YEREL HABERLER - 06 Şubat 2014 Perşembe 17:37

İşadamı Jak E İle Ailesi Suçlamaları Kabul Etmedi

A
A
A
İşadamı Jak E İle Ailesi Suçlamaları Kabul Etmedi

HİCABİ ÇALOĞLU
İzmir’in tanınmış işadamlarından Jak E., eşi Mirey E., kızı Esra E. Ş. ve yanlarında çalışan şoförleri hakkında, usulsüz para aktarımı iddiasıyla açılan nitelikli dolandırıcılık davası Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmaya işadamı Jak E., ailesiyle birlikte katıldı. E. ailesine ait R. isimli şirket hesabından 2007 yılında işadamı Haluk Öklem’e satılan Kektoz Gıda isimli şirkete devrin yapıldığı gün 50 bin dolar para aktarıldığı, paranın 1 saniye sonra E. ailesi tarafından çekildiği yolundaki iddiaları işadamı ile ailesi reddetti. Ailenin avukatı da, mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi. Duruşmaya avukatı ile birlikte katılan şikayetçi işadamı Haluk Öklem, şikayetçi olduğunu söyledi. Tanıkların dinlenmesi için duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
GECE YARISI ÇEKİLEN 50 BİN DOLAR DAVALIK OLDU
İzmir’de 26 yıl gıda sektöründe faaliyet gösteren işadamı Haluk Öklem, 2005 yılında İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Jak E.’nin eşi Mirey ve kızı Esra Ş. ile işbirliği yaptı. Kendisine ait 26 yıllık markası Kektoz'u, Jakito markasıyla Kektoz Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne çevirerek E. ailesine devretti. Şirket devir işlemlerinin ardından işadamı Efrayim Kohen’e ait Çamdibi semtindeki bina, üretim için fabrika olarak kiralandı. Makinalar alındıktan sonra toz içecekler, salep, pudra şekeri, muhallebi ve pirinç unu gibi farklı ürünler, ‘Jakito’ markasıyla üretilmeye başlandı. E. ailesi 2 yıl süren üretimin ardından Kektoz’u işadamı Öklem’e satarak şirket hisselerini 31 Aralık 2007 tarihinde devretti. Devrin noterde yapıldığı gün E. ailesine ait R. isimli şirketten Haluk Öklem’e satılan şirkete aynı gün para transferi yapıldı. R. isimli şirket hesabından saat 12.02.00’da Kektoz’a 50 bin dolar para aktarıldı. İddiaya göre para şirketin tüm kontrolünün Haluk Öklem’e geçtiği saatlerde yetkisi kalmayan şirket yöneticisi Mirey E.’nin talimatıyla, şirketin şoförü Yaşar H. tarafından saat 12.02.01’de banka şubesinden talimatnameyle çekildi. Bu para transferiyle birlikte Haluk Öklem, şirketi devralır almaz R. isimli şirkete 50 bin dolar borçlanmış oldu. Şirket yöneticilikleri ve temsilcilikleri sona ermesine rağmen şirketin kaşesini kullandıkları iddiası ile işadamı Jak E. ile ailesi hakkında dava açıldı.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya sanık olarak yargılanan işadamı Jak E., eşi Mirey E., kızı Esra E. Ş. ile müşteki işadamı Haluk Öklem ile avukatı katıldı. Yapılan duruşmada işadamı Jak E. ile ailesi, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Ailenin avukatı, müvekkillerinin yasa dışı hiçbir işlem yapmadıklarını ve açılan davanın 'red' edilmesi gerektiğini söyledi. Mağdur işadamı Haluk Öklem ile avukatı, ortada nitelikli dolandırıcılık suçu olduğunu ve sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını istediler. Her iki tarafın savunmaları dinleyen mahkeme başkanı, tanıkların dinlenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Ülken’den "şehir tanıtım günleri" tepkisi Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, şehir tanıtım günleri adıyla düzenlenen etkinliklerde, maliyetin altında satılan ürünlerin sağlıklı olup olmadığının tartışmaya açık bir konu olduğuna dikkat çekerek "Hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda da halk sağlığına zarar vermektedir" dedi. Aydın’da son günlerde şehir tanıtım günleri adıyla gerçekleştirilen etkinliklerin sayısının artması üzerine açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, açıkta ve maliyetin altına satılan ürünlerin hijyen sorunu oluşturduğuna dikkat çekti. Yaşanan durumun yerel tacir ve esnafın yanı sıra halk sağlığına da zarar verdiğini vurgulayan Ülken, "x" şehir tanıtım günleri adı altında yapılan etkinliklerin net bir şekilde karşılarında olduklarını söyledi. Konu ile ilgili Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle de görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini belirten Ülken, "Tacir esnaf taş, Aydın halkı mikrop mu yesin?" başlığıyla yaptığı açıklamasında "Son dönemde kentimizde ’x’ şehir tanıtım günleri adı altında o şehrin gastronomisi hariç tereyağından peynire, bakliyattan sucuğa varıncaya kadar her türlü ürünün satış alanı haline gelen etkinlikler düzenlenmektedir. Yerel tacir ve esnaf sabit kira, elektrik, su, işçilik, vergi, ruhsat harcı, katı atık, işgaliye, aidat, tabela vergisi ve daha bir çok maliyetle daralan ekonomide ayakta kalmaya çalışırken, bu tarz il dışından gelen, maliyeti 900 TL’nin altında olmayan 3 kilo tereyağının 500 TL’ye satılması gibi birçok konuda sağlıklı olup olmadığı tartışmaya açık ve açık alanda satılmasının hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda halk sağlığına zarar vermektedir. Bu uygulamaya net bir şekilde karşıyız. Mutlaka başka bir ilin gastronomisinin tanıtımı ile ilgili bir etkinlik, 4-5 ürün ve yemek ile senede en fazla 1-2 defayı geçmemek üzere ve çok iyi bir devlet denetimiyle yapılabilir. Ancak, bu süreklilik arz eder ve belirtilen şehre ait olmayan her türlü ürün çeşitliliğini içerirse, Aydın tüccarının temsilcileri olarak bu konuya şiddetle karşı çıkmak ve gerekli her türlü çalışmayı yapmak bizim asli vazifemizdir. Konu ile ilgili Aydın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla gerekli görüşmelerimizi yaptık, talebimizi ilettik. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız da konuya hassasiyetle yaklaşıp, incelemeye aldılar" ifadelerine yer verdi.