EKONOMİ - 20 Şubat 2026 Cuma 10:33

Jeotermal sektöründen "JEKA" talebi

A
A
A
Jeotermal sektöründen "JEKA" talebi

Jeotermal enerji sektörü, rüzgâr ve güneş enerjisinde uzun yıllardır başarıyla uygulanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) mekanizmasının, jeotermalin tüm entegre kullanım alanlarını kapsayacak şekilde Jeotermal Enerji Kaynak Alanları (JEKA) modeli adıyla uygulanmasını talep ediyor.


Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Türkiye’nin temiz enerji kaynaklarının sadece rüzgâr ve güneşten ibaret olmadığını, jeotermalin pek çok alanda değer zinciri oluşturabilen yapısıyla Türkiye’nin mukayeseli üstünlüğü en yüksek kaynakları arasında yer aldığını vurguladı.



En az iki jeotermal kullanım alanı


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından rüzgâr ve güneş enerjisinde uzun yıllardır başarıyla uygulanan ve Türkiye’nin temiz enerji kurulu gücünün artışında çok önemli işlev yüklenen YEKA modelinin; jeotermal enerjinin entegre kullanım alanlarından iki ve daha fazla sektörü kapsayacak şekilde kurgulanması gerektiğine dikkat çeken Kındap, "Bir yatırım ve iş modeli olarak düşündüğümüz JEKA projesi, ilk aşamada Maden Tetkik Arama Kurumu’nun keşfini yaptığı, jeotermal potansiyeli belirlenen ya da bilinen alanlarda rahatlıkla gerçekleşebilir. JEKA yarışmaları yatırımcılara; Enerji, Jeotermal Seracılık, Konut Isıtma, Termal Turizm, Jeotermal Madencilik, Kurutma Tesisleri gibi entegre kullanım alanlarından ikisi ve daha fazlasını yatırım planına alacak şekilde konumlandırılabilir." dedi.



Yerli ekipman şartı aranmalı


Bu modelde daha fazla yatırımcı ve sektörün değer zincirine dahil olarak, sermaye gücü yüksek firma ve girişim gruplarının ilgisinin çekilebileceğine işaret eden Ali Kındap, rüzgâr ve güneş YEKA’larında olduğu gibi yerli üretim şartlarının korunması, ekipman üretiminde ise Türkiye’de konuşlu şirketlerin katma değer zincirinde yer alması gerektiğini belirtti.


JEKA modeli ile jeotermalin tüm kullanım alanlarında ortak bir değer zinciri oluşturulmasının mümkün olduğunu sözlerine ekleyen JED Başkanı Ali Kındap, şu değerlendirmeyi yaptı:



Öncelik keşfi tamamlanan alanlarda


"Son derece pratik ve uygulanabilir olduğunu düşündüğümüz bu modelin detaylarını, yakın zamanda enerji bürokrasimiz ile paylaşacağız. JEKA’lar, keşfi henüz yapılmamış sahalarda tahsis edilecek arama lisanslarına, tıpkı petrol aramalarında olduğu gibi farklı finansman araçları ile destek sağlanabilir. Dünya Bankası gibi kredilendirme kurumlarının, örnekleri Türkiye’nin farklı illerinde yerel yönetimler eliyle yapılan temiz enerji değer zincirine teşvik sağlaması sağlanabilir; bu alanda koordinasyonu Valilikler bünyesindeki Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) yönetebilir. Bu durumda proje daha kapsayıcı olurken, saha keşiflerinin çoğalması; sermaye gücü olan yerli ve yabancı şirketlerin yeni sahalar geliştirebilmesi mümkün olacaktır. Elbette ve öncelikle halen keşfi tamamlanmış ve arama maliyeti düşük sahalara yatırımcı çekmek için bu modelin son derece uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz. Mevsimsel faktörlerden etkilenmeden yüzde 80’in üzerinde kapasite faktörü ile 7/24 enerji üretebilen jeotermal santraller, ‘baz yük’ olma özellikleri ile tüm dünyada sürdürülebilir enerji üretiminin vazgeçilmez unsurları arasındadır."



"OTB’ler ile entegre olmalı"


JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, son yıllarda sayıları hızla artan Organize Tarım Bölgeleri’nin de (OTB) JEKA modelinin ayrılmaz bir parçası olarak kurgulanması gerektiğinin altını çizdi. Ali Kındap, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün itibarıyla 7 bin dönüm jeotermal ısıtmalı seraya sahip olan Türkiye’nin, potansiyelinin yüzde 5’i seviyesinde olan bu kapasite ile dünyada 7’nci, Avrupa’da ilk sırada yer aldığı bilgisini veren Kındap, enerji üretimi için akışkan sıcaklığı verimli olmayan jeotermal sahalarda, enerji dışı kullanım alanlarına ilişkin destekler sağlanabilir. Bugün itibarıyla sayıları 43’e ulaşan OTB’lerin, jeotermal enerji kaynaklarının üzerinde konumlandırılması, kaynak ve üretim verimliliğini maksimize edecektir."



Rakamlarla jeotermal sektörü


Jeotermal kaynaklı elektrik üretiminde 1758 MW kurulu güç seviyesine ulaşan Türkiye; potansiyelinin çok altında kalan bu seviye ile dünyanın dördüncü, Avrupa’nın lider ülkesi konumunda.


Türkiye, enerji üretiminin yanı sıra konut ısıtması, jeotermal seracılık, termal turizm, jeotermal balıkçılık ve sebze meyve kurutma alanlarında 7 bin MW’ın biraz üzerinde jeotermal kullanıma sahip.


Maden Tetkik Arama Kurumu (MTA) Türkiye’nin keşfi tamamlanan jeotermal potansiyelini 62 bin MW olarak açıklarken, bu potansiyelin ancak yüzde 11’i kullanılıyor.


150 bin dönüm jeotermal ısıtmalı sera potansiyeline sahip olan Türkiye, halen 7 bin dönüm jeotermal ısıtmalı seraya sahip. Türkiye, potansiyelinin % 5’i seviyesinde olan bu kapasite ile dünyada 7’inci, Avrupa’da ise 1’inci sırada yer alıyor.



Jeotermal sektöründen "JEKA" talebi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın öldüğü asansör kazası olayında tüm sanıklar tahliye edildi Aydın’ın Efeler ilçesinde öğrenci yurdunda meydana gelen ve üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın ölümüyle sonuçlanan asansör kazasında karar çıktı. Mahkeme tüm sanıklar hakkında tahliye kararı verdi. Geçtiğimiz 25 Ekim 2023 tarihinde Efeler ilçesi Işıklı Mahallesi KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşanan asansör kazasında 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti. Yaşanan olay sonrası Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada asansör bakım firması yetkilisi M.B. ile montaj yapan firma sahibi H.T. tutuklanmıştı. Savcılık tarafından derinleştirilen soruşturma sonrasında firmanın mühendisleri R.H.A. ve U.İ. de yakalanarak tutuklanmış, firmanın elektrik mühendisi N.M. ise tutuksuz yargılanmıştı. Olayla ilgili görülen davada asansör bakım firması yetkilisi M.B.’ye, taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçundan 5 yıl 6 ay 20 gün hapis ve 2 yıl meslekten men cezası, montaj yapan firmanın sahibi H.T., makine mühendisleri R.H.A. ve U.İ. hakkında ise taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçundan ise 2 yıl 11 ay hapis cezası verilmişti. Hakkında kast ve taksirin bulunmaması nedeniyle tutuksuz yargılanan elektrik mühendisi N.M.’nin ise beraatına karar verilmişti. Ayrıca kamu görevlileri hakkında da ayrı bir soruşturma başlatılmış, dönemin Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü C.F., Yatırım İnşaat Müdürü M.B., KYK Müdürü A.K., Efeler Gençlik ve Spor Müdürü M.Y. ile Güzelhisar KYK Müdürü E.Ç. hakkında, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Davada karar çıktı Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın bugün görülen son duruşmasında karar çıktı. Duruşmada konuşan Baba Akın Ertaş; "Sanıkların ceza almalarını talep ediyorum. Keşke burada olsalardı da yüzlerine söyleseydik" dedi. Anne Serpil Ertaş ise "Sanıkların neden burada olmadıklarına anlam veremiyorum. Geldiğim zaman yüzleşecek kimsenin olmaması beni derinden üzüyor. Ben çocuğumu kaybettim ve geri gelmeyecek. Lütfen emsal karar verilsin" şeklinde konuştu. Sanık avukatlarının savunmalarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, tüm sanıkların üzerine atılı suçların beraatına karar verdi.
Kayseri Büyükşehir’den üniversite öğrencilerine uygulamalı organik tarım eğitimi Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Doğal Ürünler Bahçesi’nde Kayseri Üniversitesi öğrencilerine yönelik uygulamalı tarım eğitimiyle doğal üretimin yaygınlaştırılmasına katkı sağladı. Kayseri’de Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi ile üniversite iş birliğiyle hayata geçirilen uygulamalı eğitim çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Anadolu Harikalar Diyarı içerisinde yer alan Doğal Ürünler Bahçesi’nde gerçekleştirilen program kapsamında, Kayseri Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı programı öğrencileri sahada eğitim aldı. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı Hobi Bahçeleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen uygulamada öğrenciler, teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı buldu. Kayseri Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Kocakaya, ‘’Bugün burada öğrencilerimizin teorik bilgilerini uygulama becerilerine dönüştürmek üzere Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan doğal ürünler bahçesine uygulama yapmak üzere geldik. Öğrencilerimiz almış oldukları teorik bilgileri uygulamaya dönüştürmek üzere domates fidelerinde ayrıca biber fidelerinde şaşırtma işlemi yapmak için buraya geldiler. Büyükşehir Belediyesi’ne bizlere destek verdikleri için teşekkür ederiz’’ diye konuştu. Eğitimde öğrencilere bahçenin işleyişi hakkında bilgiler veren Bahçe Sorumlusu Ziraat Teknikeri Ömer Coşkun da uygulamaya eşlik etti. 10 öğrencinin katıldığı çalışmada toplam 150 adet viyolde şaşırtma işlemi gerçekleştirildi. Uygulama sayesinde öğrenciler, teorik bilgilerini sahada deneyimleme imkânı bulurken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, doğal üretimin yaygınlaştırılması ve organik tarım uygulamalarının artırılması amacıyla eğitim ve destek çalışmalarını sürdüreceği belirtilirken Büyükşehir, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetiminde çevreci ve ekonomik üretim modelleriyle örnek projelere imza atmaya devam ediyor.
Erzurum Onlarca ülkeden öğrenci kayakla tanıştı Kış turizminin önemli destinasyonlarından biri olan Palandöken Kayak Merkezi Erzurum’da okuyan misafir öğrencileri ağırladı. Şehrimize okumaya gelen yaklaşık doksan ülkeden on iki bin uluslararası öğrenci bulunmakta. Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesinde eğitimlerine devam eden uluslararası öğrenciler kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Palandöken Dağında kayak sporuyla tanıştılar. Etkinliğe onlarca ülkeden yaklaşık iki yüz uluslararası öğrenci katıldı. Farklı zamanlarda sekiz grup halinde kayağa giden öğrenciler yanlarında bulunan hocalarının eşliğinde kayak yapmanın zevkine vardılar. Daha önce karla tanışmayan özellikle Afrika kıtasından gelen öğrenciler kayak sporuna büyük ilgi gösterdiler. Kayak ekipmanlarını alan uluslararası öğrenciler önce ayakta durmayı öğrendiler. Acemi pistinde kaymaya başlayan öğrencilerin heyecanları yüzlerinde okundu. İlk defa karla, kayakla tanışan öğrencilerden Moritanyalı Hassen Ghaly "Doğduğum , büyüdüğüm şehre kar yağmıyor. Karla ilk defa Erzurum’da tanıştım. İlk önce çok korktum. Gökten karın geldiğini görünce çok korktum. Daha sonra arkadaşlarım korkulacak bir şey olmadığını aksine çok güzel zevkli bir hava olayı olduğunu anlattılar. Karda yürüyüş yapmayı karla oynamayı çok seviyorum. Bu yıl derneğimiz, Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneğinin yardımlarıyla Palandöken Dağına gitme şansım oldu. Burada kayakla tanıştım.Çok zevkli bir spor. acemi pistlerden kaydıktan sonra uzun pistlerden yavaş yavaş kaymayı öğrendim. Bizlere bu fırsatı veren derneğimize teşekkür ederim" dedi. Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği başkanı Ertan Halit Aksakal, "Yıl içerisinde birçok faaliyet yapıyoruz. Kışın gelmesi ile beraber öğrencilerimizi Palandöken Dağına götürdük. Onları kayakla tanıştırdık. yaklaşık iki yüz öğrencimiz bu sporu beğenerek yaptı. Bizlere bu fırsatı veren Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum. Destekleriyle birçok alanda olduğu gibi kayakta da öğrencilerimizi yalnız bırakmadık" dedi.
İzmir İzmir’in çevre ilçelerine 115 yeni taksi geliyor İzmir Büyükşehir Belediyesi, 19 çevre ilçede 29 yıllığına faaliyet gösterecek 115 taksi plakası için 7 Mayıs’ta ihaleye çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla olmak üzere 19 çevre ilçede 29 yıl süreyle hizmet verecek yeni taksi plakaları için ihale sürecini başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından geçtiğimiz ay onaylanan çalışma kapsamında ihale, 7 Mayıs 2026 Perşembe günü saat 14.00’te belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilecek. Başvurular 5 Mayıs’a kadar İhaleye katılmak isteyenler, 5 Mayıs 2026 Salı günü saat 12.00’ye kadar başvurularını Gaziemir Semt Garajı’nda bulunan Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü Ruhsat Birimi’ne yapabilecek. Şartname bedeli 1000 TL olarak belirlendi. Detaylı bilgiye 0 (232) 293 11 85 numaralı telefondan ulaşılabilecek. Merkez ihalesi 30 Nisan’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin; Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak ve Narlıdere olmak üzere kent merkezindeki 11 ilçede 29 yıl süreyle hizmet verecek 100 taksi plakası için yapacağı ihale ise 30 Nisan 2026 Perşembe günü saat 14.00’te belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilecek. Başvurular 28 Nisan 2026 Salı günü saat 12.00’ye kadar alınacak.