GENEL - 11 Haziran 2019 Salı 10:20

"Türkiye’nin En Çevreci Üniversiteleri" sıralamasına Ege Üniversitesi damgası

A
A
A
"Türkiye’nin En Çevreci Üniversiteleri" sıralamasına Ege Üniversitesi damgası

Üniversitelerin çevreye sunduğu katkı, özel bir araştırmayla açıklanırken, "Türkiye’nin En Çevreci Üniversiteleri" sıralamasında Ege Üniversitesi 2’nci oldu.

Üniversitelerin çevreye sunduğu katkı, özel bir araştırmayla açıklanırken, "Türkiye’nin En Çevreci Üniversiteleri" sıralamasında Ege Üniversitesi 2’nci oldu.


Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) sayesinde gerçekleştirilen otomasyon ile “Kağıtsız Ofis” konseptine geçen üniversitelerin çevreye sağladığı katkı, enVision tarafından ‘En Yeşil Ofis’ adıyla gerçekleştirilen özel bir araştırma ile açıklandı. Ege Üniversitesi’nin “Yaya Öncelikli Sürdürülebilir Yeşil Kampüs” projesi kapsamında gerçekleştirdiği; çevre, ulaşım, otopark, sıfır emisyon, enerji, bisiklet yolu, yeşil alan, sıfır atık, kağıtsız ofis, dijital dönüşüm uygulamaları ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan sıralamalarda dikkat çekti. Ege Üniversitesi, bu araştırmayla 206 üniversite arasında ikinci oldu.


Araştırmaya göre, Ege Üniversitesi EBYS sayesinde; hayata geçirdiği “Kâğıtsız Ofis” uygulamaları ile 3 bin 150 ağacın kesilmesini önleyip, 15 bin 685 litre suyun tasarrufunu sağladı. 63 ton atığın oluşumunu ve 889 ton karbondioksit salınımını engelledi. Bu sonuçlara göre Ege Üniversitesi 6 milyon 983 bin 995 adet kâğıdın tasarrufunu sağladı.


Yapılan araştırma, Türkiye’deki üniversitelerin çevreci yönünü gözler önüne sermesi açısından önem taşıyor. Üniversitelerde elektronik belge, form ve süreç yönetim sistemine geçilmesinin ardından, kâğıt tüketiminde yaşanan ciddi azalma neticesinde, sağlanan kâğıt tasarrufu ve buna bağlı olarak kurtarılan ağaç sayıları dikkat çekti.


Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz bir yandan eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmalarda kaliteye odaklanırken diğer yandan da gerçekleştirdiği, hayata geçirdiği bilim, kültür, sanat ve spor uygulamalarında çevre konusuna özel hassasiyet gösteriyor. Üniversitemiz akademik ve idari birimleri ile ulusal düzeyde sürdürülen ve yürütülen projelere tam destek veriyor ve vermeye devam ediyor. Her yıl farklı sektörlerde ‘En Yeşil Ofis’ araştırması yapan enVision bu yıl yükseköğretim kategorisindeki en yeşil ofis sonuçlarını açıkladı. Ege Üniversitesi, 206 üniversite arasında ikinci oldu. Tüm çalışanlarımıza, öğrencilerimize doğaya gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Vatandaşı parçalayan Kangal köpeğinin sahibi gözaltına alındı Bursa’da tarla sulamaya giden 54 yaşındaki Kutbeddin Güneş’e saldıran Kangal cinsi köpeğin sahibi polis tarafından gözaltına alındı. "Hayvanı tehlike yaşatacak şekilde serbest bıraktığı" iddiasıyla gözaltına alınan Murat Ö. adliyeye sevk edildi. Bursa’nın Nilüfer Alaaddin Bey, Yaylacık Mahallesi’nde tarlasını sulamak için çıkan 2 çocuk babası Kutbeddin Güneş başıboş bırakılan Kangal cinsi köpek tarafından saldırıya uğradı. Kanlar içinde kalan adamın yardımına o esnada geçen bir otomobil sürücüsü yetişti. Vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan adam 112 ekiplerince Bursa Şehir Hastanesine sevk edildi. Hastanede ilk müdahalesi doktorlar tarafından yapılan Güneş’e 100’den fazla dikiş atılırken, mağdur adam, ““Bahçe sulamaya giderken yoldan geçiyordum. Aniden tasmalı Kangal köpeği önüme çıktı, bana saldırdı. Bayağı büyüktü. Allah’tan iki araç geldi. Beni köpek yere yatırmıştı. Araçtakiler beni kurtardı. Eğer araba gelmeseydi, köpek beni yere yatırmıştı parçalayacaktı. Çok güçlü köpekti. Boynunda tasma vardı. Adam tesadüfen beni geldi kurtardı. Ambulans çağırdı. Kafamı komple parçalamış, kulağımı kesmiş, parmaklarımı kollarımı kesmiş, bacaklarımda yara var. Zaten polisler de soruşturma başlattı. Kulağımı diktiler. Yaralar çok derin. Kafamı komple parçalamış, doktorlar müdahale yapıyorlar. Ellerinden geleni yapıyorlar. Köpek sahibinden davacıyım. Buradan Cumhuriyet Başsavcılığı’na rica ediyorum, benim haklarımı savunsunlar, köpeğin sahibinden davacıyım" ifadelerini kullandı. Olay üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri devreye girdi. Ekipler bölgedeki kamera kayıtlarını inceleyip köpeğin sahibi olan Murat Ö.’yü "hayvanı tehlike yaşatacak şekilde serbest bırakma" iddiasıyla gözaltına alındı. Murat Ö. ifadesinin ardından adliyeye sevk edilirken, olayla ilgili tahkikat devam ediyor.
Bursa Çalı Köy Filmleri Festivali başladı Bu yıl 8’incisi düzenlenen Çalı Köy Filmleri Festivali başladı. Film gösterimleri, söyleşiler, atölyeler ve konserlerle dolu dolu geçecek festivalde sinemaseverler keyifli bir haftasonu geçirecek. Nilüfer Belediyesi’nin Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) ile birlikte düzenlediği Türkiye’nin ilk kamplı film festivali olan 8. Çalı Köy Filmleri Festivali başladı. Çalı Futbol Sahası’nda gerçekleştirilen etkinliğin ilk gününe sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi. Festivalin açılış gecesine Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Osman Uçar ve belediye başkan yardımcıları da katıldı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 1934 yılında “Aysel Bataklı Damın Kızı" filminin Çalı’da çekildiğini hatırlattı. Çalı’da o dönem Halk Evi olduğunu belirten Başkan Şadi Özdemir, “Film çektirecek kadar da bir örgütlülüğü varmış. İlk filmde köylülerimiz de yer almış. Yani o zamanlarda köylüler, Halk Evi’ne tiyatro izlemeye ve oynamaya gidiyorlarmış. Aslında Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl büyük bir iş yaptığını bugün daha iyi görüyoruz” dedi. Başkan Şadi Özdemir, organizasyon fikrinin de yine bölgenin gençlerinden çıktığını ve ÇEKÜDER’in belediyeye önermesiyle başladığının altını çizdi. Festival başladığından beri toplam 52 uzun metrajlı ve 28 kısa film gösterimi yapıldığını dile getiren Başkan Şadi Özdemir, "18 söyleşi, 10 konser ve 10 atölye çalışması yapıldı. 6. festival ile birlikte kısa film festivali yarışması da başladı. Bunlar sadece bir rakam gibi gözükebilir ama çok kolay değil. Geçmişten bugüne destek olan herkese teşekkür ederiz" diye konuştu. Kısa film yarışmasına 49 başvuru Bu yıl festival kapsamında kısa ve uzun metrajlı film gösterimleri olacağını söyleyen Şadi Özdemir, "Bunun yanı sıra atölyeler, konserler ve söyleşiler de olacak. Kamplı olarak gerçekleştirilen organizasyonumuzda yoga ve doğa yürüyüşleri yapılacak. Kısa Film Yarışmamız için de bu yıl 49 başvuru oldu. Yarışma özel seçkimiz de programımızda yer alıyor" dedi. Çalı Mahalle Muhtarı Kaan Doğan da, festivale emeği geçenlere teşekkür etti. ÇEKÜDER Başkanı Sadık Emre Sakin ise bu yıl bir ilk olarak destek olmak amacıyla festivalin kısa film yarışmasında finalist tüm filmlere ödül verileceğini söyledi. Nilüfer Oda Orkestrası’ndan film müzikleri konseri Açılış konuşmalarının ardından Şef Deniz Tan yönetimindeki Nilüfer Oda Orkestrası’nın “Beyaz Perdeden Senfonik Yolculuk” konseri dinleyicilerle buluştu. Gece "Yozgat Blues" film gösterimi ile devam etti. Film bitiminde Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, sinemaseverlerle söyleşi gerçekleştirdi.
Bolu Bolu’da Ulusal Tenis Turnuvası başladı Bolu’da Karaçayır açık ve kapalı tenis kortlarında 22 ilden gelen sporcuların katılımıyla Ulusal Tenis Turnuvası başladı. Türkiye Tenis Federasyonu, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ve Abant Tenis Kayak Spor Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği ulusal tenis turnuvası, Bolu’da başladı. Turnuvaya 13 yaş ve üzeri 72 erkek ve 39 kadın sporcunun katıldı. Kıbrıs, Tekirdağ, Mersin, Kocaeli, Muğla, İstanbul, Samsun, Düzce, Bursa, Antalya, Ankara, Eskişehir, Sinop, Malatya, Mardin, İzmir, Siirt, Kütahya, Şanlıurfa, Zonguldak, Sakarya ve Bolu gibi birçok ilden sporcular bu heyecana ortak oluyor. Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, turnuva ile ilgili yaptığı açıklamada, Bolu Valiliği’nin desteğiyle spor altyapısının güçlendirildiğini ve sporun tabana yayılması adına ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti. Güler, Bolu’nun tenis alanında önemli bir merkez haline gelmesi için çalıştıklarını ifade ederek, turnuvaya katılacak tüm sporculara başarılar diledi. Abant Tenis Kayak Spor Kulübü Başkanı Ahmet Ulusoy ise, Bolu’nun 1999 yılından bu yana tenis sporunda büyük bir ilerleme kaydettiğini vurguladı. Ulusoy, Bolu’nun ulusal platformda en iyi şekilde temsil edildiğini belirterek, turnuvaya katılım gösteren tüm sporculara, antrenörlere ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Bu prestijli turnuvanın, spor turizmi ve sporcu yetiştirilmesine önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Tüm halkın bu özel turnuvayı izlemeye davet edildiği etkinlikte, Bolu’nun tenis sporundaki başarı grafiğini daha da yukarılara taşıması hedefleniyor.
Bolu Şenol Can: “Karagümrük semtinin ait olduğu Süper Lig’e geri döneceğiz” Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Şenol Can, “Karagümrük semtinin ait olduğu Süper Lig’e geri döneceğiz” dedi. Topuk Yaylası Tesisleri’nde birinci etap kampını tamamlayan Fatih Karagümrük, ikinci etap için Bolu’da hazırlıklara başladı. Günü çift antrenmanla tamamlayan Karagümrük, Gerede ilçesinde hazırlıklarını sürdürüyor. Kırmızı-siyahlı ekip, Teknik Direktör Şenol Can ile tekrardan yeni sezonda Süper Lig’e çıkmak istiyor. “4-5 transfer daha yapıp sezona çok iyi bir şekilde başlamak istiyoruz” 1 Temmuz’da çalışmalara başladıklarını belirten Şenol Can, “13 günlük bir kamp dönemi geçirdik. Ondan sonra takıma iki gün izin verdik. Diğer kamp döneminde de son bir haftada gerçekten yine tempolu, coşkulu çift idmanlarla kampımıza devam ediyoruz. Bu arada da hazırlık maçları da oynuyoruz. Hem teknik hem taksiksel yönde gelişmek için. Çok önemli oyuncular aramıza katıldı. Yabancı oyuncular, yerli oyuncular, genç oyuncular olarak aramıza çok iyi oyuncular transfer daha eksik bölgelerimiz de var. Geçen seneden kalan oyuncularımızla birlikte güzel bir ahenk yakaladık. Tabii eksik bölgelerimizde çalışmalar devam ediyor. Takımımıza uygun, bütçemize uygun, bu lige uygun oyuncuları aramaya çalışıyoruz. 4-5 transfer daha yapıp sezona çok iyi bir şekilde Karagümrük olarak başlamak istiyoruz” diye konuştu. “Karagümrük semtinin ait olduğu Süper Lig’e geri döneceğiz” Bu sene ligin zor olacağını vurgulayan Can, “Gerçekten her takım çok zorlu. Şehir takımları var, şirket takımları var. Her takım şampiyonluğa oynamak istiyor. Yaklaşık 10 takım şampiyonluğa oynuyor. Bu lig bu liginde seyir zevki çok yüksek hale gelecek. Gerçekten herkes çok yüksek bütçelerle iyi transferler yapıyorlar. Ama burada ligin başı çok önemli. Lige nasıl başlarsan öyle gider ama ligin sonu sonunu getirmek de çok önemli bu ligde. Sonlar çok önemli. İnşallah bizim hedefimiz Karagümrük olarak tekrar Süper Lig’e geldiğimiz yakıştığımız Karagümrük semtinin ait olduğu Süper Lig’e geri döneceğiz. Bizim tek amacımız bu sene şampiyon olup Süper Lig’e geri dönmek” dedi. “Hepimiz çıkmak için tekrardan motiveyiz” Karagümrük’ün yeni transferi 35 yaşındaki tecrübeli stoper Papy Djilobodji ise, “Burada olduğum için çok mutluyum. Burada bizi Serkan hoca, Süleyman Başkan herkes beni çok iyi ağırladı. Ekiple de aram çok iyi. Buraya tecrübemi katmaya geldim. Kendimi de göstermeye geldim. Hepimiz çıkmak için tekrardan motiveyiz. Ben kesin olarak motiveyim. Takım olarak çocuklar herkes çok motive ve elimizden geleni yapacağız. Bu sene tekrar ait olduğumuz yere çıkmak için. Çok mutluyum ve buraya çok çabuk adapte oldum. Bütün takım olarak hem çalışanlar, futbolcular, herkes beni çok iyi karşıladılar burada. Ve hepimiz çok motiveyiz ve tekrardan elimizden geleni yapmak için çalışacağız” ifadelerini kullandı.