YEREL HABERLER - 07 Ocak 2012 Cumartesi 09:32

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ`NDEN YILIN İLK SERGİSİ KONAK`TA

A
A
A
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ`NDEN YILIN İLK SERGİSİ KONAK`TA

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2012 dönemindeki ilk sergisine Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı. Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinin eserlerinden oluşan sergide heykel, resim, ebru sanatı ve fotoğrafın yanı sıra farklı materyallerden oluşan tasarımlar ilgi topladı. Keçe, metal, kumaş hatta bağırsak dokusunun sanata dönüşümünün ilginç bir örneğini oluşturan sergi bilim ve sanat dünyasını buluşturdu.
Sergi açılında Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri ve sanatseverler bir araya geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Halil Yoleri, yılın ilk sergisini Konak Belediyesi katkılarıyla gerçekleştirmekten gurur duyduğunu belirtti ve "Sanat insanların oluşturduğu ama meleklerin koruduğu benzersiz bir yaratım mucizesidir. Öğretim üyelerimizin bunca acının yaşandığı, günlük uğraşıların doldurduğu bir zamanda ortaya çıkardığı eserleri sergileme fırsatı veren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
İzmir’in kültür, sanat ve bilgi birikimiyle eşsiz bir kent belleği oluşturduğunu ifade den Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Elemanları Eserleri Sergisi için şunları söyledi: "Toplumları aydınlık bir geleceğe götüren ışık bilim, sanat ve kültür ışığıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ’Bilim gerçeği bilmektir’ diyerek bilimi, ’Sanat güzelliğin ifadesidir’ diyerek sanatı yüceltmiştir. Hem bilim insanı hem de sanatçı olan; iki büyük değeri de yeni nesillere aktarma uğraşında olan akademisyenlerimizin eserlerinden oluşan bir sergiye katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz."
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanları Eserleri Sergisi, 13 Ocak tarihine kadar Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun ’Polen alerjisi’ uyarısı: Sabah ve öğlen saatlerine dikkat Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisinin özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türü olduğunu belirterek, “Özellikle sabah erken ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanları tercih edelim” dedi. Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Uluışık, "Polen alerjisi, özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türüdür. Polenler en sık görülen ev dışı alerjenlerdir. Polen alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin polenlere aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Bu tepki sonucunda kişilerde öksürük, burunda kaşıntı ve akıntı, gözlerde sulanma ve kaşıntı şikayetlerinde artış görülmektedir. Bunun sebebi bu mevsimlerde ağaçlardan, çimenlerden ve yabani otlardan salınan polenlerdir” diye konuştu. Bunlara dikkat Dikkat edilecek hususlarla ilgili bilgi veren Uluışık, “Polenler havada kilometrelerce asılı kalabilirler. Polenlerin en yoğun olduğu saatler sabah erken ve öğle saatleridir. Dışarıda bir aktevite planladığımızda bu saatleri göz önünde bulundurarak planlama yapılmasını öneriyoruz. Özellikle sabah erken saatlerde ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanlar tercih edelim. Mutlaka dışarı çıkılması gerekiyorsa çeşitli koruyucu önlemler alınması gerekir. Gözlük kullanılabilir, şapka takılabilir. Uzun kollu ve bacaklı giysiler tercih edilebilir. Eve geldiğimizde üzerimizdeki kıyafetler değiştirilir ve duş alınması önerilir. Polenlerden korunmak için gerekli önlemleri alıp eğer şikayetlerinizde azalma yoksa hekiminize başvurarak anti alerji ilaçları kullanılarak şikayetlerinizi kontrol altına alabilirsiniz" şeklinde konuştu.
Yozgat ’Mantar ana’ iş başında: Evinin geçimini bahçesine kurduğu çadırda ürettiği mantarları satarak sağlıyor Sorgun Belediyesi’nin malzeme ve tohum desteğiyle istiridye mantarı üretimine başlayan 53 yaşındaki ev kadını Hatice Çetin, evinin geçimini bahçesine kurduğu çadırda ürettiği mantarları satarak sağlıyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesi Güzelyurt Mahallesinde ikamet eden 53 yaşındaki Hatice Çetin, Balıkesirli bir arkadaşından istiridye mantarı yetiştiriciliğini öğrendi. Evinin bahçesinde mantar yetiştirmeye karar veren Çetin, bu talebini Sorgun Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci’ye iletti. Ekinci’den çadır, malzeme ve tohum desteği alan kadın girişimci Çetin, evinin bahçesine kurduğu 5 metrekarelik alanda 4 ay önce istiridye mantarı üretimine başladı. Kompost adı verilen 80 adet mantar üretim torbasıyla işe başlayan Çetin, ilk üretim de 100-150 kilogram arasında mantar elde etmeyi beklediğini söyledi. Bu işi severek yaptığını belirten Çetin, çadır ve tohum desteği verildiği takdirde alanını büyüterek mantar üretimini artırmak istediğini de ifade etti. Mahallesinde “mantar ana” olarak bilinen Çetin, bahçesinde ürettiği istiridye mantarıyla komşularının mantar ihtiyacını karşılarken sattığı mantarlardan elde ettiği gelirler ile de aile ekonomisine destek oluyor. “İlk etapta 100 kilogramın üzerinde mantar üretimi bekliyorum” İstiridye mantarı üretimine 4 ay önce başladığını söyleyen Hatice Çetin, “Bir senedir bu işi araştırıyordum, istiridye mantarı yetiştiriciliğine de ilgim de vardı. Sorgun Belediye Başkanımızdan gidip çadır istedim, o da bana çadır ve tohum desteğinde bulundu. Evimin bahçesinde 5 metrekare alanda mantar üretmeye başladım. Destek verildiği takdir de bu alanı büyütmek ve üretimi artırmak istiyorum. Bu işe yeni başladım 4 ay oldu, evimin geçimini buradan sağlamaya çalışacağım. Burada 80 torbaya yakın mantar üretim torbası var, ilk etapta buradan 100 kilogramın üzerinde üretim yapmayı düşünüyorum” dedi. “Mantarların bebek gibi bakımlarını yapıyorum” Mantar üretimini severek ve büyük bir titizlikle yaptığını da belirten Çetin, “Mantarın samanlarını dezenfekte ediyoruz, bir gün suyunu süzdürüyoruz. İkinci gün ekimini yapıyoruz. 25 gün kuluçka dönemi oluyor daha sonra hasada başlıyoruz ve aynı poşetten 3-4 kez verim elde ediyoruz. Bu mantarların bebek gibi bakımlarını yapıyorum. Ancak maliyetlerimiz kurtarmıyor, bu işi de imkansızlıklardan dolayı yapıyorum. İşimi severek yapıyorum, evde oturmaktansa bir şeyler üretmeyi seviyorum. Sorgun Belediye Başkanımız Erkut Ekinci’nin destekleriyle kurduk burayı onun sayesinde bu işe başladık, yoksa başlayamazdık. Kendisine de çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.