KÜLTÜR SANAT - 08 Eylül 2025 Pazartesi 12:36

Menemen Belediyesi Uluslarası Çömlek Festivali’ne muhteşem final

A
A
A
Menemen Belediyesi Uluslarası Çömlek Festivali’ne muhteşem final

Bu yıl 41 ülkenin katılımıyla dev bir organizasyon olarak gerçekleştirilen Menemen Belediyesi 4. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, muhteşem bir final yaptı. Hünerli Eller Çömlek Yarışması Ödül Töreni’nde konuşan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "Her yıl daha ileriye taşıdığımız festivalimiz de bu yıl da dünyayı Menemen’de buluşturduk. Çömleğimizin 8 bin yıllık tarihinde hak ettiği yerde olması için çabamız devam edecek. Festivalimize emeği ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.


Onlarca etkinlikle, onbinlerce misafir ağırlayan 4. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali sona erdi. Menemen Şehir Parkı’nda 3 gün boyunca renkli görüntüler ve sanat dolu anlara ev sahipliği yapan, ustaları, sanatçıları, akademisyenleri, sanatseverleri ve festival coşkusunu yaşamak isteyen her yaştan insanı bir araya getiren Menemen Çömlek Festivali’nin kapanışı da, üç gün boyunca süren etkinlikler gibi oldukça coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi. Kapanış törenine AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, AK Parti MKYK Üyesi Emre Cemil Ayvalı, AK Parti Genel Sekreter Yardımcıları Özgür Hızal ve Tayfun Arşınkol, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve Menemen protokolü katıldı.



"Bu bir bitiş değil"


Kapanış töreninde konuşan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "Bu yıl, gururla söylüyorum ki, 5-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz festivalimizde 41 ülkeyi Menemen’de ağırladık. Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılarımız, akademisyenlerimiz, ustalarımız, gönüllülerimiz ve Menemenli hemşehrilerimiz el ele vererek; çömleğin binlerce yıllık yolculuğunu geleceğe taşıyan, hafızalara kazınacak bir etkinliğe imza attı. 3 gün boyunca workshoplarımızla yeni teknikler öğrendik, panellerimizde bilgi ve tecrübelerimizi paylaştık. Hünerli Eller Yarışmamızda, "Hemhal" Sanatsal Seramik Yarışmamızda ve "Çömleğin İzinde" Fotoğraf Yarışmamızda heyecan dolu anlara şahit olduk. Dereceye giren tüm katılımcılarımızı gönülden kutluyorum. Ama bana göre, bu yarışmaların en büyük kazananı; insanlık tarihi kadar eski olan çömlekçilik sanatı ve tabii ki Menemen olmuştur. Şunu biliyoruz: Bu bizim için bir bitiş değil, tam tersine yeni bir başlangıçtır. Menemen Çömlek Festivali, yalnızca bir sanat etkinliği değildir. O, Menemen’in, İzmir’in ve Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya tanıtma, yaşatma ve geleceğe taşıma sorumluluğudur. Bizim görevimiz; Menemen çömleğini yerel bir değer olmaktan çıkarıp, küresel bir marka haline getirmektir." ifadelerini kullandı.



İnan’dan Menemen’deki hizmet belediyeciliğine övgü


AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Menemen’deki belediyecilik anlayışını örnek gösterdi. İnan ayrıca, İzmir’in şehircilik sorunlarına değindiği konuşmasında çöp, körfez kirliliği ve susuzluk konularına değinerek, İzmirlilerin problem yaşadığı konulara işaret etti.


AK Parti MKYK Üyesi Emre Cemil Ayvalı, "Menemen’in tarihi ve kültürel zenginliğini yaşatan, el emeği ve sanatın buluştuğu bu anlamlı festivalin gerçekleşmesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." derken, törende konuşan bir diğer isim AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı da açılışında da yer aldığı festivalin kapanışında da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Menemen Belediyesi’nin kentteki kültür üretimine yaptığı desteği vurguladı.


Konuşmalar sonrasında ise Hünerli Eller Çömlek Yarışması’nda dereceye giren Çömlek ustalarına Ödülleri verildi.



Yarışmanın derece alan isimleriyse şöyle:



Ustalar Teknik Dal


1. Oktay İde (Menemen)


2. Augusto Girolamini (İtalya)


3. Uğur Tokmak (Menemen)



Ustalar Estetik Dal


1.Uğur Tokmak ( Menemen)


2. Augusto Girolamini (İtalya)


3. Murat Biçer (Çanakkale)



Kadınlar Estetik Dal


1. Anastasia Filatova (Rusya)


2. Orabaeva Karlihas (Kazakistan)


3. Büşra Kaya ( Kütahya)



Menemen Belediyesi Uluslarası Çömlek Festivali’ne muhteşem final

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: "Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, İstanbulspor galibiyeti sonrası yaptığı açıklamada, oyuncularının performansından memnun olduğunu ve artık kendi taktiğiyle sahaya çıkan bir takım olduğunu söyledi. Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında Vanspor, FK, deplasmanda karşılaştığı İstanbulspor’u 3-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz gün annesi vefat eden İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu’na baş sağlığı dileyerek sözlerine başlayan Korkmaz, "Maç özelinde çok fazla konuşmak istemiyorum. İstanbulspor benim için özel bir camia. Futbol açısından bakarsak iki haftadır geliştirdiğimiz bir oyun var. Geçen hafta oynadığımız Ümraniyespor maçının mantıksal galibiydik. Fakat maç sonunda istenmeyen bir sonuç oldu. Bu oyunu analiz ederek bu hafta maçın geneline nasıl yayacağımız üzerine çalıştık. Bugün 90 dakika bu şekilde oynadık. Bundan sonraki süreçte de Vanspor kendi taktiği ile maçlara hazırlanacak ve o şekilde sahaya çıkacaktır. Sakatlık sıkıntımız var. Eldeki oyuncularımızdan yararlanmaya çalışıyoruz. Oyucularım burada ortaya çok büyük karakter koyuyor. Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" diye konuştu. "Maça gelen tüm Vanlılar, yanında en az bir kişi daha getirsin" İç sahada oynanan maçlara taraftarları davet eden Osman Zeki Korkmaz, "Devreyi olabildiğince iyi bir yerde bitirmemiz gerekiyor. En az geçen haftadaki atmosfer gibi bir atmosfer yakalamamız gerekiyor stadyumumuzda. Ben de arkadaşlarımı maçımıza davet edeceğim. Maça gelen tüm Vanlılar da yanında en az bir kişi getirsin. Bir önce ikinci devrenin hazırlığını yapmamız gerekiyor. Kritik bir maç oynayacağız" şeklinde konuştu. İstanbulspor’a rakip olmanın duygusal yönüne değinen Korkmaz, "İstanbulspor benim eski takımım değil, ailem. Şu anda ülkenin köklü kulüplerinden bir tanesinin teknik direktörlüğünü yapıyorum. Benim de Türk futbolunun da yeni hikayelere ihtiyacı var" açıklamalarında bulundu.