EKONOMİ - 02 Mart 2023 Perşembe 09:49

Ekonomi muhabirleri sandığa gidiyor

A
A
A
Ekonomi muhabirleri sandığa gidiyor

“Birlikte Güçlüyüz Grubu”, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesinin 11 Mart Cumartesi günü yapacağı 7.

“Birlikte Güçlüyüz Grubu”, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesinin 11 Mart Cumartesi günü yapacağı 7. olağan genel kurul toplantısı için adaylığını açıkladı.


İzmir ekonomisinin 33 yıldır nabzını tutan, İzmir ekonomisindeki gelişmeleri kamuoyuna aktaran, yazılarıyla ekonomi dünyasına yön veren gazetecilerin meslek kuruluşu konumundaki EMD İzmir Şubesi, 11 Mart Cumartesi günü 7. olağan genel kurulunu düzenleyecek. Adaylıklarını yazılı açıklamayla duyuran “Birlikte Güçlüyüz Grubu”, seçildikleri takdirde yapmayı hedeflediği projeleri de açıklarken seçildikleri takdirde yeni dönemde yönetim kurulu, denetim kurulu, onur kurulu ve Ekonomi Muhabirleri Derneğinin Ankara’daki genel kurulunda genel kurul delegesi olacak isimleri de paylaştı. Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanlığını yürüten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Basın Müşaviri Murat Demircan’ın yönetim kurulu başkanı adayı olduğu yönetim kurulu aday listesinde Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seda Gök, Hürriyet Ege Ekonomi Editörü Mete Tamer Omur, Ege Bölgesi Sanayi Odası Basın Müşaviri Kadir Kemaloğlu, İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. Kurumsal İletişim Müdürü Nihal Özken, Ekonomi Gazetesi Ekonomi Muhabiri Duygu Göksu ve İlkses Gazetesi Ekonomi Muhabiri Nurettin Baki yer aldı.



Liste açıklandı


Murat Demircan’ın hazırladığı liste genel kurulda güvenoyu aldığı takdirde denetim kurulu asil listesinde Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) Kurumsal İletişim Direktörü Halime Büyükyüksel, 9 Eylül Gazetesi Ekonomi Editörü Murat Ervin ve Dokuz Eylül Üniversitesi Efes MYO Öğretim Görevlisi Kutay Gürocak görev yapacak. Demircan’ın hazırladığı liste seçilirse Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesinin 2023-26 döneminde onur kurulunda Ekonomi Gazetesi İzmir Haber Müdürü Ahmet Usman, Ticaret Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemal Tükel, Yeni Bakış Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emin Varol, Kent Yaşam Editörü Hüseyin Erciyas, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Meltem Seyis İşleten, Gazeteci Serap Dikmen Ahmetoğlu ve Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Basın Danışmanı Şirin Yörük görev yapacak. Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesini Ankara’daki EMD Genel Kurulu’nda temsil edecek delegeler ise EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan, Hürriyet Ege Yazı İşleri Müdürü Adnan Kaya, Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Ege Telgraf Genel Yayın Yönetmeni Aylin Süphandağlı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in Basın Danışmanı Murat Koç, Folkart Kurumsal İletişim Müdürlüğü Haber Yöneticisi Soner Çağlar ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Basın Müşavirliği ekibinde görevli Yusuf Şahbaz olacak.



"Hedef, çoğulcu bir yönetim"


“Birlikte Güçlüyüz Grubu” çoğulcu bir yönetim hedefliyor. Bu çerçevede genç gazetecilerden oluşturulan yedek yönetim kurulu listesinde İlkses Gazetesi Editörü Özkan Pekçalışkan, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Basın Şefi Meryem Yazıcıoğlu, Yeni Asır Gazetesi Ekonomi Muhabiri Mert Yasin Alpdündar, İhlas Haber Ajansı Muhabiri Ceren Atmaca, Posta Ege Editörü Gökhan Köküşoğlu, 9 Eylül Gazetesi Muhabiri Didar Demirci ve Demokrat Gündem Gazetesi Haber Müdürü Aykut Polatlı’ya yer verdi. Denetim kurulu yedek listesinde ise Gözlem Gazetesi Muhabiri Mehmet Ali Sütlü, Ticaret Gazetesi Muhabiri Seza Nur Alpdündar ve Dokuz Eylül Üniversitesi SKS Daire Başkanlığı Basın Görevlisi Fatih Abacıoğlu görevli olacak.



Deprem ile ilgili projeler ilk sırada olacak


“Birlikte Güçlüyüz Grubu” yeni döneme ilişkin yol haritasını da paylaştı. 6 Şubat tarihinden bu yana yaşanılan deprem fırtınası sonrasında deprem bölgesindeki gazetecilerin yaralarını sarmak için “Yerel Basın Yaşasın” isimli bir kampanya yürüten Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi, 2023-26 döneminde projelerinin başına üyelerinin depreme hazırlık sürecini koydu. Depremle birlikte sağlıklı iletişimin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktığına vurgu yapılan açıklamada, sağlıklı iletişimin sağlanması adına ilgili kurumların da desteğiyle eğitimler vermek-telsiz ile haberleşme üzerine proje geliştirmek, ilk yardım eğitimi üzerine çalışmalar yürütmek öncelikli hedefler olarak ifade edildi.



‘Ekonomi Haberciliği Atölyesi’ açılacak


EMD Genel Merkezinin geçen dönem hayata geçirdiği ‘EMD Medya Okulu’ projesinden yola çıkarak İzmir’de bulunan iletişim fakülteleriyle ortak hareket edip hem ekonomi muhabirliği felsefesini gençlere aktarmak hem de bu alanda şuur sahibi bir kuşağın yetişmesini sağlamak hedefiyle ‘Ekonomi Haberciliği Atölyeleri’ yapmak için çalışma yapma hedefi belirlendi.



3 yıllık ev ödevi


GENÇ EMD; sürdürülebilirlik esaslı projeler, EMD üyelerinin İzmir kanaat önderleriyle arasında iletişimi güçlendirecek Fikir Kulübü, sektör buluşmaları, Hobi Kulübü, mesleki eğitim başlıkları, “Birlikte Güçlüyüz Grubu”nun 3 yıllık ev ödevi olarak açıklandı.



"İzmir Ekonomi Gazeteciliği’nin Tarihi"


EMD İzmir Şubesinin 2020-23 dönemi yönetim kurulunca EMD İzmir Şubesinin geçmiş dönem başkanlarından Hicran Özdamar Yalçınkaya’nın başlattığı ve halihazırda devam eden "İzmir Ekonomi Gazeteciliği’nin Tarihi" isimli kitabın tamamlanması da ana hedeflerden biri olarak tespit edildi. EMD İzmir Şubesi, cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı çerçevesinde İzmir’de geniş katılımlı bir panel düzenlenmeyi de iş programına aldı. “Birlikte Güçlüyüz” ekibi, tüm bu başlıkların yanı sıra ‘ekonomi muhabirliğini’ teşvik etmek adına ‘gazetecilik yarışması’, Avrupa Birliğinin fonlarından yararlanarak projeler hazırlamak gibi hedefleri olduğuna açıklamalarında yer verdi.



“Deneyim ve dinamizm buluşacak, sinerji ortaya çıkacak”


Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesinin 2020-23 döneminde pandemiye rağmen pek çok başarılı projeye imza attığı bilgisini veren EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan, “Pandemi döneminde insanların evlerinden çıkamadıkları evrede, dijitalleşmenin sunduğu imkanlarla 20’den fazla online basın toplantısı yaptık. İnsanların maskeye ulaşamadığı dönemde; Maske, kolonya, dezenfektan ve siperliklerden oluşan hijyen kitleriyle gazeteci üyelerimizi 3 farklı dönemde buluşturduk. İzmir ekonomisindeki pek çok kurumla ortak projelere imza attık. EMD Medya Okulu’nun İzmir ayağında üniversite öğrencilerine üyelerimizin deneyimlerini aktarmalarına zemin oluşturduk. İzmir’deki basın meslek kuruluşlarıyla ortak projeler gerçekleştirdik. EMD’nin İzmir kamuoyundaki saygınlığının artmasını sağladık. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem sonrasında deprem bölgesindeki meslektaşlarımız için ‘Yerel Basın Yaşasın’ isimli bir hareket başlattık. Yeni dönemde deneyimli ve genç arkadaşlarımız arasında güzel bir sinerjiyi açığa çıkaracak bir ekip kurduk. Genel kurulda yetki ekibimize verildiği takdirde dayanışmayla çoğulcu bir yaklaşımla yoğun bir 3 yıl geçireceğimizin sözünü veriyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasında Semerci istikrarı Denizli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Köksal Semerci, üyelere sağlanan imkanlarının devamlılığı ve Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odasındaki 3 dönemlik istikrarı sürdürmek için yönetimiyle birlikte yeniden göreve talip olduklarını belirtti. Denizli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasında 3 dönemi geride bırakan Başkan Köksal Semerci ve yönetimi, 11 Ocak 2026 tarihinde mülkiyeti Denizli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına ait olan eski adıyla Vera Düğün Salonunda yapılacak olan seçim de 4. dönem için 3 bin 86 üyesi ile seçime hazır olduklarını belirtti. 1984-2003 yılları arasında Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odasında Muhasebe Müdürü ve Genel Sekreter, 2014 yılından bu yana ise başkanlık görevine devam eden Başkan Köksal Semerci, aynı zamanda Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ile Denizli Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkan Yardımcılığı görevlerini de görevlerini başarıya sürdürüyor. Denizli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Köksal Semerci, taksici, minibüsçü, nakliyeci, kamyoncu, kurye, araç kiralama ve galericilik yapan 3 bin 86 oda üyesinden 4 dönem için tam destek aldıklarını belirtti. Üyeleri tarafından sevilen, oda yöneticiliğin her biriminde görev yapmış olan Başkan Köksal Semerci, aynı zamanda yürüttüğü Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkan Yardımcılığı ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevleri ile oda üyelerinin temsil yetkisi haklarını elinde bulundurduklarını, bundan önce olduğu gibi bundan sonra ki dönemde de tüm üyelerinin haklarını korumak ve en iyi şekilde temsil etmek için gayret edeceklerini kaydetti. Üyelere sağlanan imkanlarının devamlılığı, Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odasının gücünü kaybetmemesi için yeni döneme aday oldukları ifade eden Başkan Semerci, 11 Ocak 2026 tarihinde Vera Düğün Salonunda yapılacak olan genel kurula tüm üyelerini beklediklerini ifade etti.
Adana HAVAMAŞ, 2026 için hazır 2025 yılında 1 milyon 200 bin yolcuyu havalimanına taşıyan HAVAMAŞ’ın, 2026 yılı içinde yeni destinasyonlar ve yeni araç filosuyla güvenle hizmet vermeye devam edeceği belirtildi. Türkiye’nin gökyüzüne açılan 58. kapısı olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın yolcu taşımacılığını yapan HAVAMAŞ, modern araç filosu, deneyimli sürücü kadrosu ve yolcu güvenliğini önceleyen hizmet anlayışıyla faaliyetlerini sürdürüyor. 2025 yılında yaklaşık 1 milyon 200 bin yolcuyu Adana, Mersin, Niğde, Nevşehir, Osmaniye ve Hatay’dan güvenle Çukurova Uluslararası Havalimanı’na taşıyan firma, 2026 yılında da yeni araç filosuyla güvenle hizmet vermeye devam edecek. "Çukurova ilçesinden artık HAVAMAŞ otobüslerimiz hareket edecek" Konuyla ilgili HAVAMAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Polat, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Polat, "2025 yılı bizler için iyi geçti. Ticari taksilerimiz, VIP araçlarımız ve otobüslerimiz ile hizmet vermekteyiz. 2026 yılı için hem yeni araçları destinasyonlarımıza ekleyeceğiz. Adana’nın Çukurova ilçesinden de artık HAVAMAŞ otobüslerimiz hareket edecek. Güzergah başvurularımız yapıldı. Birkaç tanesi onaylandı. Zamanla geri kalan destinasyonlar da onaylanacak ve vatandaşlarımız artık daha çabuk havalimanına ulaşacak" ifadelerini kullandı. Ayrıca Polat, https://havamas.com/ adresinden yolcuların kolaylıkla bilet alıp belirtilen saatte, belirtilen durakta olmasının yeterli olacağını, ayrıca havalimanı içerisindeki KİOSK’lar aracılığıyla da kolaylıkla biletlerini alabileceklerini belirtti.
İstanbul Yanlış kanın telafisi yok: Uzmanlardan sıfır hata uyarısı ‘Damardan Damara Kan Transfüzyonu’ konferansı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Kanın tek kaynağının insan olduğunun vurgulandığı konferansta; gönüllü kan bağışı, hasta kanı yönetimi ve transfüzyon güvenliği ele alındı. Kan transfüzyonunun hayati önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen "Damardan Damara Kan Transfüzyonu" konferansı, BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Alanında uzman hekimler, hemşireler ve sağlık teknikerlerinin katıldığı konferansta, kanın akılcı kullanımı ve yanlış transfüzyonun geri dönüşü olmayan sonuçları vurgulandı. Konferansa; Prof. Dr. Mustafa Zahir Bakıcı, Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, Dr. Öğr. Üyesi ve Başhekim Ajlan Kasabalıgil, Uzm. Dr. İlhan Birinci ile çok sayıda hemşire ve sağlık teknikeri katıldı. "Kanın tek kaynağı insan" Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hülya Bilgen, ameliyatlardan organ nakillerine kadar sağlık hizmetlerinin her aşamasında kana ihtiyaç duyulduğunu belirterek gönüllü ve karşılıksız kan bağışının önemine dikkat çekti. "Bu konuda tek kaynak insan. Bu yüzden kan bağışı çok önemli. Herkesi gönüllü ve karşılıksız şekilde kan bağışçısı olmaya davet ediyoruz" dedi. "Hasta kanı yönetimi hayat kurtarıyor" Dr. Bilgen, kanın gereksiz ve kontrolsüz kullanımının ciddi riskler taşıdığını belirterek bireylerin kendi kan değerlerini takip etmesinin ve hastanelerde hasta kanı yönetimi anlayışının benimsenmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti. Bilgen, "Kimse kansız gezmemeli. Kan sayımı yapılmalı, eksiklikler tedavi edilmeli. Böylece ihtiyaç halinde başka birinin kanına bağımlılık azalır" uyarısında bulundu. "Yanlış kanın telafisi yok" Transfüzyon süreçlerinde sıfır hata ilkesinin altını çizen Bilgen, yanlış kan verilmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Bilgen, "Yanlış kanın geri dönüşü olmaz. Bu nedenle transfüzyon, sıfır hatayla yürütülmesi gereken en riskli alanlardan biridir" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Erzurum Meteorolojiden bölge için kuvvetli yağış, rüzgar, buzlanma ve çığ uyarısı Meteoroloji uzmanları, Erzurum ve bölge için kuvvetli yağış, rüzgar, buzlanma, don ve çığ uyarısında bulundu. Bölge genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği, yağışların, Erzurum’un güney kesimleri ile Erzincan ve çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Buzlanma ve don olayı görülmesi bekleniyor. Rüzgarın güney ve güneydoğu yönlerinden hafif ve orta kuvvette, yer yer kuvvetli ve kısa süreli fırtına(40-70 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Erzurum’da kuvvetli yağış var Uzmanlar kuvvetli yağış uyarısında bulunarak, "Bölgemiz genelinde beklenen yağışların sabah saatlerinden itibaren Erzincan ve çevresinde, öğleden sonra Erzurum’ un güney kesimlerinde kuvvetli kar yağışı (5-20 cm.) şeklinde görüleceği tahmin edildiğinden meydana gelebilecek (ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, tipi, çığ tehlikesi vb.) olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi. Kuvvetli rüzgâr uyarısı Bölge genelinde rüzgarın, güney ve güneydoğu yönlerinden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek (ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi ile yüksek kesimlerde tipi vb.) olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması çağrısı yapıldı. Buzlanma ve don olayı ikazı Bölge genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Bölgemizde yüksek kar örtüsü bulunan dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililerin ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" denildi.
Adana Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü 2026’dan umutlu Bu yıl zorlu bir süreçten geçen inşaat sektörünün 2026’ya umutla baktığını belirten DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu,"2026 yılından beklentilerimiz çok büyük, faizlerin düşmesiyle birlikte konuta ulaşım daha da kolaylaşacak. 2025’teki fahiş fiyatların 2026’da olacağını düşünmüyoruz" dedi. İnşaat sektörü, hazır beton, demir-çelik, çimento, seramik ve lojistikten mobilyaya kadar birçok yan sektörü besleyen lokomotif alanlar arasında yer alıyor. Bu nedenle sektördeki durgunluk, tedarik zincirindeki esnaf ve çalışanları da doğrudan etkiliyor. Son dönemde özellikle hazır beton ve diğer temel girdilerdeki maliyet artışları projelerin hesaplarını zorlaştırırken, finansmana erişimdeki sıkıntılar da yeni yatırımların hızını düşürdü. Sektör temsilcileri, rekabetin artması ve fiyatların daha öngörülebilir hale gelmesinin 2026’da üretimi yeniden canlandıracağını belirtiyor. "TOKİ konutlarının inşaatı, sektörümüze can simidi gibi gelmiştir" "Konuyla ilgili genel merkezi Adana’da bulunan Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Karslıoğlu, "2025 yılı sektörümüz adına zor geçti. Maalesef üzülerek söylüyorum ki sektörümüzü sadece deprem konutları canlandırdı. TOKİ konutlarının inşaatı, sektörümüze can simidi gibi gelmiştir. Ancak yap-sat işletmeleri için bu yıl biraz buruk geçmiştir" ifadelerini kullandı. "2026, 2025’ten daha güzel geçecek" Enflasyonun gerilemesi ve faiz oranlarının düşmesiyle birlikte 2026 yılından umutlu olduklarını belirten Karslıoğlu, "2025 yılında yerel yönetimlerin imar konusundaki başarısızlıkları, inşaat maliyetindeki girdilerin hızlıca artması, beton kartelinin devam etmesi sektörü zorladı. 2026 yılından beklentilerimiz çok büyük. Faizlerin düşmesiyle birlikte konuta ulaşım daha da kolaylaşacak ve TOKİ’nin 500 bin konut hamlesi sektöre canlılık katacak. Yerel yönetimlerden de baskılarımız neticesinde imar konusunda olumlu hareketler bekliyoruz. İnşallah 2026, 2025’den daha güzel geçecek" diye konuştu. "Fiyatların yerinde seyredeceğini bekliyoruz" 2026 yılında ev fiyatlarında fahiş bir fiyat artışı beklemediklerini anlatan Mustafa Karslıoğlu, "Hükumetimiz enflasyonu baskıladı. Artık fiyatları istikrarlı gidiyor. 2025’teki fahiş fiyatların 2026’da olacağını düşünmüyoruz. Ekonomik programdaki gidişat artık seyir halini aldı. Fiyatların yerinde seyredeceğini bekliyoruz. Ancak beton karteline hükumetimizin ve rekabet kurumunun el atması gerekiyor" şeklinde konuştu. "Sektöre verilen zarar çok büyük" Beton fiyatlarının inşaat maliyetlerini arttırdığına, beton kartelinin fiyatlarda istediği gibi oynama yaptığına dikkat çeken DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, daha sonra şunları söyledi: "İnşaat sektörü 2026 yılında beton kartelinin bitmesini istiyor. Yolumuza bu şekilde devam etmesini istiyoruz. Faizlerin de biraz daha aşağı çekilmesiyle kamu bankalarının konut faiz oranlarını düşürüp sektöre can suyu olmasını bekliyoruz. Şu anda beton kartelinin her an ne yapacağını kimse kestiremiyor. Beton dökmeye mecbur olduğun için bugün aldığın fiyat 2 gün sonra yükselmiş olabiliyor. Beton kartelinin inşaat sektörüne verdiği zararı rakamlarla, kelimelerle ifade etmek mümkün değil."