GENEL - 16 Ocak 2019 Çarşamba 15:32

Paha biçilemeyen 700 parça eser artık ana vatanında

A
A
A
Paha biçilemeyen 700 parça eser artık ana vatanında

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, Lidya dönemine ait olduğu tahmin edilen Yusufdere Tümülüsü’nden 90 yıllardan kaçak kazıyla çıkartılıp geçmişte İzmir Arkeoloji, Efes ve Çeşme müzelerinde sergilenen paha biçilemeyen 700 parça tarihi eser yeniden Ödemiş’e getirildi.

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, Lidya dönemine ait olduğu tahmin edilen Yusufdere Tümülüsü’nden 90 yıllardan kaçak kazıyla çıkartılıp geçmişte İzmir Arkeoloji, Efes ve Çeşme müzelerinde sergilenen paha biçilemeyen 700 parça tarihi eser yeniden Ödemiş’e getirildi. Ziynet eşyaları, altın ve bronz objeler ve pişmiş topraklardan oluşan eserler, önümüzdeki günlerde Ödemiş Müzesi’nde sergilenecek.


Ödemiş Kaymakamlığı Toplantı Salonunda, "Küçük Menderes’in Büyük Mirası" ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu ve Ödemiş Müze Müdürü Feride Kat, tarafından paha biçilemeyen 700 parça tarihi eser tanıtıldı.


Kaymakam Kasım Fikret Dayıoğlu, İzmir Arkeoloji Müzesi, Efes Müzesi ve Çeşme Müzesi’nden getirilen eserlerle ilgili olarak, "Ödemiş’in eseri olmakla birlikte, başka müzelerde sergilenen birtakım eserlerin tekrardan müzemize kazandırılması bizim için büyük önem taşıyor. Ödemiş’in Yusufdere Mahallesi’nde 2 bin 500 yıllık yığma bir mezar tepesi (Tümülüs) bulunmaktadır. Burası 40 metre çapında 14 yüksekliğinde. Burada bulunan eski eserler defineciler tarafından 90’lı yıllarda tahrip edildi. Müze müdürlüğümüze yapılan bir ihbar neticesinde, kurtarma çalışmaları müze müdürlüğü tarafından yapıldı. Tümülüs’e girildi. Tümülüs’ün kırılıp tahrip edildiği, içerisinde elimizde bulunan resimlerdeki eserlerin olmadığı görüldü. Daha sonra, bir detay araştırması için müze müdürlüğü tarafından, bakanlığımızdan bir kazı izni daha alındı" dedi.


Kaymakam Dayıoğlu, "Burada ikinci bir çalışma yapıldı. Topraklar arasında altın yapraklar ve seramik parçalarının bir kısmı bulundu. Bu bulunan eserlerde müzeye getirildi. Müze müdürümüz Efes’te çalışırken, orada Küçükmenderes bölgesinde bulunan tarihi eserleri gördüğü için bunların Ödemiş’e getirilmesi için bakanlık nezlinde girişlerde bulunuldu. Efes’teki Küçükmenderes’e özellikle Ödemiş’e ait tarihi eserler müzemize getirildi. Tümülüs’te bir çalışma yapıldı. Birçok seramik parçaları bulundu. Efes Müzesi depolarında bulunan seramiklerin eşleşmesi yapılması için bakanlıktan izin alındı. Eşleşme yapıldığı zaman, Ödemiş’teki seramiklerin üstündeki kırığa tıpatıp uyuduğu tespit edildi. Daha sonra, buradaki eserlerin bir kısmı da Çeşme Müzesi’nde olduğu ihbar üzerine, tekrar eşleşmeler başladı. Hem Çeşme Müzesi’nde hem de Efes Müzesi’nde bunların etrafında ‘1992 Ödemiş ve çevresi’ diye yazılı belgeler ortaya çıktı" şeklinde konuştu.



Üç ayrı müzeden getirtildi


Eşleşmelerden sonra, Tümülüs’te bulunan parçaların buradakilerle eşleştiği görülünce, bulunan tüm eserlerin aslında Ödemiş’te yapılan kaçak kazalardan sonra koleksiyoncular tarafından toplandığını ve bunların Efes Müzesi’ne ve Çeşme Müzesi’ne götürüldüğünün ortaya çıktığını anlatan Kaymakam Dayıoğlu, şöyle devam etti:


"Kültür Bakanlığının bir projesi vardı ‘Eserler yerinde sergilensin’ diye. Müze müdürümüz Feride Hanım bu konuyla ilgili çalışma başlattı. Ödemiş’ten götürüldüğü tespit edilen bu eserlerin tekrar Ödemiş Müzesi’ne kazandırılması için uğraşıyor. Aşağı yukarı 700 parça çok kıymetli tarihi eser tekrar Ödemiş Müzesi’ne getirilmiş durumda. Şu anda, bunları sergilemiyoruz. Sergileyebilmek için bunlarla ilgili vitrin düzenlemesi yapılması lazım. Bakanlıktan, konuyla ilgili ödenek talep edildi ve ödenek geldikten sonra bunların sergilenmeye başlanacak."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu yaşandı Beyoğlu Belediyesi tarafından “Beyoğlu’nda Bahar” temasıyla düzenlenen Hıdırellez şenlikleri vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Alanı dolduran kalabalık yapılan gösterilerle Hıdırellez’i coşkuyla kutladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez şenlikleri Kızılay Meydanı’nda düzenlendi. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerde sihirbaz, jonglör, ateşbaz, palyaço ve Roman dansı grubu sahne alırken Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de açıklamalarda bulundu. Güney alanı dolduran kalabalığın Hıdırellez şenliklerini kutlarken şu sözleri sarf etti, “Bütün milli bayramlarımızı, dini bayramlarımızı, manevi bayramlarımızı böyle coşkuyla, bir arada, kaynaşarak kutlayacağız. Her seferinde farklı mahallelerde bir araya geleceğiz. Belediyenin hizmetlerini farklı mahallelerdeki çocuklarımız hissetsin, farklı mahallelerde yaşayan komşularımız hissetsin diye tek bir noktada değil Beyoğlu’nun değişik mahallelerinde bu faaliyetlere devam edeceğiz. Bugün Hıdırellez bahar bayramı doğanın yeniden canlanması demek. Aynı 31 Martta olduğu gibi. 31 Martta da Beyoğlu yeniden canlandı. 31 Martta Beyoğlu’nu hep beraber rengârenk yaptık. Hıdırellez duaların edildiği, darda kalanların çare aradığı, hasta olanların şifa bulmak için dua ettiği, yardıma muhtaç insanların dua ettiği dolayısıyla dileklerin kabul olduğuna inanılan bir gün. Bugün karada darda kalanlara yardım eden Hızır ile denizde zorda kalanlara yetişen İlyas’ın 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece gül ağacının dibinde buluşmasına istinaden kutladığımız Hıdırellez bayramı. Bizler Beyoğlu’nda tüm kimliklere ait bayramları kutlayalım” dedi. Konuşmasının sonlarında Gazze’de zulüm gören insanlara dua eden Güney şunları söyledi, “Bizler Beyoğlu’nun renkliliğini el ele verip birlikte geleceğe taşıyalım. Yine dualarla dileklerle kapatalım. Özellikle Gazze’deki mazlumlara inşallah zulmün son bulduğu günler olsun diyorum. Hastaların şifa bulduğu günler olsun, darda kalanların darına Hıdırellez’in yetişmesini diliyorum. Hepinize buraya katıldığınız için, bu coşkuya destek verdiğiniz için bayramı bizlerle birlikte el ele kutladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı. Güney’in konuşmasının ardından Hıdırellez balonu uçurulurken, etkinlik müzik ve dans gösterileriyle devam etti. (AU-
İstanbul Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı Şişli’de Hıdırellez Şenliği kapsamında birbirinden renkli etkinlikler ve konserler düzenlendi. Şişli Belediyesi tarafından Hıdırellez Şenliği düzenlendi. Etkinliğe, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanı, renkli ışıklarla aydınlatıldı ve süslendi. Konser, yarışma, karaoke, dans gösterileri, kına yakma, taç yapım ve çiçek yapım atölyesi, yüz boyama, saksıda toprağa gül fidesi dikimi ve kontrollü ateş yakma alanı yapıldı. “Şişli için çalışacağım” Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, “Hepinizin Hıdırellez’i, baharı, bahara merhabası kutlu olsun. Hıdırellez bize birliğimizi beraberliğimizi, hoşgörüyü, kardeşliği ve barışı hatırlatır. Hepimizin bahara yakışır bir şekilde kardeşçe, hoşgörü ile birlikte nice güzel günler yaşarız. Ben Şişli’de her günü bahar gibi yaşayacağımız bir Şişli için çalışacağım. Bunun için söz verdim. Hepinizin dilekleri kabul olsun” ifadelerini kullandı. Hıdırellezde huzur ve mutluluk dileyen Lerna Aker isimli vatandaş, "Toplum olarak hepimize mutluluk ve huzur diliyorum. Mutlu olmadıkça huzurlu olamıyoruz. Hepimize huzur diliyorum. Geleceğe güzel baka bilelim ki hayatlarımız aydınlansın” diye konuştu. Hıdırellez etkinliklerine katılan Ayşen Korhan isimli vatandaş, “Hıdırellez güzel bir vesile. İnanç olarak inanmanın ötesinde herkesin güzel şeyler dilediği, güzel bir gün. Baharın gelişi herkese kutlu olsun” dedi.