EKONOMİ - 09 Şubat 2012 Perşembe 11:50

BAKAN ÇELİK`TEN "ÇALIŞMA BARIŞI BOZULMAYACAK" SÖZÜ

A
A
A
BAKAN ÇELİK`TEN "ÇALIŞMA BARIŞI BOZULMAYACAK" SÖZÜ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı yasalaştığında işçi ile işveren arasında yıllardır süregelen çalışma barışının bozulmayacağı güvencesini verdi. Çelik, işçi sağlığı ve güvenliğinde de hem çalışanı hem de sanayiciyi koruyan düzenlemeler gerçekleştirileceğini bildirdi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i makamında ziyaret ederek, çalışma hayatındaki en önemli gündem maddesi olan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı hakkındaki görüşlerini aktardı. Kamuoyunda "Sendikalar Kanunu" olarak adlandırılan tasarının iş barışını tehdit eder nitelikte olduğunu söyleyen Yorgancılar, "Avrupa’da özellikle Almanya ve İtalya’da firmalar artan maliyetler nedeniyle
üretimlerini bizim gibi ülkelere kaydırıyorlar. Bizde de sendikalaşma nedeniyle çalışma barışı bozulacaksa 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşamayız, her yıl 700 bin gence iş imkanı yaratamayız. Büyük özverilerle sağlanan çalışma barışı korunmalı" dedi.
Yorgancılar, yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de sendika kurucusu olmasının engellenmesini de isteyerek, "Sendikaya üyelik kayıtları e-devlet yerine noter huzurunda kimlik ibrazı ve imza atılarak gerçekleştirilmeli. İşkolu barajı da yüzde 3 yerine yüzde 5 olarak belirlenmeli" diye konuştu.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ziyarette ayrıca Kıdem Tazminatı Yasası’nın iş dünyası için büyük önem taşıdığını, bu yasanın zaman kaybedilmeden çıkarılması gerektiğini gündeme getirdi.
"ENDÜSTRİYEL İLİŞKİLERİ BİLİYORUZ"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik de, sanayicilerin tasarı hakkında eksik bilgilendirilmelerinden dolayı psikolojik olarak etkilendiklerini, çalışma hayatında karışıklığa neden olacak bir durum olmadığını ifade etti. "Endüstriyel ilişkileri biliyoruz. İş dünyasının önüne engel çıkarmak için hükümet olmadık" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşyeri barajı aynen duruyor. Ben de işçi olmuş, işçi çalıştırmış insanım. İşçi ve işveren ilişkilerinde yaşanan bir süreç var. Dünyada kriz nedeniyle ekonominin dönüşmesi, rekabet ortamının korunması var. Ayrıca bizim kültürümüz çalışanın alın teri kurumadan hakkını verme üzerine kurulu. Çalışma barışının bozulmasından endişe etmeyin."
Bakan Çelik, iş kazalarının ve can kayıplarının önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliğinde getirmeyi planladıkları yenilikleri de EBSO yönetimi ile paylaştı. Türkiye’deki 1 milyon 425 bin işyerinden 1 milyon 210 bininin çalışan sayısının 1-9 arasında olduğunu, 180 bin işyerinde 49’a kadar işçi çalıştırıldığını, 28 bin işyerinde ise çalışan sayısının 50’yi aştığını bildiren Çelik, şunları söyledi:
"1 milyon 390 bin işyerinde bugün anladığımız anlamda iş sağlığı ve güvenliği kavramı yok. 9’a kadar işçi çalıştıran yerlerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanının giderlerini devlet olarak biz üstleneceğiz. 10 ile 49 arasında işçi çalıştıran firmalar ortak iş sağlığı ve güvenliği merkezinden yararlanabilecek. Bu uzmanların tavan ücretlerini de belirliyoruz. İş sağlığı ve güvenliği firmaları iş kazalarında da sorumlu olacak, böylelikle sanayicinin üzerindeki mali ve vicdani riski de azaltacağız."
Faruk Çelik, EBSO’nun dikkat çektiği Kıdem Tazminatı Yasası’nın üzerinde çalıştıklarını, mart ayında bunu da çözeceklerini bildirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da film sahnelerini aratmayan şüpheli-polis kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin şüphe üzerine kimlik kontrolünden geçirmek istediği 2 şahıs, ekipleri görünce yaya olarak kaçmaya başladı. Polis ve şüpheliler arasında yaşanan film sahnelerini aratmayan kovalamaca anları kameraya yansıdı. Şüpheliler kısa sürede yakalanırken, yağma suçundan 13 yıl 10 ay hapis cezası bulunan şüpheli, polis memurlarına “Neden kovalıyorsunuz?” diye kızıp, “Suç makinesiyim, firarım” diye de itiraf da bulundu. Edinilen bilgiye göre, Coğlaki Mahallesi’nde devriye atan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri durumundan şüphelendiği 2 şahsı kimlik kontrolünden geçirmek istedi. Şüphelilere yaklaştıkları anda polisi fark eden 2 şahıs geri dönerek yaya olarak kaçmaya başladı. Şüphelilerin kaçmasıyla birlikte asayiş ekipleri de peşine düşerken, müstakil evlerin bahçelerine girerek diğer sokaklara kaçan şüpheli ve polisler arasında kovalamaca yaşandı. Kameraya da yansıyan kovalamacada ekiplerin durumu emniyet haber merkezine anonsla bildirmesi üzerine bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi. Siren seslerinin yankılandığı mahalle, sevk edilen ekiplerle birlikte adeta abluka altına alarak şüphelilerin mahalleden çıkmasını önledi. Bir süre yaşanan kovalamaca ve arama çalışmasında şüpheliler polis ekiplerince aynı mahallede yakalandı. Yakalanan H.A.M. (23) isimli şahıs önce polis memurlarına “Neden kovalıyorsunuz?” diye kızdı, sonra da “Suç makinesiyim, firarım” diye itiraf da bulundu. Şahın yapılan Genel Bilgi Taramasında (GBT) yağma suçundan arandığı ve hakkında 13 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğu belirlendi. Gözaltına alınan H.A.M. ve kaçtığı arkadaşı E.M.M. (27) ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürülürken olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatıldı.