- 08 Temmuz 2020 Çarşamba 11:20

Genç mühendislerden hayatı kolaylaştıracak projeler

A
A
A
Genç mühendislerden hayatı kolaylaştıracak projeler

Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri, mezuniyet projelerinde hem sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak hem de gündelik yaşamda kullanabilecek yazılımlardan cep telefonu uygulamalarına kadar birçok proje geliştirdi.

Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri, mezuniyet projelerinde hem sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak hem de gündelik yaşamda kullanabilecek yazılımlardan cep telefonu uygulamalarına kadar birçok proje geliştirdi. Pandemi nedeniyle çevrim içi jüri karşısına çıkarak projelerini sergileyen öğrenciler, yapay zeka temelli çalışan moda uygulamasından 3 boyutlu video oyunlarına, kitap değiş tokuşu yapılan yerli ve yabancı turistlere rehber olabilecek uygulamaya kadar birbirinden farklı projelere imza attı.


Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Covid-19 salgını nedeniyle mezuniyet projelerini çevrim içi ortamda jüri karşısına çıkıp sanal ortamda sergiledi. Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünlütürk, yazılımın hayatımızın artık merkezinde yer aldığını belirterek, "Yaşam tarzlarımız da bilgisayarlara, akıllı cihazlara ve dolayısıyla yazılımlara giderek daha bağımlı hale geldi. Yazılım mühendisliği; analiz, tasarım, uygulama ve planlanan zaman ve bütçe dahilinde yüksek kaliteli yazılım bakımı ile ilgili bir mühendislik dalı. Her biri 4 yıl boyunca aldıkları derslerle alanlarında uzmanlaşan öğrencilerimiz, mezuniyet projeleri ile hem firmaların yazılım ihtiyaçlarına hem de hayatın her alanına yönelik çeşitli yazılımlar ve uygulamalar geliştirdi. Bu yıl, Covid-19 salgını nedeniyle her yıl yaptığımız mezuniyet projeleri sergimizi sanal ortamda gerçekleştirdik" dedi.



İşte o projelerden bazıları:


BookSwap - Kitap değiş tokuş uygulaması


Atakan Çamurcu, Ahmet Anıl Özkan, Uğurcan Karpuzkaldıran ve Ege Boran tarafından geliştirilen internet sitesi ve cep telefonu uygulaması, insanlar ellerindeki kitapları diğer kullanıcılarla değiş tokuş yapabiliyor. Üyelik sistemi ile giriş yapılan uygulamada bunun yanı sıra kitaplar hakkında yorum yapmak, kullanıcıları ya da kitapları değerlendirmek mümkün. Değiş tokuş yapmak istediğiniz kitapları yayınlayabildiğiniz gibi ayrıca, okumak istediğiniz kitapları da belirtebiliyorsunuz.



BE (Kendi tarzın) - Yapay zeka tabanlı çalışan moda uygulaması


Berk Açıkel ve Ecem Güney tarafından tasarlanan moda uygulaması, yapay zeka tabanlı çalışıyor. Kullanıcılar, telefonlarının kamerasını kullanarak ya da hafızasından seçtikleri bir ürünün fotoğrafını sisteme yüklüyor. Uygulama, veri tabanındaki kumaş türünden tarzına kadar belli kategorilere ayrılmış binlerce seçenek arasından benzer özellikte alternatifler sunuyor. Kullanıcılara, öneriler sunmanın yanı sıra bu ürünü bulabileceği internet siteleri ya da ona en yakın mağazanın konumu da iletiliyor.



Comment Street - Sanattan kitaba deneyim paylaşılan sosyal medya uygulaması


Bilge Zerre tarafından tasarlanıp geliştirilen sosyal medya uygulaması ile üyeler; filmler, diziler, kitaplar ve performans sanatları hakkında fikirlerini ve deneyimlerini paylaşıyor. Kişiler, bu dört başlıktaki içeriklerin yanı sıra örneğin film ve kitap türlerini takip edip yorum yapabilirken konu başlıklarındaki içerikleri ya da yazarları da takip edebiliyor. Uygulama kullanıcıları, aralarında bu içeriklerle ilgili sohbet de edebiliyor.



Gezelim - Turistler için şehir rehberi


Hasan Çiftçi ve Uras Ataoğlu tarafından hayata geçirilen ücretsiz şehir rehberi ile kullanıcılar, gidecekleri şehir ya da lokasyonu seçerek buradaki gezilecek yerleri bulabiliyor. Kullanıcılar, rehber sayesinde gezmek istedikleri yere ait en iyi rotaları bulabiliyor ve hakkındaki bilgileri okuyabiliyor. Ayrıca, buralara ait video ya da fotoğrafları da görebiliyor. Rehber, bulunduğunuz konumdan gezmek istediğiniz yere nasıl gidebileceğinizi, çevresindeki diğer gezilecek yerlerle olan uzaklığı gibi bilgileri de harita üzerinde size sunarken bunları arkadaşlarınızla paylaşmanıza da imkan tanıyor.



Hobbyland - Hobilerinizle ilgili etkinliklere ulaşmanızı sağlayan uygulama


Berke Furkan Küsmenoğlu, Yankı Oğuz ve Candoğan Özdemir tarafından geliştirilen uygulama sayesinde, kullanıcılar spordan sanata hobileriyle ilgili düzenlenen etkinliklere ulaşıp katılabilirken aynı zamanda da kendileri etkinlikler oluşturabiliyor. Örneğin doğa yürüyüşü ya da basketbol ile ilgilenen bir kişi, sistemde bu alanda düzenlenen etkinlikleri görebilirken kendisi de etkinlik düzenleyerek diğer kullanıcıları katılmaya davet edebiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Gelen çarptı, giden çarptı Isparta’da park halinde duran motosikletin 3 farklı kazaya karıştığı anlar güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Sahibinin iş yeri önüne park ettiği motosiklet, bölgede yaşanan 3 kazadan da payına düşeni aldı. Kent merkezinde esnaflık yapan Yavuz Şimşek’in Özkanlar Kavşağı’ndaki iş yeri önüne park ettiği motosikletin kaza serisi kontrolden çıkan kamyonetle başladı. 26 Kasım tarihindeki ilk kaza gece saat 03.00 sıralarında yaşandı. Yolun karşı şeridinden gelen ve sürücünün kontrolünden çıkan kamyonet demir korkulukları aşarak iş yeri önünde, park halindeki 32 ABZ 022 plakalı motosiklete çarptı. Hızını alamayan kamyonet elektrik panosuna da çarparak durabildi. Motosiklet sahibi Şimşek, savrulup hasar gören motosikletini kaldırıp aynı yere yeniden park etti. Bu kazanın ardından aynı gecenin sabahında 07.00 sıralarında bu kez geri manevra yapan otomobil motosiklete çarparak hasar verdi. Çarpmasına rağmen durumu fark edemeyen sürücü motosikleti altına alıp sürüklerken çevredeki vatandaşların uyarısıyla durumun farkına vardı. İki kazadan yaklaşık 6 ay sonra 29 Nisan akşamında ise yine aynı yerde park halindeki motosiklete bu defa sürücüsünün hakimiyetini kaybettiği bir otomobil çarptı. Kaza sonrası otomobil sürücüsü motosikleti otomobilin bagajına yükleyip, olay yerinden ayrıldı. Aynı sürücü kazadan dakikalar sonra sonra bu kez park halindeki bir minibüse çarptı ve otomobilin bagajından fırlayan motosiklet yola savruldu. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücü M.A. sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza ile ilgili soruşturma başlatılırken, Yavuz Şimşek’e ait motosiklet ise dava süreci nedeniyle yediemin otoparkına çekildi. Bu arada, 3 farklı kaza, iş yerinin güvenlik kamerası kayıtlarına yansıdı.
İstanbul Galatasaray Kadın Futbol Takımı şampiyonluk maçına çıkıyor Galatasaray Petrol Ofisi, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nin 30. ve son haftasında yarın evinde oynayacağı ALG Spor’u yenmesi durumunda şampiyon olacak. Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nin 30. ve son haftasında Galatasaray Petrol Ofisi yarın saat 14.00’de Florya Metin Oktay Tesisleri’nde ALG Spor ile karşı karşıya gelecek. Ligde sarı-kırmızılılar 22 galibiyet, 2 beraberlik ve 5 mağlubiyetle aldığı 68 puanla zirvede yer alıyor. Gaziantep ekibi ise 17 galibiyet, 4 beraberlik ve 8 mağlubiyet sonucunda topladığı 55 puanla 6. sırada bulunuyor. Hedef ilk şampiyonluk Galatasaray, ALG Spor karşısında galip gelmesi durumunda ilk şampiyonluğunu kazanacak. 2021-2022 sezonunda kurulan kadın futbol takımı, geçtiğimiz yıl normal sezonu grubunda lider tamamlamış, yarı finalde ise Fenerbahçe’ye elenmişti. İç saha karnesi Galatasaray bu iç sahada 14 karşılaşmaya çıktı. Sarı-kırmızılılar bu müsabakalarda 12 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet sonucunda 37 puan topladı ve bu alanda ikinci sırada yer aldı. Aslan sahasında son olarak Kdz. Ereğli Belediyespor ile oynadı ve 4-2’lik skorla yendi. Ebru Topçu’dan 15 gol Galatasaray’da ligde geride kalan 29 haftada rakip fileleri 69 kez havalandırırken, kalesinde de 29 gol gördü. Sarı-kırmızılılarda Ebru Topçu attığı 15 golle takımın en golcü ismi olurken, onu 11 golle Arzu Karabulut ve 8’er golle de Elanur Laçın ile Kipoyi takip etti. Berkay Ağış düdük çalacak Galatasaray - ALG Spor karşılaşmasını Berkay Ağış yönetecek. Ağış’ın yardımcılıklarını Aydın Baran Tek ile Alperen Şeker yapacak. Maçın 4. hakemi ise Mustafa Furkan Ceylan olacak.