinin yüksek olması nedeniyle kasığından girilerek gerçekleştirilen “mitraclip” tedavisiyle, kalbine özel zımba benzeri bir cihaz yerleştirilerek kalp kaçağı azaltılan hasta sağlığına kavuştu.

Kalp kapağı hastası 71 yaşındaki Yaşar Songuç, ameliyat riskinin yüksek olması nedeniyle kasığından girilerek gerçekleştirilen “mitraclip” tedavisiyle, kalbine özel zımba benzeri bir cihaz yerleştirilerek kalp kaçağı azaltılan hasta sağlığına kavuştu.


İzmir’de özel bir hastanenin kardiyoloji kliniğinde Türkiye’de çok nadir uygulanan bir kalp tedavisi gerçekleştirildi. Özel Medifema Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Şenarslan, kalp kapağı sorunuyla kendilerine başvuran Yaşar Songuç’un (71) birçok hastalığı bulunduğunu belirterek, “Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de kalbin 4 kapağından biri olan mitral kapakta olan ciddi yetmezlik (kan kaçağı) durumu. Bu hastalıkta mitral kapak kanı tutamamakta ve kanın geldiği kalp kulakçığına geri kaçmasına neden olmaktadır. Ciddi düzeyde olan mitral kapak yetmezliği önemli bir kalp sorunudur. Gerek yaşam kalitesinin düşmesi gerekse ölüme neden olmasıyla önem arz etmektedir. Bu Ciddi mitral kapak yetmezliği olan hastalarda çoğu zaman ilaç tedavisine dirençli yakınmalar olabilmektedir. Ciddi mitral kapak yetmezliğinin esas tedavisini cerrahi yöntem ile kapağı tamiri veya kapağın yapay kapaklar ile değiştirilmesi oluşturmaktadır” dedi.


Ciddi mitral kapak yetmezliğine sahip olan hastaların bir bölümünün yüksek cerrahisi riski olması nedeniyle ameliyat edilemediğini belirten Dr. Şenarslan, “Günümüzde böyle durumlara sahip hastalarımıza umut olabilecek bir tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Bu tedavi ‘mitraclip’ tedavisidir. Bu tedavi de hastaya cerrahi bir müdahale yapılmaksızın kasık bölgesindeki toplar damara girilerek, kapalı yöntem ile kaçak olan mitral kapak yaprakçıklarını bir arada tutabilecek küçük özel zımba benzeri cihazlar kapağa konabilmektedir. Bu zımbalar özel metallerden yapılan çok küçük cihazlardır ve her iki yaprakçığa kancaları tutturularak yaprakçıkların birbirine yapışmasını sağlarlar. Böylelikle kan kaçak miktarı azaltılır. Azalan kan kaçağı düzeyi ile hastalarımızın özellikle nefes darlığı yakınmaları geriler” diye konuştu.


Kendilerine başvuran 71 yaşındaki Yaşar Sorguç’ta da ileri derecede kalp yetmezliği ve ağır mitral kapak yetmezliği olduğunu belirten Dr. Şenarslan, “Hastamız ileri kalp yetmezliği nedeni ile açık kalp cerrahisine uygun değildi. Bu nedenle hastaya ‘mitraclip’ uygulaması kararı verildi ve yaklaşık 2 saat kadar süren işlem yapıldı. İşlem başarı ile bitirildi ve hastamız 3 günlük hastane yatış süreci sonrasında taburcu olarak sağlığına kavuştu. Hastanemizde bu tür güncel kalp ve kalp kapak girişimleri aktif olarak başarılı bir şekilde uygulanmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisini Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirdi. İzmir’deki etkinliğe yaklaşık 250 kişi katılım sağladı. Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisi Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirilirken, sabah saatlerinde düzenlenen İzmir’deki programa yaklaşık 250 kişi katıldı. Spor gibi sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin bağımlılıktan uzak bir yaşama büyük katkı sağladığını belirten İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı şunları ifade etti: “Yeşilay olarak; beş bağımlılık alanında yüz yılı aşkın süredir aralıksız mücadele ediyor, her bireyin iyi ve sağlıklı yaşaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm insanlarımızın bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam konusunda farkındalık sağlamasını amaçlıyoruz. Bu konuda spor etkinlikleri düzenlemeye de büyük önem veriyor; artık geleneksel hale gelen Yeşilay Bisiklet Turu ile her yıl hep birlikte pedal çevirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu faydalı amaç için büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.”
Samsun Büyükşehir standına yoğun ilgi Samsun’da bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda yer alan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin standı yoğun ilgi gördü. 2 - 5 Mayıs 2024 tarihleri arasında TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 8. kez düzenlenen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi de kurduğu stantla yer aldı. Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçinin de ağırlandığı fuarda Büyükşehir Belediyesi’nin standı ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi’nin Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası’nda üretilen ürünleri oldukça dikkat çekti. Fuarda yer alan ürünlerle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisi Şube Müdürü Emre Şirin, "TÜYAP’ta standımızda granitten ürettiğimiz kent mobilyaları, yer döşemeleri, hayrat çeşmeleri, peyzaj ürünleri şeklindeki ürünlerimiz ile yer aldık. Büyükşehir Belediyesi olarak kendi maden sahamızda kendi işçilerimiz ile Doğaltaş Elemanları Üretim Tesisimizde 2 boyutlu olarak ürettiğimiz ürünleri burada sergiledik. Çok geniş bir ürün gamımız var. Yaklaşık 40 çeşit ürün üretiyoruz. Fuarı ziyaret eden vatandaşlarımızın standımıza çok güzel bir ilgisi oldu” diye konuştu.