SAĞLIK - 18 Temmuz 2018 Çarşamba 13:28

Uzmanlar, aşırı sıcakların psikolojiyi bozabileceğini söylüyor

A
A
A
Uzmanlar, aşırı sıcakların psikolojiyi bozabileceğini söylüyor

Sıcak havaların hakim olduğu bugünlerde, sıcaklık artışı vücut dengesini hem fiziksel, hem de psikolojik olarak etkilerken, Psikolog Dilek Gülveren, "Panik atak ve depresyona yatkın bireylerin sıcak havalarda daha temkinli olmaları gerekiyor" dedi.

Sıcak havaların hakim olduğu bugünlerde, sıcaklık artışı vücut dengesini hem fiziksel, hem de psikolojik olarak etkilerken, Psikolog Dilek Gülveren, "Panik atak ve depresyona yatkın bireylerin sıcak havalarda daha temkinli olmaları gerekiyor" dedi.


Sıcaklıkların arttıkça bireylerde huzursuzluk, tahammülsüzlük, sinir, öfke kontrol sorunları, mutsuzluk gibi bir takım problemlere yol açtığını ifade eden Psikolog Dilek Gülveren, depresyon ve panik atak olan hastaları uyardı.


Psikolog Gülveren, "İş hayatında, ekip arkadaşlarıyla yaşanan anlaşmazlıklar, tükenmişlik sendromu ve trafikte yaşanan kavgalar buna örnek olarak gösterilebilinir. (Amerika’da trafikte korna çalmanın sıcak havalarda sıklaştığı gözlemlenmiştir). Ayrıca sıcak havalarda önemli kararlar alırken içinde bulunulan durumlara temkinli yaklaşmak gerekir. Yeni bir iş girişiminde bulunurken, boşanma kararı alırken, hayatımızı yönlendirecek kararlar verirken, bu durumu göz önünde bulundurmakta fayda vardır" dedi.



Yaz aylarında psikolojinize iyi gelecek 4 tavsiye


Sıcak havalarda psikolojimizi korumamıza yardımcı olacak tavsiyeler veren Psikolog Gülveren, önerilerini 4 maddede şu şekilde sıraladı:


"Geceleri alacağınız bir duş sakinleşmenize ve kaliteli bir gece uykusu almanıza yardımcı olacaktır. Uyumadan önce yemek yenmemesi ve akşamları hafif gıdalar tüketilmesi de aynı şekilde kaliteli bir gece uykusunun alınmasını sağlayacaktır. Psikolojik rahatsızlığı olan bireylerin özellikle bu havalarda ilaç kullanımına özen göstermeleri, serin ve klimalı ortamlarda bulunmaları önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Buna ek olarak sıcak havalarda sık ve ağızdan alınan oksijen, kalp atışını hızlandırma özelliğine sahip olması nedeni ile panik atak olarak adlandırılmasına ve kaygı seviyesinin daha da yükselmesine neden olacaktır. Bol su tüketimi, vücudun su dengesini koruyarak sıcakların ve nemin oluşturacağı stresi azaltacaktır. Bunun olmaması vücudun mineral dengesinin bozulmasına sinir, öfke ve kaygı olgularının sık yaşanmasına neden olacaktır. Vücudun yeterli sıvı ihtiyacı karşılanmalı, asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Bireylerin güneş ışınlarının dik geldiği, günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınmaları, kendilerini hem fiziksel hem de psikolojik olarak korumalarına yardımcı olacaktır. Dışarı çıkıldığında ise ince, rahat ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Açık renkli kıyafetlerin güneş ışınlarını yansıtma özelliği olduğundan stresin azalmasına da olumlu katkı sağladığı görülmektedir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.