KÜLTÜR SANAT - 14 Ocak 2018 Pazar 10:29

İzmir’de mahalle orkestraları kuruluyor

A
A
A
İzmir’de mahalle orkestraları kuruluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, müzik aşkıyla yanıp tutuşan çocuklar için mahalle orkestraları kuruyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, müzik aşkıyla yanıp tutuşan çocuklar için mahalle orkestraları kuruyor.


İzmir ve Aliağa’dan sonra şimdi de Torbalı Çaybaşı ve Menemen Asarlık’taki genç yetenekler için harekete geçen belediye; ücretsiz bağlama, klarnet, keman, perküsyon, davul, gitar, çello ve şan eğitimiyle 1000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Çocuklardan oluşan mahalle orkestraları, daha sonra Filarmoni Orkestrası’na dönüşecek.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek bir projeyi daha hayata geçirerek özellikle ekonomik durumu iyi olmayan bölgelerde müzik eğitimi almak isteyen çocuk ve gençleri hayallerine kavuşturmak üzere yola çıktı. 10-17 yaş arasında müziğe yetenekli gençleri keşfetmek ve onların alanında uzman eğitmenlerden ücretsiz müzik eğitimi almalarını sağlamak amacıyla başlatılan proje, İzmir ve Aliağa’dan sonra Torbalı ve Menemen’e de uzandı. Bin çocuğa ulaşmayı hedefleyen projenin Torbalı Çaybaşı ve Menemen Asarlık mahallelerinde yapılan seçmelerine ilgi büyük oldu. Mahalle orkestralarına girmek için seçme sırasına giren çocukların en büyük hayali, seçtikleri müzik aletini en iyi şekilde çalmayı öğrenmek ve bir orkestrada yer alabilmekti. Müzik eğitiminin çok pahalı olduğunu ve bulundukları bölgede böyle bir olanağı bulamadıklarını söyleyen çocuklar, İzmir Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Öğretmenleri eşliğinde ilk derslerine başlayan ve ilk kez bir enstrümana dokunmanın tutmanın mutluluğunu yaşayan çocukların heyecanı gerçekten görülmeye değerdi.



"Genç yetenekleri keşfedeceğiz"


Önemli başarılara imza atan Tepecik Filarmoni Orkestrası’nın da kurucusu olan, proje sorumlusu, perküsyon sanatçısı Hamdi Akatay, müziğe yetenekli gençleri bir çatı altında toplayarak dünyaya açılmalarını sağlayacaklarını belirterek, “Bu projenin yürütülmesinde emeği geçenlere, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Mahalle orkestraları kurmamızın amacı, merkeze uzak mahallelerde yaşayan ve maddi olanakları sınırlı çocukların müzik yoluyla meslek sahibi olması. Bunun bir örneği Tepecik Filarmoni Orkestrası’dır. Biz de bu çocuklarımıza müzik eğitimi verip onlardan bir filarmoni orkestrası oluşturacağız; yurt içi ve yurt dışında konser vermelerini sağlayacağız" dedi.



1,5 saatlik müzik eğitimi


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen kurslarda keman, davul, bağlama, gitar, çello ve şan eğitimini ücretsiz verdiklerini söyleyen Akatay, Kültürpark’ta ve Aliağa’da başladığımız çalışmalara şimdi Torbalı ve Menemen’i de ekliyoruz. Bu çocukların içinde çok yetenekli olanlar var. Başarılı olacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Müzik eğitimine katılan çocuklar, hafta sonları klarnet eğitmeni Mehmet Kalaycı, vurmalı çalgılar eğitmeni Ozan Pars, keman eğitmeni Gürhan Karakiraz ve bağlama eğitmeni Hasan Arslan’dan 1,5 saatlik müzik eğitimi alacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.