SAĞLIK - 18 Aralık 2017 Pazartesi 10:19

Obez hastalara özel yılbaşı menüsü

A
A
A
Obez hastalara özel yılbaşı menüsü

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op.

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, diyet ve spor programları ile ideal kilosuna ulaşmaya çalışan insanlara ve obezite cerrahisi geçiren kişilere özel yılbaşı menüsü önerdi. Menüye göre az kalorili özenli seçimler yapılmalı, yılbaşı gecesi tüm gün aç kalınmamalı. Kuruyemişte porsiyon kontrolüne dikkat edilirken, tatlı olarak da ’Narlı chia puding’ seçilebilir.


Fazla kalorili ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi metabolizmayı yavaşlatabileceğinden yılbaşı gecesinde sağlıklı ve az kalorili seçimler yapılmasının önemli olduğunu belirten Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, “Yılbaşı gecesinde protein içeriği yüksek besinlerin seçilmesini öneriyorum. Eğer yılbaşı kutlaması için özel bir yemek yapmayı veya ev dışında bir yemeğe çıkmayı düşünüyorsanız güne hafif bir kahvaltı ile başlayabilir ve gün içinde bol bol su içebilirsiniz. En çok yapılan hatalardan biri akşam çok yemek yiyeceğini düşüp gün bütün gün aç kalmaktır. Böyle bir durumda akşam yemeğinde fazladan kalori alımına neden olup sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle yılbaşı sofrasına aç oturmamaya dikkat edin.1-2 saat önce meyve veya salata gibi hafif bir ara öğün yaparak akşam gereğinden fazla yemeyi engelleyebilirsiniz. Yılbaşı masadaki tüm yemeklerin tadına bakmak yerine bir tabağa yeterli porsiyon ve çeşidi koyup öyle tüketin. Porsiyonlarınız küçük olsun, doyma hissettiğiniz an yeme süresini uzatarak iyice çiğnemekte fayda var. Bu şekilde doyduğunuzu hissetmeniz çok daha kolay olacak ve gereksiz kalori alımının önüne geçilecektir. Yemek seçimi yaparken protein içeriği yüksek besinleri tercih etmeye özen gösterin. Sofrada aşırı yağlı yiyecekler ve kızartmalar yerine zeytinyağlı yiyecekleri ve salataları tercih edin. Meze tercihi yaparken kızartmalardan uzak durmanız önemlidir. Çünkü kızartmalar hazımsızlık yapabilir ve kalori miktarları fazladır” dedi.


Meze hazırlarken light yoğurt kullanılmasını öneren Dr. Ergenç, ana yemekleri kızartma kavurma gibi ağır ve kalorili yöntemler yerine buğulama ızgara veya fırında hazırlanmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. Gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Ergenç, “Bunun yerine taze sıkılmış veya %100 meyve sularını ve ayranı tercih edebilirsiniz. Her ne kadar önermesek de yılbaşı gecesi alkol alacaksanız düşük kalorili ve alkol oranı düşük olan kırmızı şarabı tercih edebilirsiniz ancak bir iki kadehten fazlası önerilmez’’ dedi. Aç karnına ve hızlı alkol tüketilmemesinin gereğine dikkat çeken Ergenç ‘’Alkol geç hipoglisemiye ( kan şekeri düşüklüğü) neden olacağından light bir peynir gibi küçük atıştırmalıkla tüketilmesi ilerleyen saatlerdeki kan şekeri düşüklüğüne engel olacaktır” diye konuştu.



Kuruyemişte porsiyon kontrolü


Kuruyemiş yılbaşı gecesi sıkça tüketilen atıştırmalıklar arasında olduğunu kaydeden Dr. Ergenç, şu bilgileri verdi: “Ancak kuruyemişlerin geneli yağ oranı yüksek besinlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken şey porsiyon kontrolüdür. Fıstık veya çekirdek gibi yağlı çerezlerin yerine leblebi tüketilebilir. Kremalı şerbetli hamur işi tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılara veya mevsim meyvelerine ağırlık verin. Uykusuz bir gece geçirmek istemiyorsanız yatmadan 1-2 saat önce beslenme kesilmelidir. Yılbaşı gecesi olması saatlerce uykusuz geçirebileceğiniz anlamına gelmiyor. Normal uyku saatinizi çok geçirmemenizi öneririz”



Peki fazla yediyseniz


Tüm bu önerilere rağmen gereğinden fazla yiyenler için de tavsiyelerde bulunan Dr. Ergenç, “Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız yeni yılın ilk gününü uyuyarak geçirmeyin. Güne 1-2 bardak tarçınlı limonlu su ile başlamanız kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacaktır. Alkolün yaratabileceği kan şekeri düşüklüğünü önlemek için kahvaltıyı atlamayın ve en geç saat 10:30’da kahvaltınızı tamamlayın. Bir önceki gün çok yediniz diye ertesi günü kesinlikle aç geçirmeyin. Alkolün ve yemeğin neden olduğu ödem ve şişkinliği atmak ve rahatlamak için zencefil veya nane limon çaylarını tercih edebilirsiniz. Gün içinde 2-2.5 litre su tüketip yağ oranı düşük yiyecekler tüketmeye çalışın. Akşam üzeri küçük bir yürüyüş yapmak vücudu rahatlatmaya yardımcı olacaktır” dedi.



İşte obez hastalarına özel hazırlanmış yılbaşı menüsü


Başlangıç : Brokoli çorbası 1 orta boy kase 70-100 kcal


200g brokoli, 2 sb su.


100 gr light labne


1 küçük soğan 2 diş sarımsak


Brokoli, su sarımsak ve soğanı el blenderinden geçirip kaynatın. Kaynamaya yakın labne peynirini ekleyin. Çok az tuz ekip karıştırın.


Mezeler: sıcak ot kavurma, piyaz, havuç tarator, yoğurtlu kabak, köz patlıcan salatası, kabak mücver, yoğurtlu semiz otu kabak mücver tarifi: Kabak rendelenir. Kalan rendelenmiş kabak içine 1 tatlı kaşığı un, yumurta, peynir ilave edilerek kıvamlı bir harç elde edilir. Yapışmayan tavaya 1 çorba kaşığı dolusu konularak iki tarafı ve içi pişinceye kadar kısık ateşte tutulur. Ayrıca tavada bu işlemi yapmak istemezseniz fırın tepsisine (yağlı kağıt koyabilirsiniz) harç boşaltılıp fırında ortalama 30- 40 dakikada çok kurumayacak şekilde pişirilir. Avuç içi kadar mücver 50-80 kcal’dir.


Ana yemek: Kestaneli hindi sarma, sebzeli dana rosto, fırında kuşkonmazli levrek.


Fırında kuşkonmazlı levrek : Yağlı kağıda levreği ve kuşkonmazı koyup 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ve karabiber ile fırınlayın. servis ederken bol roka ve limon ile servis edin. 1 porsiyonu yaklaşık 200 kcal.


Tatlı : Narlı chia puding


4 yemek kaşığı chia tohumunu 1 tatlı kaşığı balı 1 su bardağı suyu ve 1 su bardağı light sütü karıştırıp buzdolabında bekletin. Chia tohumları iyice şişince derin bir kaseye alıp üzerine nar ekleyip servis edebilirsiniz. 1 küçük kase yaklaşık 60-80 kalori arasındadır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde kültür söyleşilerine Prof. Dr. Halil Berktay konuk oldu Eskişehir’de ‘Kültür Söyleşileri’ kapsamında düzenlenen ’Tarih ve İdeoloji’ başlıklı söyleşi Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi (İBF) Şener Şen Salonu’nda gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin’in moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay konuk oldu. Söyleşiye İBF Dekanı Prof. Dr. Bülend Aydın Ertekin başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katılım gösterdi. “Tarihçilik ve tarih yazıcılığı bugün ile geçmiş arasında sürekli bir ilişkidir” Tarihçinin özelliklerinden ve tarihi ideolojilerden kurtarmanın mümkün olup olmadığına değinen İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay konuşmasında şunlara yer verdi: “Bilimde objektiflik apriori değildir aposteoridir. İyi bilim insanı ise sadece yanıldığını kabul etmekle kalmaz, yanıldığının düzeltilmesinden sevinç duyar. Kendisini aşağılanmış hissetmez gerçeğe daha fazla yaklaşmak uğruna hatasının düzeltilmesinden sevinç duyar. Sadece gerçeği bilmek söz konusu değildir. Tarihte niyet ve bağlayıcı meslek etiği önemlidir. Tarihçilik ve tarih yazıcılığı bugün ile geçmiş arasında sürekli bir ilişkidir; geçmişin nötr bir şekilde incelenmesi yerine bugün ile geçmiş arasında sürekli diyalogdur ve bu ilişki bugünden kurulur. Günümüz olayları, ideolojik politik cereyanları tarihi belirli bir ortamla kuşatır ve ona bazı fikirleri, konuları, temaları ilham eder. Duyarlılıklar doğrultusunda her nesil kendi tarihine ilişkin sorular sorar. 1960-1968 Paris Vietnam savaşı ve protestoları birer dalgalanma örnekleri. 1950’lerin sonundan itibaren birçok İlkçağ Tarihine yönelen genç araştırmacılar, kölelik ve köle isyanını çalışıyor çünkü 1960’ların, o dönemin solcu terminolojisi, aşağıdan yukarı patlak veren isyanları, özellikle klasik Atina’nın ve Roma’nın kölelik düzeni ve köleleri ile zihinsel ve duygusal bir bağlantı kuruyorlar. Böylelikle İlkçağ Tarihçiliğinde yoksulluk, sınıflar, sınıfsallaşma, köylü isyanları gibi konular öne çıkar. Sovyetler Birliği çökünce ve bütün Doğu Avrupa’daki komünist tek partili rejimleri de transformasyona uğratınca demokrasiye geri dönüş gerçekleşti. Bunun sonucunda İlkçağ Tarihçiliğinde, ilkçağ demokrasisi yeniden değer kazandı.” ‘Tarih ve İdeoloji’ söyleşisi soru-cevap kısmının ardından İBF Dekanı Prof. Dr. Bülend Aydın Ertekin’in Prof. Dr. Halil Berktay’a teşekkür belgesi ve hediye takdim etmesiyle sona erdi.
Ankara Bakan Tunç’tan Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Khan’a "Gazze çağrısı" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Asad Ahmad Khan’a, "Acilen soruşturma açılmalı, tedbir kararları alınmalı, suçluların tutuklanması sağlanmalıdır" çağrısında bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X hesabından yaptığı paylaşımda, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Asad Ahmad Khan’a Gazze’de yaşanan olaylara ilişkin çağrıda bulundu. Bakan Tunç, "Khan’ın Filistin’de işlenen insanlık suçları karşısında soruşturmayı tamamlayarak davayı açmaması Gazze’deki dramın giderek artmasına, çocuk katliamının devamına neden olmaktadır. Davanın gecikmesi İsrailli saldırganları cesaretlendirmekte, Uluslararası Hukuka olan güveni ortadan kaldırmakta, UCM’yi etkisizleştirmektedir" ifadelerini kullandı. "Lütfen çocuklar öldürülmesin, suçlular adalet önünde hesap versin" "15 bini çocuk 37 bin sivilin öldürüldüğü 77 bin masum insanın yaralandığı" ifadesini kullanan Tunç, paylaşımında şunları aktardı: "Milyonlarca insanın açlık ve susuzluğa maruz bırakıldığı, hastanelerin, ibadethanelerin, okulların, mülteci kamplarının bombalandığı saldırılarda harekete geçilmeyecekse ne zaman geçilecektir. Tüm suç delilleri ortada iken davayı açmamakta direnmek, katliama sessiz kalmak, işlenen suça ortak olmak anlamına gelecektir. Artık tahammül kalmamıştır, insanlık vicdanı dünyanın her yerinde, üniversitelere, sokaklara, meydanlara taşmaktadır. Çocukların katlini önlemek UCM’nin elindedir, soykırım suçunu önlemek UCM’nin varlık sebebidir, UCM bunun için kurulmuştur, bu yetkisi vardır. Suçlular da bellidir, acilen soruşturma açılmalı, tedbir kararları alınmalı, suçluların tutuklanması sağlanmalıdır. Bir gün bile gecikmek, yüzlerce çocuğun hayattan koparılması demektir. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Asad Ahmad Khan, beklemeniz için hiçbir neden yok, dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak değil; insan haklarını ve adaleti savunan biri olarak geçmek istiyorsanız bir dakika bile beklememeniz gerekir. Lütfen çocuklar öldürülmesin. Suçlular adalet önünde hesap versin."
Ankara CHP lideri Özel: (Kılıçdaroğlu ile görüşmesi) "Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmeyle ilgili kendisine bilgi verdim, detayların önemli bir kısmını paylaştım" Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmeyle ilgili kendisine bilgi verdim. Detayların önemli bir kısmını paylaştım, kendisinin görüşlerini aldım" dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ı 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından ilk kez ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Özel ve Yavaş, Belediye Meclis Salonunda CHP’nin Ankara ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri ile bir toplantı yaptı. Toplantının çıkışında ise Özel ve Yavaş basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. ABB Başkanı Mansur Yavaş, Özel’in seçimlerin ardından hayırlı olsun ziyaretinde bulunduğunu ve kendisine belediye olarak yaptıkları çalışmalar ile finansal raporlara ilişkin bilgiler verdiğini kaydetti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise ziyarette Yavaş’ın kendisine Ankara’nın 5 Beyazı’nı temsil eden Ankara tavşanı, Ankara balı, Ankara keçisi, Ankara kedisi ve Ankara güvercinini simgeleyen bir plaket takdim ettiğini, kendisinin ise Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne yaptığı bağışın sertifikasını hediye ettiğini bildirdi. "Ben de olumlu buluyorum" Açıklamaların ardından Özel ve Yavaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mansur Yavaş, Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşme hatırlatılarak, "Bu görüşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmeniz gerçekleşecek mi?" şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi: "Kamuoyu gibi ben de olumlu buluyorum. Genel Başkanımızın yaptığı konuşmada belediyelerimizin sorunları da Cumhurbaşkanımıza anlatıldı. Önümüzdeki günlerde bizim de bakanlıklarla ilgili bazı bekleyen yazılarımız var. Onlarla ilgili eğer görüşmenin sonucu olumlu olursa biz de olumlu sonuç bekliyoruz. Olumlu sonuçlanmazsa ondan sonra tekrar bir randevu istemeyi düşünebilirim. Görüşmenin sonucu inşallah olumlu olur iki taraftan da diye bekliyorum eğer hükümet kanadından olumlu bir yaklaşım olursa zaten problemlerimiz çözülecek o zaman görüşmeye gerek kalmayacak." "Yargı talimatı kendi vicdanından alsın" Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde Gezi Parkı Davası tutuklularının gündeme gelip gelmediği ve atılacak olumlu bir adım konusunda umutlu olup olmadığı sorulan Özel, "Bu konuda en yoğun beklenti, iş adamlarından tutun Türkiye’nin ekonomisi iyiye gitsin isteyen herkesin beklentisidir. Gezi Davası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı ve Anayasa Mahkemesi kararı ayrı ayrı uygulanmadığı için Türkiye’de hukukun üstünlüğü olmadığını, hukuki öngörülebilirlik olmadığını, insanların önünü göremediğini böyle bir ülkeye yatırım yapılamayacağını, kredi verilemeyeceğini, verilen kredinin riskinin yüksek olduğunu ve doğrudan ekonomiye dahi olumsuz etkisi olan bir durum olduğunu bir kere bu yönüyle hatırlatalım. Yargı talimatı kendi vicdanından alsın. Yeniden yargılama mı? yargılamanın yenilenmesi mi? En doğrusunu hukukçular bilir ama bu bir yol bulunsun, Türkiye bu cendereden kurtulsun" dedi. "Cumhurbaşkanının düşüncelerini ifade etmek bana düşmez" Erdoğan ile görüşmesinde hasta tutuklular konusunun gündeme gelip gelmediği sorusunu yanıtlayan Özel, "Ben tabii kamuoyuna mal olmuş konularda kendi düşüncelerini söyleyebilirim ancak Cumhurbaşkanının düşüncelerini ifade etmek bana düşmez bu sorunun muhatabı kendisi. Ben büyük dramı anlattım ve bu konuda kendisinin gerekeni yapmasının çok yerinde olacağını nezaketli bir dille kendisinden talep ettim. Ancak kendisinin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşmaya ben yetkili değilim" ifadelerini kullandı. "Çok defa yemek yedik, bu kadar keyifli bir yemek yememiştik" Dün Ahlatlıbel’de CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede Kılıçdaroğlu’nun 31 Mart’taki seçimleri ve Erdoğan’la görüşmesini nasıl değerlendirdiği sorulan Özel, şunları aktardı: "Genel Başkanımızla hem çok faydalı hem de bugüne kadar en rahat ve en keyifli yemeğimizi yedik. İki taraf da kazanan tarafta sonuçta. CHP kazanınca mevcut genel başkanı da bir önceki genel başkanı da keyifleniyor. Çok keyifli bir sohbet oldu. Hem Sayın Meclis Başkanı ile hem de Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmeyle ilgili kendisine bilgi verdim. Detayların önemli bir kısmını paylaştım, kendisinin görüşlerini aldım. O Twitter meselesiyle ilgili ben onu hiç üstüme almamıştım almamakla doğru yapmışım. Sayın Genel Başkanı telefonla aradığımda görüşmeyle ilgili zaten bunu önerilerde bulundu. ’Şu söylenebilir, şunu söylerlerse bunu hatırlatmayı unutmazsak iyi olur’ dediğine göre, görüşmeyi yanlış bulmuyor. Yoksa ’benim söyleyecek bir sözüm yok ne gidiyorsunuz?’ derdi. Genel Başkanlar her tweeti üstüne almazlar. İkincisi, dün de kendisiyle yaptığım görüşmenin değerlendirmesinde kendisinin son derece yapıcı, son derece katkı, verici geleceğe dönük ışık tutucu bir yaklaşımı vardı. O yüzden böyle bir sorun alanımız yok. Bundan sonra partiyle ilgili, partinin geleceğiyle ilgili partinin iktidara gelmesi ile ilgili umutlarımız var. Çok defa yemek yedik, bu kadar keyifli bir yemek yememiştik."