YEREL HABERLER - 08 Mart 2012 Perşembe 10:43

BELEDİYE SÖZLEŞMELİLERİNDE KADRO HEYECANI

A
A
A
BELEDİYE SÖZLEŞMELİLERİNDE KADRO HEYECANI

Belediye ve İl Özel İdarelerinde çalışan yaklaşık 17 bin sözleşmelinin 4 haziran’dan bu yana süren kadro beklentisinde sona gelindi. Başbakan Erdoğan’ın 12 Haziran seçimlerinden önce kadroya alınacağı yönünde verdiği müjde ile sevinen belediye ve il özel idarelerindeki sözleşmeli personeller yaklaşık 10 aydır heyecanla kadro bekliyor. Aylardır kadro bekleyen Belediye sözleşmelileri, geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Çalışmayı tamamladık. İlk Bakanlar Kurulunda Başbakanımıza sunacağım” açıklamasıyla heyecanlandı.
Ancak geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurulu’ndan Belediye sözleşmelileriyle ilgili bir karar çıkmadı. 1 aydır toplanmayan kurulun yoğun gündemi nedeniyle konunun görüşülemediği ve bir sonraki bakanlar kurulunda görüşüleceği belirtildi. Aylardır bu günü bekleyen Belediye sözleşmelileri büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Hükümetin sorunu kısa sürede çözeceğine inanan 17 bin sözleşmeli şimdi yapılacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısını umutla bekliyor.
BAŞBAKAN ERDOĞAN SÖZ VERMİŞTİ
Hükümet, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimler öncesinde kamuda çalışan yaklaşık 200 bin sözleşmeli personel memur kadrosuna almış, ancak 5393 sayılı yasa kapsamında Belediyelerde, İl Özel İdarelerinde ve KİT’lerde çalışan sözleşmeli personel farklı mevzuat hükümleri sebebiyle bu uygulamadan yararlanamamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasının ardından çözeceklerini duyurmuştu. 10 aydır kadro bekleyen yaklaşık 17 bin Belediye sözleşmelisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Yerel yönetimlerde çalışan sözleşmelilerle ilgili çalışma yapmam için Başbakanımız talimat verdi. Ben de çalışmayı yaptım. Tahminen 5-10 gün içinde konuyu Bakanlar Kurulu’nda tartışıp alınan kararı kamuoyuyla paylaşacağız. Başbakanın onayını aldıktan sonra yasal düzenleme için Meclis gündemine taşıyacağız” açıklamasıyla büyük bir heyecan yaşadı.
Sözleşmeli personelin kadro beklentisi son bir kaç hafta içinde yapılan açıklamalarla bir kez daha gündeme geldi. Tüm gözler hükümete çevrildi.
BAŞBAKANIMIZA GÜVENİYORUZ
“Başbakanımıza güveniyoruz” diye konuşan sözleşmeliler, “İş güvencemiz yok. Büyük sorumluluklar gerektiren milyonlarca liralık ihalelerin hazırlayıcısı, komisyon yetkilisi ve uygulayıcısı olduğumuz halde, hiçbir hukuki güvencemiz yok. 4 Haziran Kararnamesinde mağdur olduk. Başbakanımızın sözüyle umutlandık. Ancak zaman geçtikçe endişeleniyoruz. Biran önce sorunumuzun çözümünü bekliyoruz. Başbakanımızın sözüne güveniyoruz” diyor
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Hükümet, seçimler öncesinde 4 Haziran 2011’de 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda çalışan 194 bin 775 sözleşmeliyi memur kadrosuna atandı. Ancak 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 49. Maddesi ile 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 36. Maddesi’ne göre tam zamanlı olarak çalışan mimar, mühendis, avukat, programcı, tekniker vb. her biri sahasında uzman olan yaklaşık 17 bin sözleşmeli personel 632 Sayılı KHK kapsamı dışında tutularak kadroya alınmadı. Başbakan Erdoğan, kadroya alınmayan 17 bin sözleşmeliye Meclis açılınca kanun çıkarılacağı sözünü verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray 3. kez alkollü yakalanan sürücü, gülerek “İnsanlık hali” dedi Aksaray’da alkollü araç kullanırken uygulama noktasına giren ve refüjden dönerek kaçmaya çalışan sürücü polisin hamlesiyle önü kesilerek yakalanırken, hem 1.12 promil alkollü çıkan, hem de 3 kez polise alkollü olarak yakalanan sürücü “Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?” sorusuna gülerek “İnsanlık hali” diye cevap verdi. Olay, Hacılar Harmanı Mahallesi Selçuk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması, suç ve suçluların önüne geçilmesi amacıyla bekçilerle birlikte uygulama yapan asayiş ve trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine şehir merkezi istikametine seyreden 68 ACD 998 plakalı otomobile ‘Dur’ ihtarında bulundu. İhtara görmezden gelerek orta refüjden dönüp kaçmak isteyen sürücü kaçamaklara karşı pusuda bekleyen diğer ekibin anında müdahalesiyle kaçamadan yakalandı. Araçtan inen A.K. (40) isimli sürücü alkollü olduğunu belirterek cep telefonuyla aradığı yakınını polis memurlarıyla görüştürmek istedi. Birçok polis memuruna görüşme teklif eden ancak polis memurlarının görüşmeyi kabul etmediği sürücü uygulama amirlerine de giderek telefonla yakını ile görüştürmeye çalıştı. Yoğun ısrar ve çabaları karşılıksız kalan sürücü uzun süre polis memurlarına dil döktükten sonra trafik ekiplerince alkol kontrolünden geçirildi. Alkolmetre ile yapılan kontrolde sürücünün 1.12 promil alkollü çıkarken, ehliyetine daha önceden 2 kez alkollü araç kullanırken yakalandığı için el konulduğu belirlendi. Kendini görüntülemek isteyen basın mensuplarına, “Çok da bir şey yok lütfen çekmeyin” diyen alkollü sürücü “Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?” sorusuna da 3. kez alkollü yakalanmasına rağmen gülerek “İnsanlık hali” diyerek ilginç bir cevap verdi. Sürücüye alkollü araç kullanmaktan 12 bin 997 TL para cezası kesilirken 2030 yılına kadar ehliyetine el konuldu. Alkollü sürücü işlemlerin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülürken araç olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.