GENEL - 19 Aralık 2018 Çarşamba 16:32

Ceyhan Nehri’nin kaynağı, yeniden hayat buldu

A
A
A
Ceyhan Nehri’nin kaynağı, yeniden hayat buldu

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden doğan ve döküldüğü Akdeniz’e kadar geçtiği topraklara can suyu olan Ceyhan Nehri’nin kaynak noktasında, temizlik çalışmalarının ardından tekrar su kaynamaya başladı.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden doğan ve döküldüğü Akdeniz’e kadar geçtiği topraklara can suyu olan Ceyhan Nehri’nin kaynak noktasında, temizlik çalışmalarının ardından tekrar su kaynamaya başladı.


Göl alanında, açılan bent kapağından boşalan miktarın da üzerinde gözelerden tekrar su kaynamaya başlarken, kaynama debisinin de saniyede 1 metreküpün üzerine çıktığı belirtildi.


Ceyhan Nehri’nin kaynak noktası olan Pınarbaşı gölet alanındaki temizlik çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Kaynamanın durduğu göl tabanının temizlenerek su gözelerinin yeniden akışının sağlanması için Elbistan Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarda bent kapağı açılmıştı. Göl alanındaki yaklaşık 80 bin ton su, gece saatlerinde tamamen boşaldı. Suyun boşalmasının akabinde, göl alanının birçok noktasındaki gözelerden yeniden kaynama başladı. Tamamen berrak hale gelen kaynak noktalarından yüzeye ulaşan suyun debisi ise saniyede 1 metreküpün üstüne çıkarak kısa sürede alanı tekrar doldurdu. Bent kapağından boşaltılan suyun da üzerine bir kaynamanın tespit edildiği Ceyhan Nehri’ndeki temizlik çalışmaları bugün de devam etti. Elbistan Belediyesi’ne ait iş makineleri, gölün iki yakasını birleştiren tahta köprüyü yıkarak alttaki betonu kaldırmaya başladı.


Çalışmaları yerinde inceleyen Elbistan Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş, adeta can çekişen Ceyhan Nehri’nin, gözlerdeki kaynamanın başlamasıyla birlikte eski berrak günlerine kavuşacağını söyledi.


Pınarbaşı’ndaki kaynamaların daha da yoğunlaşmasını beklediklerini ifade eden Başkan Vekili Tıraş, “Suyumuzu açtık ve tahliye başladı. Tahliye işleminden yaklaşık 2 saat sonra su ufak ufak yeraltından tekrar kaynamaya başladı. Şu anda da her taraftan kaynamaya başladı. Bunun müjdesini Elbistan’a verelim. Açık olan bent kapağından 1 metreküp su akarken hala Ceyhan Nehri’nin kaynağında düşme olmuyor. Tahliye ettiğimiz kadar su yerden kaynamaya başladı. DSİ ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri ile yaptığımız görüşmelerde 3 gün sonra bu kaynamanın daha yoğun olacağı artık su debisinin yükseleceği doğrultusunda bilgiler aldık. Elbistan’ımıza inşallah müjdeler olsun. Allah’ın izni ile Ceyhan Nehri’nin gözünü kurtardık” diye konuştu.


Ceyhan Nehri’nin kaynak noktasının doğal halinde kalacağını vurgulayan Başkan Vekili Tıraş, “Zamanında çok yüklü miktarda beton dökülmüş. Hafriyat malzemesi ve taşlar döşenmiş. Biz, buranın doğallığını sağlamak istiyoruz. Burada hummalı bir çalışma başlattık. Önceki dönemdeki gibi doğal halini koruyacağız. Zeminle çok oynandığı zaman suyu kaybederiz. Bir korku yaşadık; bir daha korku yaşamak istemiyoruz. Bu gözdeki beton parçalarını komple temizleyeceğiz. Buraya asma köprü yapacağız. Ceyhan’ın gözüne bir tane taş, beton ya da kimyasal bir şey olmayacak” ifadelerini kullandı.


Göl alanındaki mil tabakasının vakumlu makine ile temizleneceğinin bilgisini veren Elbistan Belediye Başkan Vekili Ahmet Tıraş, “Göl alanının tabanında çok yüklü miktarda milli bir tabaka var. Suyun kaynamasına asıl engel olan şeylerden bir tanesi de bu mil tabakasının olması. Yer yer 1,5 metreye varan mil tabakaları tespit ettik. Bu mil tabakalarını temizlemek için vakumlu makine getirtiyoruz. Yarından itibaren tabandaki milleri temizleyip tertemiz bir Ceyhan ve tertemiz bir Elbistan oluşturacağız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: "Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, İstanbulspor galibiyeti sonrası yaptığı açıklamada, oyuncularının performansından memnun olduğunu ve artık kendi taktiğiyle sahaya çıkan bir takım olduğunu söyledi. Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında Vanspor, FK, deplasmanda karşılaştığı İstanbulspor’u 3-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz gün annesi vefat eden İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu’na baş sağlığı dileyerek sözlerine başlayan Korkmaz, "Maç özelinde çok fazla konuşmak istemiyorum. İstanbulspor benim için özel bir camia. Futbol açısından bakarsak iki haftadır geliştirdiğimiz bir oyun var. Geçen hafta oynadığımız Ümraniyespor maçının mantıksal galibiydik. Fakat maç sonunda istenmeyen bir sonuç oldu. Bu oyunu analiz ederek bu hafta maçın geneline nasıl yayacağımız üzerine çalıştık. Bugün 90 dakika bu şekilde oynadık. Bundan sonraki süreçte de Vanspor kendi taktiği ile maçlara hazırlanacak ve o şekilde sahaya çıkacaktır. Sakatlık sıkıntımız var. Eldeki oyuncularımızdan yararlanmaya çalışıyoruz. Oyucularım burada ortaya çok büyük karakter koyuyor. Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" diye konuştu. "Maça gelen tüm Vanlılar, yanında en az bir kişi daha getirsin" İç sahada oynanan maçlara taraftarları davet eden Osman Zeki Korkmaz, "Devreyi olabildiğince iyi bir yerde bitirmemiz gerekiyor. En az geçen haftadaki atmosfer gibi bir atmosfer yakalamamız gerekiyor stadyumumuzda. Ben de arkadaşlarımı maçımıza davet edeceğim. Maça gelen tüm Vanlılar da yanında en az bir kişi getirsin. Bir önce ikinci devrenin hazırlığını yapmamız gerekiyor. Kritik bir maç oynayacağız" şeklinde konuştu. İstanbulspor’a rakip olmanın duygusal yönüne değinen Korkmaz, "İstanbulspor benim eski takımım değil, ailem. Şu anda ülkenin köklü kulüplerinden bir tanesinin teknik direktörlüğünü yapıyorum. Benim de Türk futbolunun da yeni hikayelere ihtiyacı var" açıklamalarında bulundu.