- 03 Nisan 2013 Çarşamba 16:30

DOKTORLAR 17 NİSAN`DA HASTA BAKMAYACAK

A
A
A
DOKTORLAR 17 NİSAN`DA HASTA BAKMAYACAK

Türkiye ve İzmir`de son günlerde hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri üzerine çeşitli açıklamaların ardından bugün de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesi ana bina girişi önünde açıklama yapıldı. Sağlıkçılar, 17 Nisan`da hasta bakmayacaklarını açıkladı.
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Profesör Doktor Özdemir Aktan, KESK`e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Operatör Doktor Çetin Erdolu`nun da hazır bulunduğu basın açıklamasında hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerine dikkat çekmek amacıyla hekim ve sağlık çalışanlarının 17 Nisan`da bir gün iş bırakacağı açıklandı.
TTB MK Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, TTB olarak sağlıkta şiddeti araştırma komisyonu ile defalarca kez görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını belirterek, iş bırakmaktan başka bir şanslarının kalmadığını söyledi.
Prof. Aktan, bu hafta tüm milletvekilleri, sağlık komisyonu üyeleri ve Sağlık Bakanı`na mektup yazdıklarını belirterek şöyle konuştu: "Tek yapılacak şey, emeğimizden gelen gücümüzü göstermek. 17 Nisan`da daha iyi bir sağlık ortamı için hastalarımıza hizmet vermeyeceğiz, meydanlarda olacağız. O gün görev yapmayacağız. Umarım 17 Nisan şiddetin sona ermesinin başlangıcı olur. Sloganımız ``˜Şiddet sona ersin` Ticarileştirilen sağlık sistemi hekim ve hasta ilişkisini bozuyor``
SES Genel Başkanı Op. Dr. Çetin Erdolu da, sağlıkta dönüşüm sistemiyle hekim ve hasta ilişkisinin bozulduğunu, hekim ve sağlık çalışanlarının daha ağır bir iş yükü ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Erdolu, tepkisini, ``Asistanlar 64, hemşireler 56 saate varan uzun çalışma süreleriyle karşı karşıya. Bir de yöneticilerin kışkırtıcı üslubuyla karşı karşıyayız`` sözleriyle dile getirdi.
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant da, hekimlere yönelik şiddetin tesadüf değil bilinçli yapıldığını savundu.
Doktorların sağlık sisteminin ``˜yahudileri` haline getirildiğini savunan Güzelant, şöyle konuştu: ``Psikolojik bir savaş başlatıldı adeta. Sağlık çalışanları ve hekimler değersizleştirilip dövülüp aşağılanabilecek insanlar haline getiriliyor. Hekim ve sağlık çalışanları değer görmeyi hak ediyor. Güvenlik önlemlerinin artırılması değil, kafaların değişmesi gerekiyor.``
SES İzmir Şubesi Başkanı Dr. Veli Atanur da, İstanbul, Ağrı, Mersin, İzmir gibi kentlerde geçen hafta yaşanan hekimlere yönelik şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla, 17 Nisan`da iş bırakma eylemine gideceklerini açıkladı.
17 Nisan tarihinin, Gaziantep`te uğradığı şiddet sonucu öldürülen Dr. Ersin Arslan`ın ölüm yıldönümüne denk geldiğini belirten Dr. Atanur, yöneticilerin şiddete sessiz kaldığını belirtti. 17 Nisan 2013`ün Gaziantep`te öldürülen meslektaşları Dr. Ersin Arslan`ın ölüm yıldönümü olduğunu anlatan Atanur, sözlerini şöyle tamamladı: "Geçen bir yılda maalesef sağlık çalışanlarına şiddet artarak devam etmiştir. Daha da ürkütücü gelişme ise şiddetin yaygınlaşmasının yanı sıra olağanlaşmasıdır. Artan şiddet, sağlık hizmeti verilmesini kesintiye uğratmakta ve tüm sağlık çalışanlarının gelecekle ilgili beklentilerini azaltarak, çalışma isteğini yok etmektedir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.