EKONOMİ - 26 Şubat 2021 Cuma 13:05

MÜSİAD’da Almanya’ya ihracat konuşuldu

A
A
A
MÜSİAD’da Almanya’ya ihracat konuşuldu

MÜSİAD Stuttgart, MÜSİAD Konya ve MÜSİAD İzmir Şubesi "Otomotiv Sektörüne Yönelik: Almanya’ya ihracatın Sırları" konulu online toplantıda bir araya geldi.

MÜSİAD Stuttgart, MÜSİAD Konya ve MÜSİAD İzmir Şubesi "Otomotiv Sektörüne Yönelik: Almanya’ya ihracatın Sırları" konulu online toplantıda bir araya geldi.


MÜSİAD Stuttgart ev sahipliğinde MÜSİAD Konya ve MÜSİAD İzmir şubelerinin katılımıyla gerçekleştirilen video konferans toplantısında otomotiv sektörü başta olmak üzere Almanya’ya yapılacak ihracat ve ithalata yönelik adımlar ele alındı, iş birliği ve ticaret hacmi değerlendirildi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Stuttgart Başkanı Duran Tok, “MÜSİAD olarak, ülkemizin ve toplumun kalkınmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu sorumlulukla, dünyanın dört bir yanındaki iş insanlarıyla bir araya geliyoruz, ülkemizin ve milletimizin ortak hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz” dedi.


Tarım şehri olarak bilinen Konya’nın sanayi alanında yapılan önemli yatırımlarla birlikte, son on yılda önemli bir sanayi şehri haline geldiğini ifade eden MÜSİAD Konya Başkanı Ömer Faruk Okka, “Her yıl Türkiye ihracatındaki payını hızla artıran şehrimiz, 2020 yılında 2 Milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmiştir. Bu rakam içerisinde otomotiv yedek parça sanayii önemli bir yer tutmaktadır. Şehrimizde otomotiv yan sanayide faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin firma bulunmaktadır” diye konuştu.


MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı ise Türkiye’nin ve İzmir’in dış ticaret verilerini değerlendirerek 18 yılda gelinen başarılı ivmenin altını çizdi ve şunları vurguladı: “İzmir, son on yıldır ihracatını devamlı artıran bir şehirdir. İzmir’de son rakamlarla 2020 yılında 12 milyar dolara yakın ihracat yapılırken, 8,4 milyar dolar ithalat yapılmaktadır. Özellikle otomotiv endüstrisinde yan sanayiinde ihraç edilen mallarda İzmir’deki üretimin de etkili olduğunu görmekteyiz” dedi.


MÜSİAD İzmir olarak 320 üye ve 44 bin çalışanla ekonomiye katkı vermeye devam ettiklerini ifade eden Saygılı, “Önümüzdeki dönemde arz talep ilişkisine uygun bir şekilde doğru yatırımlar ile Türkiye’den Almanya’ya yönelik ihracatımızı genişletebiliriz” diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından Sourcing Türkiye CEO’su Yusuf Arslan, “Otomotiv Sektörüne yönelik Almanya’ya İhracatın Sırları” konulu sunumunu gerçekleştirdi ve gelen soruları cevaplandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bu oyun yazmayı kolaylaştırıyor Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması’na Kayseri Murat Kantarcı Bilim ve Sanat Merkezi’nden katılan öğrenciler, geliştirdikleri oyun ile yazmayı öğrenenlerin işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Öğrencilerin geliştirdikleri Yazı Asistanı isimli oyunda 5 ana kart üzerinde duruluyor. Oyuncu sırasıyla kategorilere ayrılmış kartlardan çekerek kartlarda yazanları birleştirerek metin haline getirerek yazma konusunda sunulan kolaylıktan faydalanıyor. Öğrenciler birinci turu 5, ikinci turu 15 ve üçüncü turu 30 dakika olarak belirlenen sürelerde bulunan kelimelerle ilham vererek metin yazmayı kolaylaştıran oyunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim materyali olarak sunulmasını hedefliyor. Oyun hakkında bilgi veren Murat Kantarcı BİLSEM 5. sınıf öğrencisi Zehra Damla Küçük, "Bizim bu oyunumuzun adı ‘Yazı Asistanı’ ve bu oyunun amacı, çocuklar yazı yazarken yazmayı onlar için daha eğlenceli bir şekle getirmek ve yazma yeteneklerini geliştirmek. Bu oyunumuzda her kategoriden birer seçenek var. Oyunumuzun 5 adet ana kartı var ve kartı çektikten sonra her oyuncunun elinde 5 tane kart oluşuyor. Bunlarla da 3 turda bir metin yazmış olurlar. Birinci tur 5, ikinci tur 15 ve üçüncü tur 30 dakika olmak üzere sürelerimiz var. Bu süreler içinde bu kartlardan ilham alarak metin yazmaya çalışılır ve böylece daha kolay metin yazılır" dedi. Küçük, hedeflerinin yazmayı kolaylaştırmak olduğunu söyleyerek, "Bizim için bundan sonraki hedef ise Milli Eğitim Bakanlığında oyunumuzun eğitim materyali olarak kullanmak. Oyunu farklı dillere çevirmek ve çocukların yazmasını daha da kolaylaştırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin Gülnar Devlet Hastanesi’nde 2 yeni hizmet Gülnar Devlet Hastanesi’nde mart ayı itibari ile Bilgisayarlı Tomografisi Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinin hizmet vermeye başladığı bildirildi. 2016 yılında yeni binasına taşınan 40 nitelikli yatağa sahip Gülnar Devlet Hastanesi, vatandaşlara sunulan sağlık hizmetinin kalitesini arttırma yönündeki çalışmalarına devam ediyor. Birkaç branş dışında personel ve hekim eksiği bulunmayan Gülnar Devlet Hastanesi’nde mart ayı itibari ile Bilgisayarlı Tomografisi Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği hizmet vermeye başladı. Hizmete giren yeni birimlerle ilgili açıklama yapan Başhekim Uzm. Dr. Hasan Şahin, yeni hizmete alınan BT Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ile birlikte sevklerde yüzde 30’lar civarında bir azalma olduğunu söyledi. Şahin, "Bir firma tarafından hastanemize hibe edilen Bilgisayarlı Tomografi Cihazı ile tanı koyma noktasında büyük bir avantaja sahip olduk. Bu da hastanemizden başka sağlık tesislerine sevklerimizde kayda değer bir azalmayı sağladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimiz ise Gülnar Kaymakamlığımız tarafından finanse edilmiş olup, haftanın 5 günü vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Şu ana kadar 758 vatandaşımız bu hizmetten faydalanmıştır. Bu iki birimin hastanemize kazandırılmasında emeği geçen ve ayrıca bu hizmetlerin sunulması noktasında personel desteği sağlayan bakanlığımıza ve İl Sağlık Müdürlüğümüze, vatandaşlarımız ve hastanemiz adına teşekkürlerimi sunarım” dedi.