EĞİTİM - 23 Mart 2019 Cumartesi 13:15

Matematiksel modellemeler yarıştı

A
A
A
Matematiksel modellemeler yarıştı

Öğrencilerin matematiğe anlam katarak gerçek hayatla ilişkili öğrenmelerine yardımcı olacağından hareketle 3 yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı İzmir Okulları (İTÜ GVO) tarafından gerçekleştirilen “Matematiksel Modellemeni Tasarla” yarışmasının finali İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları’nda gerçekleştirildi.

Öğrencilerin matematiğe anlam katarak gerçek hayatla ilişkili öğrenmelerine yardımcı olacağından hareketle 3 yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı İzmir Okulları (İTÜ GVO) tarafından gerçekleştirilen “Matematiksel Modellemeni Tasarla” yarışmasının finali İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları’nda gerçekleştirildi.


İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı İzmir Okulları öncülüğünde, bu yıl 3.’sü düzenlenen "Matematiksel Modellemeni Tasarla" (Design Your Mathematical Modeling-DYMM-3) yarışmasının finali, Türkiye’nin 15 şehrinden gelen ve projelerini sergileyen öğrencilerin çekişmesine sahne oldu. 30 projenin finale kaldığı yarışmada, öğrenciler projelerini sergiledi. İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları akademik kadrosu ve Ege Üniversitesi RÜ) Matematik Bölümü’nden Prof. Dr. Turgut Öziş’ in fikirleri ve değerlendirme ölçütleri rehberliğinde 10 proje finalde sunum yapmaya hak kazandı.


Modellemenin sadece matematik dersinde sınırlı kalmayıp diğer branşlarla disiplinler arası yapılmasının da amaçlandığı yarışmada finale kalarak projelerini sunmaya hak kazanan 10 finalistten, Antalya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Baturalp Taha Yılmaz ve Hakan Karakuş fizik alanında hazırladıkları "Kombinagözlem" projesi ile birinci oldu. Ticaret Borsası Aydın Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Eren Aydın, "Mükemmel Şehir Planı" projesi ile ikinci, TAKEV Narlıdere Ortaokulu öğrencisi Efe Köseler, "Çokgenlerden Oluşan Bahçelerin Tasarruflu Sulanması" projesi ile üçüncü oldu.


Projenin amacının; daha etkili, kaliteli ve gerçeğe yakın veriler elde edebilen gözlem sistemi oluşturmak olduğunu ifade eden yarışmanın birincisi olan öğrencilerden Taha Yılmaz, "Geliştirilen sistemde teleskop ile belirli bir bölgede yaşanan değişiklikleri en detaylı şekilde gözlemleyebilmek hedeflenmektedir. Benzer şekilde uzay teleskobundan belirli bir bölgeyi görüntülemek için çekilen fotoğrafların o bölgenin aynı zaman diliminde farklı açılardan görüntüsünün alınması açısından iyi bir gözlem sistemi modellemek amaçlanmıştır. En önemli hedef ise bir bölgenin aynı zaman diliminde farklı açılardan görüntüsünün alınmasını sağlayarak bilimsel bilgi üretimine katkı sağlamaktır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.