- 14 Haziran 2023 Çarşamba 10:04

Kitap fabrikası okul müdürü

A
A
A
Kitap fabrikası okul müdürü

Buca Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu Müdürü Adnan Yeşil, kitap sevgisi ile tanınıyor.

Buca Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu Müdürü Adnan Yeşil, kitap sevgisi ile tanınıyor. Bugüne dek 5 kitabını yayınlatan Yeşil, 30 kitabını daha yayınlatmayı planlıyor. Yeşil ayrıca tiyatro oyunu ve senaryolar da yazıyor.


İzmir’in Buca ilçesinde ilkokul müdürlüğü yapan Adnan Yeşil, kaleme aldığı Anadolu’da Çocuk Yetiştirme Kültürü, Anadolu Pedagojisi, Tarihimizin Derinliklerinden Cumhuriyet, Dijital Çağda Yaşamak ve İlham Veren Evlilikler kitaplarını yayınlattı. Yeşil’in ayrıca basılmaya hazır 30 kitabı daha bulunuyor. Tam bir okuma sevdalısı olan Yeşil’in, tiyatro oyunu ve senaryo projeleri de bulunuyor.



5 kitabı yayınlandı


Yazmayı her zaman sevdiğini söyleyen Yeşil, “Üniversitedeyken Türklerin kurduğu imparatorlukları ve devletleri okumuştuk. Bunca imparatorlukları ve devletleri kuran bir toplumun nasıl çocuk yetiştirdiğini merak ettim. O dönemde yaygın bir eğitim yoktu ve aile temelli bir eğitim hakimdi. Bunu irdelemek için Anadolu’ya gittim. 73 ili gezdim, on binlerce insanla eğitim üzerine konuştum. Bunun üzerine Anadolu’da Çocuk Yetiştirme Kültürü ve Anadolu Pedagojisi kitaplarını yazdım. Bu kitaplarda, yorum katmadan çocuk yetiştirme süreçlerini anlattım. Ardından objektif bir tarih anlatımı için liderlerin kendi ağızlarından bir üslupla Tarihimizin Derinliklerinden Cumhuriyet’e isimli üçüncü kitabım çıktı. Daha sonra dijitalleşmeni gelişmesiyle beraber okulların ve anne-babaların eski gücünün olmadığını fark etmem üzerine dijitalleşmenin etkileri üzerine çalıştım. Dijitalleşmenin hangi alana ne kadar etki ettiği konusunda Dijital Çağda Yaşamak adlı kitabımı yazdım. Son olarak da boşanmaların artması üzerine 15 çiftin deneyimlerinden yola çıkarak ’İlham Veren Evlilikler’ kitabımı yazdım" dedi.



"İnsan, istediği şeye bir şekilde vakit ayırabilir"


Farklı türlerde 30’ün üzerinde kitabının daha yayınlanmayı beklediğini ifade eden Yeşil, "Bunların içerisinde çocuklara ve yetişkinlere özel masal serisi de yer alıyor. Ayrıca tiyatro oyunları da yazıyorum. Evlenmemiş bir kadın ve erkeğin karşılarına bugüne dek kimlerin çıktığını ve onları neden reddettiklerini anlatan Nasıl Kuruduk adlı oyunum, İstanbul’da özel bir tiyatro tarafından sahnelenecek. 7-8 tane daha üzerine çalıştığım tiyatro oyunum, iki ünlü yönetmene ilettiğim 2 senaryom var. Ben yazmaya devam ediyorum. Okumayı her zaman çok severdim. Çocukken çobanlık yapardım ve yanıma her zaman bir kitap ve bir de ekmek alırdım. Atılmış gazete kağıtların okurdum. Yırtılan bölümlerde haberin tamamını okuyamadığımda haberin devamını kendi kafamda kurgulardım. İnsanlar günlük hayatlarında ne yapacaklarını tercih eder. İnsan, istediği şeye bir şekilde vakit ayırabilir. Ben kitap okuyup yazmayı tercih ederken, bir başkası balık tutmaya gidebilir, bir başkası ibadet edebilir. İnsan istedikten sonra o şeye vakit ayırabilir" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bulgaristan’da ‘Yedi Tepeler Bulgar-Türk Dostluk Sergisi’ sanatseverlerle buluştu Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğu, Filibe Belediye Başkanlığı, Filibe Ressamlar Derneği ve Nöbet Tepe Kültür Sanat ve Edebiyat Kulübü iş birliğiyle düzenlenen ‘Yedi Tepeler Bulgar-Türk Dostluk Sergisi’, Bulgaristan’ın kültür başkenti Plovdiv’de sanatseverlerle buluştu. Plovdiv Belediye Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen serginin açılışı, yoğun katılım ve güçlü diplomatik temsil ile görkemli bir atmosferde gerçekleşti. Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Emre Manav başta olmak üzere diplomatik temsilciler, yerel yöneticiler, sanatçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı. Küratörlüğünü Aynur Mahmudova Kaplan’ın üstlendiği sergide, 30 Türk ve 30 Bulgar sanatçının 120 eseri yer aldı. Resim, özgün teknikler ve çağdaş yorumlarla zenginleşen eserler; iki ülke arasındaki ortak kültürel hafızayı, tarihsel bağları ve sanat yoluyla kurulan dostluğu görünür kıldı. Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Emre Manav yaptığı konuşmasında, iki ülkenin gerek coğrafi gerek kültürel benzerliklerinden bahsederek, bu tür etkinliklerin daha da artmasını diledi. Organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Birsen Çeken ve ekibine de teşekkür belgesi sunuldu. ‘Yedi Tepeler Bulgar-Türk Dostluk Sergisi’, 15 Ocak 2026 tarihine kadar Plovdiv Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.
Aydın Aydınlı sağlık ekibi birinciliği bırakmadı Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım ekibi, çocuk yoğun bakım alanında yürüttükleri bilimsel çalışmalarla üst üste dört yıldır ödül almayı başarırken, bu yıl da birincilik ödülüne layık görüldü. Geçtiğimiz ay Antalya’da düzenlenen Uluslararası Katılımlı 21. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi ile 17. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Hemşireliği Kongresi’nde, Türkiye’nin saygın üniversiteleri ve eğitim araştırma hastanelerinin yer aldığı kategoride, Aydınlı ekibin çalışması birincilik ödülü aldı. Birincilik ödülüne layık görülen çalışma, kongrede ekip adına Selma Albayrak tarafından sunulan "Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde; Hemşire Odaklı Bispektral İndeks (BIS) İzlemiyle Uygulanan Sedasyon Protokolünün Klinik Sonuçlara Etkisi: Prospektif, Randomize Kontrollü Çalışma" başlığını taşıyor. Sağlık ekibi geliştirdikleri yeni protokol sayesinde, solunum cihazına bağlı çocuklarda kullanılan anestezik ilaçların miktarını belirgin şekilde azaltmayı başardı. Çocuk Yoğun Bakım ekibinin sorumlusu Doç. Dr. Ekin Soydan, başarıya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: "Bu kongrelerde Türkiye’nin en saygın hastaneleri yer alıyor. Bildiğimiz kadarıyla dört yıl üst üste ödül alan başka bir merkez bulunmuyor. Bu nedenle elde edilen başarı bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur kaynağı. Ekip arkadaşımız Selma Albayrak, yıl boyunca araştırmamızın bulgularını titizlikle derleyerek kongrede son derece başarılı bir sunum gerçekleştirdi. 1.lik ödülünü tekrar kazanmamızı sağladı. Yaklaşık 3,5 yıldır Aydın’da görev yapan bir hekim olarak, hasta bakımında son derece özverili, insani ve mesleki açıdan güçlü bir yoğun bakım ekibiyle çalışıyorum. Bu başarının arkasındaki en önemli güç, ekip arkadaşlarımdır. Önceki yıllarda birincilik ödülü alan çalışmalarımızın yurt dışında saygın dergilerde yayımlanacak olması bizi ayrıca mutlu etti. Çalışmalarımızda ve mesleki eğitim sürecimde büyük katkıları bulunan, İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nden Prof. Dr. Hasan Ağın hocama da buradan özellikle teşekkürlerimi iletmek isterim’
Ankara Karahantepe, Archaeology Magazıne tarafından 2025’in ilk 10 keşfi arasında gösterildi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe’nin Archaeology Magazıne tarafından 2025’in ilk 10 keşfi arasında gösterildiğini duyurdu. Şanlıurfa’da yürütülen Taş Tepeler Projesi’nin parçası olan Karahantepe, Archaeology Magazine tarafından 2025 yılının ilk 10 keşfi arasında gösterilerek derginin kapağına taşındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Taş Tepeler Projesi kapsamında yürütülen bilimsel çalışmaların insanlık tarihine dair mevcut kabulleri yeniden şekillendirdiğini vurguladı. "Anadolu’nun 12 bin yıllık hikayesini, kültürel mirasımızı koruyarak dünyaya anlatmaya devam edeceğiz" Bakan Ersoy, yürütülen çalışmaların insanlık tarihine dair bilinenleri yeniden şekillendirdiğini aktararak, "26 Kasım’da 5. yılını kutladığımız Taş Tepeler Projesinin önemli bir parçası olan Karahantepe dünyanın saygın yayınlarından Archaeology Magazine tarafından 2025 yılının ilk 10 keşfi arasında gösterildi ve derginin kapağında yer aldı. Bu topraklarda yürüttüğümüz bilimsel çalışmalar, insanlık tarihine dair bildiklerimizi yeniden şekillendiriyor. İnanıyorum ki mikro analizlerden arkeometriye, sembolik buluntulardan koruma faaliyetlerine uzanan bu kapsamlı süreç, Taş Tepeler’i dünyanın Neolitik başkenti olarak tescilleyecek. Anadolu’nun 12 bin yıllık hikayesini, bilimle gün yüzüne çıkarmaya; kültürel mirasımızı koruyarak dünyaya anlatmaya kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.