EĞİTİM - 27 Mart 2025 Perşembe 12:36

Minik eller fırınının minik ustaları

A
A
A
Minik eller fırınının minik ustaları

İzmir’de ilkokul öğrencileri, okulda minik elleriyle katkı verdikleri geleneksel yemeklerle hem farklı lezzetleri deneyimliyor hem sağlıklı besleniyor.


Bayraklı ilçesinde bulunan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulu, okulda hazırlanan geleneksel yemeklerle öğrencilerin sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunuyor. Temel becerilerin erken yaşta edinilmesini sağlamak ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla başlatılan ‘Yemekte Denge’ projesi kapsamında, yöresel lezzetlerden olan köy ekmeği, tarhana gibi yiyecekler öğrencilerin de yardımıyla hazırlanıyor. Öğrenciler ayrıca yemek hazırlama teknikleri ve besin kaynakları hakkında bilgilendiriliyor.


Okul Öncesi Öğretmeni Esra Karataş, öğrencilerin ekmek yapımının temel aşamalarını deneyimleyerek, buğdayın tarladan sofraya uzanan yolculuğunu ve ekmeğin besin değerini öğrendiğini söyledi. Öğrencilerin; un, su, maya ve tuz gibi temel malzemelerin bir araya gelerek nasıl ekmeğe dönüştüğünü uygulamalı olarak öğrendiklerini söyleyen Karataş, şunları kaydetti: "Öğrencilerimiz, hamurun yoğrulması, kabarması ve pişirilmesi süreçlerine aktif olarak katılıyorlar. Bu sayede kendi emekleriyle hazırladıkları ekmeklerin tadına bakıyorlar. Böylelikle hem öğreniyorlar hem de sağlıklı ve doğal beslenmenin önemini deneyimliyorlar."



"Öğrencilerimiz el becerilerini geliştiriyor"


Etkinliğin temel amacının, öğrencilere ekmeğin sağlıklı ve önemli bir yiyecek olduğunu sevdirerek öğretmek olduğundan bahseden Karataş, "Onların küçük dünyalarında, ekmeğin sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda enerji kaynağı ve büyüme destekçisi olduğunu fark etmelerini istiyoruz. Onlara ekmek yapımının eğlenceli ve basit adımlarını göstererek, kendi elleriyle bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşatmayı hedefliyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz, mutfakta basit görevler alarak el becerilerini geliştiriyor ve iş birliği içinde bir şeyler başarmanın keyfini sürüyorlar. Öğrencilerin, sağlıklı beslenmeye karşı içten bir motivasyon duymalarını ve yiyecek israfının önüne geçme konusunda ilk adımları atmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.



"Doğal besinlerin değerini kavrıyorlar"


Öğrencilerin, tarhananın içeriğindeki doğal ve besleyici malzemeleri yakından tanıdığını belirten Sınıf Öğretmeni Nermin Kocaalan ise "Yoğurt, un, domates, biber, soğan ve çeşitli baharatlar gibi tarhananın temel bileşenlerini inceleyerek, mevsiminde taze sebze ve meyve tüketiminin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri vurgulanmış oluyor. Öğrenciler tarhananın geleneksel yapım aşamalarını öğrenerek, ev yapımı ve doğal besinlerin değerini kavrıyor. Çorbayı öğrencilerimizle beraber pişiriyoruz. Erken yaşta kazanılan bu tür olumlu deneyim ve bilgiler, uzun vadede sağlıklı yaşam alışkanlıklarının temellerinin atılmasına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.



Minik eller fırınının minik ustaları

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Hayırseverlerden Suvaran köyü öğrencilerine kırtasiye desteği Muş’ta Hayırda Buluşanlar Topluluğu gönüllüleri tarafından ÖSYM’nin düzenlediği sınav çıkışlarında toplanan kırtasiye malzemeleri, Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu öğrencilerine dağıtıldı. Muş’ta faaliyet gösteren Hayırda Buluşanlar Topluluğu gönüllüleri, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların ardından toplanan kullanılabilir durumdaki kırtasiye malzemelerini ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırdı. Toplanan kalem, silgi ve benzeri malzemeler Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu’nda öğrenim gören öğrencilere dağıtıldı. Gönüllüler tarafından yürütülen çalışma kapsamında sınav sonrası öğrencilerin geride bıraktığı kırtasiye malzemeleri tek tek toplanarak ayrıştırıldı. Kullanılabilir durumda olan malzemeler paketlenerek Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu’na götürüldü. Okulda düzenlenen dağıtımda öğrenciler kırtasiye setlerini alırken büyük mutluluk yaşadı. Hayırda Buluşanlar Topluluğu Başkanı Hatip Erdoğmuş, yaptıkları çalışmanın hem israfı önlediğini hem de öğrencilere destek sağladığını belirterek, "ÖSYM sınavlarının ardından öğrencilerin kullanmadığı kırtasiye malzemelerini gönüllülerimizle birlikte topluyoruz. Bu malzemeleri ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ulaştırarak hem israfın önüne geçiyoruz hem de onların eğitim hayatına küçük de olsa katkı sunmayı amaçlıyoruz. Bugün de Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu’ndaki öğrencilerimize bu malzemeleri ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Erdoğmuş, benzer sosyal sorumluluk projelerini sürdüreceklerini ifade ederek destek veren gönüllülere ve duyarlı vatandaşlara teşekkür etti. Yapılan yardımla öğrencilerin eğitim hayatına katkı sunulması hedefleniyor.