ASAYİŞ - 18 Aralık 2017 Pazartesi 20:24

Balyoz davası başkanı FETÖ’den hakim karşısına çıktı

A
A
A
Balyoz davası başkanı FETÖ’den hakim karşısına çıktı

İZMİR (İHA) – İzmir’de FETÖ soruşturması kapsamında ’silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçundan yargılanan Balyoz davasına bakan eski İstanbul 10.

İZMİR (İHA) – İzmir’de FETÖ soruşturması kapsamında ’silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçundan yargılanan Balyoz davasına bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken’in yargılanmasına devam edildi. Aralarında Balyoz davasında yargılanan ve beraat eden emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Tuğamiral Ahmet Yavuz, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in de bulunduğu 59 kişinin duruşmaya katılma talepleri ise mahkeme tarafından reddedildi.


İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmaya tutuklu sanık “Balyoz Darbe Planı” davasına bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, sanık avukatı, aralarında Balyoz davasında yargılanan ve beraat eden emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Tuğamiral Ahmet Yavuz, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in de bulunduğu yaklaşık 80 kişi katıldı. Mahkeme başkanı, Balyoz davası mağdurlarının davaya katılma taleplerini aldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, 59 kişi davaya katılma talebinde bulundu. Davaya katılma talebinde bulunan ve Balyoz davasında bir numaralı sanık olarak yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, sanık Ömer Diken’in milli orduya yapılan kumpası yöneten kişi olduğunu ileri sürerek, sanığın silahlı terör örgütünün militanı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine ağır darbe vurduğunu söyledi. Davaya katılma talebinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ise sanığın görev aldığı sürede başta TSK olmak üzere devletin çökmesinde önemi rol oynayan ilk 3 kişiden biri olduğunu söyledi.


Duruşma savcısı, davaya katılma talebinde bulunan kişilerin doğrudanç suçtan zarar gördüklerinin anlaşıldığını belirterek, katılma taleplerinin onaylanmasını talep etti.


Sanık Ömer Diken ise katılma talebinde bulunan kişilerin görevi nedeniyle şikayetçi olduklarını, görev suçunun ise bu mahkemede değil Yargıtay’ın ilgili ceza dairesinde görülebileceğini, kendisinin şuan ’terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla yargılandığını söyleyerek, katılma talebinde bulunan kişilerin taleplerinin reddedilmesini talep etti.


Mahkeme heyeti kısa bir aradan sonra sanığın Balyoz davasında verdiği kararlar görev suçu olduğundan katılma taleplerinin reddedilmesine oy çokluğuyla karar verdi.



Mahkeme sanığın tutukluğunun devamına karar verdi


Mahkeme başkanı, daha sonra gelen raporları okudu. Duruşma savcısı, sanığın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Gizli tanığın beyanının gerçeği yansıtmadığını savunan sanık Ömer Diken, örgütle bir bağlantısının olmadığını, tutuklanmasına yönelik somut bir delilin olmadığını söyledi. Balyoz davasının görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atanması için bir talepte bulunmadığını belirten sanık Ömer Diken, hiçbir hakimin Balyoz davasına bakmak istemeyeceğini söyledi. Sanık Diken, tahliyesini talep etti.


Mahkeme heyeti, kısa bir aradan sonra sanık avukatının duruşmanın kapalı yapılması talebinin reddine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.



Olayın geçmişi


Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında Balyoz davasına bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken’in de bulunduğu 12 hakim ve savcı, Uşak’ta polis tarafından gözaltına alınmıştı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesindeki işlemlerinin ardından hakim ve savcılar, geçen Salı günü adliyeye sevk edilmişti. Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanan 12 şüpheli, tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti. Geçen iki günün ardından aralarında eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken’in de bulunduğu 12 hakim ve savcı tutuklanmıştı. Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanık Ömer Diken hakkında “silahlı terör üyesi olmak” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.