YEREL HABERLER - 03 Ağustos 2017 Perşembe 17:00

Dulkadiroğlu’nda tarih yeniden canlanıyor

A
A
A
Dulkadiroğlu’nda tarih yeniden canlanıyor

Dulkadiroğlu Belediyesi’nin tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkararak turizme katkı sağlamayı hedeflediği projelerin başında gelen konak restorasyonu projelerinin ikinci etap çalışmaları başladı.

Dulkadiroğlu Belediyesi’nin tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkararak turizme katkı sağlamayı hedeflediği projelerin başında gelen konak restorasyonu projelerinin ikinci etap çalışmaları başladı. Mutfak müzesini hizmete sunan Dulkadiroğlu Belediyesi, 8 ay içerisinde Üdürgücü konağını da yenileyerek turizmin hizmetine sunmayı hedefliyor.


Konakta başlayan çalışmaları yerinde inceleyen Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, ilçenin turizm potansiyelinin restore edilen tarihi konaklarda olduğunu söyledi. Özellikle kapalı çarşı ve bölgesinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Başkan Okay, bu kapsamda bölgede dört adet konağı satın aldıklarını söyledi. Bu konaklardan ilkini restore ederek mutfak müzesi olarak hizmete sunduklarını söyleyen Başkan Okay, iki konağın da inşaat çalışmalarının başladığını ve birinin de proje aşamasında olduğunu belirtti.


Başkan Okay, yaptığı açıklamada, bölgenin en önemli zenginliği olan bu konakları yeniden ayağa kaldırmak için çalışma yaptıklarını belirterek, "Bu kapsamda ilk çalışmamızı tamamladık ve mutfak müzesi olarak hizmete sunduk. Şuanda vatandaşlarımız tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilen mutfak müzemiz çok güzel bir eser olarak ortaya çıktı. Konak yenileme çalışmaları kapsamında Üdürgücü Konağı’nı satın aldık ve çalışmalarını başlattık. Önümüzdeki 7-8 ay içerisinde Üdürgücü Konağı’nın çalışmalarını bitirmeyi ve hizmete açmayı planlıyoruz. Bu bölgemizi restore ettiğimiz konaklarla turizmin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Bu konağımız mutfak müzesinden daha büyük bir alana sahip. Geniş ve kullanışlı alanlara sahip. Bu çalışmaların yanı sıra üçüncü konağımız için de düğmeye bastık ve yer teslimi yapıldı. Almış olduğumuz dört konaktan birini tamamladık ve ikisinin inşaatı devam etmekte. Üçüncüsünün de projesi devam ediyor. Dulkadiroğlu ilçesi olarak elimizde turizm hazinesi mevcut. Bu hazineyi kullanabilme amacıyla bu çalışmalara ağırlık veriyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.