EĞİTİM - 11 Ekim 2018 Perşembe 11:20

Bosna Hersek’ten kardeş okul ziyareti

A
A
A
Bosna Hersek’ten kardeş okul ziyareti

Çiğli Yıldız Tınas İzmiroğlu Lisesinin kardeş okulu Nedzad İbrisimovic Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ı ziyaret etti, Başkan Arslan daha sonra gençler için Türk müziği ve yemekleri eşliğinde eğlenceli bir gece düzenledi.

Çiğli Yıldız Tınas İzmiroğlu Lisesinin kardeş okulu Nedzad İbrisimovic Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ı ziyaret etti, Başkan Arslan daha sonra gençler için Türk müziği ve yemekleri eşliğinde eğlenceli bir gece düzenledi.


Okullar arası kaynaşmayı ve kültürler arası dayanışmayı artırmak amacıyla Çiğli Yıldız Tınas İzmiroğlu Anadolu Lisesi’nin kardeş okul olarak seçtiği Bosna - Hersek Srednjoskolski Centar Nedzad İbrisimoviç Lisesi’nden 8 öğretmen ile 24 öğrenci Çiğli’ye geldi. Çiğli ve İzmir’de 4 gün boyunca çeşitli program ve gezilere katılan heyet Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ı makamında ziyaret etti.


Ülkeler arası kaynaşmayı önemsediklerini belirterek gençlerle sohbet eden Başkan Hasan Arslan, “Kültürler arası iletişim çok önemli. Karşılıklı olarak birbirimizi tanıyoruz. Bunun Çiğlimiz için de önemli olduğunu düşünüyorum. Kültürümüzü yakından tanımaları, ülkelerine döndüklerinde de anlatmaları çok önemli” dedi.


Nedzad İbrisimoviç Lisesi Müdürü Amir Dizafa da ülkeler ve kültürler arası ilişkilerin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bizler de bu ilişkilerin önemli olduğunu biliyoruz. Gençlerimizin ileride bu iletişimlerini sürdüreceklerini düşünüyorum. Biz burada çok sıcak karşılandık ve sizleri yakından tanıdık. Gösterilen sıcak ilgi bizleri çok memnun etti” diye konuştu. Başkan Hasan Arslan Bosna Hersekli heyet ve Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri için Çiğli Akvaryum Kafe’de gece düzenledi. Gecede gençler davul zurna eşliğinde bol bol şarkılar söyleyip, oyun havalarına eşlik ettiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.