GENEL - 04 Ocak 2019 Cuma 23:38

Köylünün üstüne kül yağıyor

A
A
A
Köylünün üstüne kül yağıyor

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde vatandaşlar, Çoğulhan Mahallesi’nde bulunan Afşin-Elbistan A Termik Santralinin çevreye verdiği kirlilikten rahatsız olduklarını belirtti.

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde vatandaşlar, Çoğulhan Mahallesi’nde bulunan Afşin-Elbistan A Termik Santralinin çevreye verdiği kirlilikten rahatsız olduklarını belirtti.


Yaklaşık 35 yıl enerji üreten ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle iki yıldan beri çalıştırılmayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali özel sektöre devredilmesinin ardından tekrar enerji üretimine geçti.


Termik santralin yanı başında bulunan Çoğulhan Mahallesi’nde yaşayanlar baca gazı arıtma sistemi olmayan termik santralin bıraktığı külün çevre felaketine yol açtığını söylediler.


Santralin çevreye verdiği zararlar nedeniyle iki yıl önce kapatıldığını söyleyen Çetin Zencirkıran adlı vatandaş, "A Termik Santrali yaklaşık 35 yıldır elektrik üretimi yaptı. Devletimiz bu sürecin ardından santralde baca gazı arıtma sisteminin olmadığı ve bölgeye zarar verdiğinden dolayı revizyon edilmesi için santrali kapattı. Geçtiğimiz günlerde de A Termik Santrali ve kömür işletmesi ile birlikte 20 yıllığına bir firmaya devri yapıldı. Santrali devralan firma burayı baca gazı filtresi yaparak çalıştıracaktı. Firma santrali devralır almaz hiçbir filtre sisteminin onarımını yapmadan enerji üretmeye başladı. Kül yağıyor, beyaz olması gereken kar görüldüğü üzere siyah. Bu mahalledeki insanların yüzde 80’i kanser ve solunum yolu hastalıkları ve rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Benim babam kanserden hayatını kaybetti. Bu mahalledeki insanlar ya akciğer ya gırtlak ya da mide kanseri. Diğer solunum yolu hastalıklarını saymıyorum" dedi.


Enerji üretimine karşı olmadıklarını belirten Zencirkıran, “Biz sadece baca gazı filtresinin takılarak zararın en aza indirilmesini istiyoruz. Filtresini taksın çalıştırsın. Bu insanları bu kül ve zehir ile baş başa bırakmasınlar. Eski nüfusumuzun beşte biri kalmadı. İmkanı olanların hepsi göçtü gitti. Burada şimdi 1 evi olan ve gitme imkanı olmayan insanlarımız kaldı. Buna bir çözüm bulunsun. Artık kül ile zehir ile boğuşmak istemiyoruz” diye konuştu.


İki yıl önce santralin kapatılmasıyla mahallelinin rahat nefes aldığını belirten Cuma Ali Şahin ise, “Bölge milletvekillerimiz mahallemizi ziyaret ettiğinde Afşin Elbistan A Termik Santraline baca gazı arıtmasının takılacağını ve çevre kirliliğine çözüm bulunacağını ifade etmişlerdi. Ardından santral eski olduğu ve bakım yapılacağı için kapatılması bizleri sevindirdi. 2 yıl santral çalıştırılmadı. Geçtiğimiz günlerde santral devredildi ve filtreler takılmadan tekrardan devreye alındı. Biz artık mahallemize gelemiyoruz. Biz santralin sebep olduğu kirliliğe çözüm bulunmasını istiyoruz. Kasaba konumunda olan mahallemizin nüfusu önceden 10 bin kişiydi. Şimdi bin 500 nüfusumuz kaldı” şeklinde konuştu.


Baca gazı arıtma sistemi olmayan termik santralinden saatte 280 ton kül atıldığını iddia eden Mehmet Ekici, atılan külün Çoğulhan ve çevre mahalleleri etkilediğini söyledi.


10 yıldır akciğer hastası olduğunu belirten İbrahim Gözükara da, “Siyasiler şu karı görüp santralin çalışmasına müsaade ediyorlarsa hiçbir şey söylemiyorum” ifadesini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi Adana’da ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gerçekleştirildi. Yeşilay’ın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen bisiklet turunda il protokolü ve bisikletçiler Merkez Park’ta toplandı. Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’ın da bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet sürdüğü etkinlik 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Merkez Park’ta start verilen bisiklet turu, yaklaşık 10 kilometrelik güzergahın tamamlanmasının ardından bisikletlilerin yeniden Merkez Park’ta bir araya gelmesiyle sona erdi. 750 bisikletli bir araya geldi Etkinliğin farkındalık oluşturmaya yönelik olarak 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirildiğini belirten Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım, "’Sağlığın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla başlayan etkinliğimize yoğun bir katılım var. Şu an kontrol ettiğimizde katılım kayıtlarında 500’ün üzerinde bir katılım olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı bisikletlilerle birlikte 750’yi bulacağız. Bugün burası bir renk cümbüşü, bir bayram havası. Bütün bisikletlileri ağırladığımız ve bu güzergahta sağlığın keyfini birlikte süreceğimiz bir etkinlik. Kazasız belasız olmasını temenni ediyoruz" dedi. Bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet süren Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu da "Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Yeşilay iş birliğinde yapılan 11.Yeşilay Bisiklet Turu vesilesiyle bir aradayız. ’Sağlığın keyfini birlikte sürüyoruz’ sloganıyla bugün buradayız. Biz de Yüreğir Kaymakamlığı olarak arkadaşlarımızla ilçemizi burada temsil ediyoruz. Katılım çok güzel, umarım bir farkındalık oluşturma noktasında önemli bir katkı sunar" temennisinde bulundu. "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi" Etkinliğin önemli bir sosyal mesaj verdiğine dikkat çeken bisiklet tutkunu Onur Navruz ise, "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi. Etkinliğin güzel yönü tüm bisiklet gruplarını bir araya getirmesi. Böyle bir etkinliğin farkındalık amacıyla insanlara duyurulması güzel. Biz de mutluyuz, isteriz ki devamlılığı getirilsin. Hem sağlık, hem ulaşım açısından gayet güzel şeyler, biz de bununla alakalı bu farkındalık turundayız. Umarım devamı gelir" ifadelerini kullandı.
Hatay Depremzede vatandaşlar, ilçe değişikliği için sandık başında Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı olan ve ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzunkavak Mahallesi sakinleri, 3 kilometre mesafedeki Kumlu ilçesine bağlanmak için sandık başına gitti. Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Uzunkavak Mahallesi, ilçe merkezine 30 kilometre mesafede uzaklıkta. Zaman zaman kamu kurumlarındaki işlerini halletmek için 30 kilometre mesafeyi kat etmek zorunda kalan depremzede vatandaşlar, bu durumun önüne geçmek için 3 kilometre mesafedeki Kumlu ilçesine bağlanmak istediler. Hatay Valiliği’ne yapılan başvurular sonrası mahalle sakinleri, saat 09.30 itibarıyla sandık başına gittiler. 31 Mart Yerel Seçimlerinin üzerinden 35 gün gibi kısa bir sürenin ardından yeniden sandık başına giden vatandaşlar, saatlerin 17.30 olmasıyla oy verme işlemini tamamlayacak. Uzunkavak Mahallesi’nde 780 seçmen bulunurken, sandıktan yüzde 50’nin üzerinde çıkan karara göre mahallenin bağlı olacağı ilçe belirlenecek. "Kumlu’ya bağlanmak için mahallemizde referandum gerçekleştiriyoruz" Uzunkavak Mahalle Muhtarı Mehmet Albayrak, ilçe değişikliği için sandık başına gittiklerini belirterek, "Bugün Uzunkavak Mahallesi’nde referandum seçimini gerçekleştiriyoruz. Biz yaklaşık 80 yıldır bize 30 kilometre uzaklıkta olan Reyhanlı ilçesine bağlı olmanın birçok yönden sıkıntısını yaşadık. Bu seçim sonrası inşallah hemen yanımızda olan Kumlu ilçesine bağlanacağız. Birçok sıkıntımızı ise geride bırakmış olacağız. Bunun için şu an mahallemizde referandumu gerçekleştiriyoruz. Burada 780 seçmenimiz var ve yüzde 51 yeterli oluyor. Yaklaşık 400 oy almamız bizi sonuca ulaştıracak" ifadelerini kullandı. Kumlu ilçesine bağlanmak istediklerini dile getiren Enver Kara, "Burada bir referandum gerçekleştiriyoruz. Kumlu ilçesiyle bitişiğiz ama Reyhanlı bize 30 kilometre uzaklıkta oraya bağlıyız bundan dolayı çok sıkıntılarımız oluyor. Kumlu ilçesine katılmak istiyoruz. En ufak bir imzamız oluyor Reyhanlı’ya gidiyoruz. Biz sürekli Kumlu’nun içerisindeyiz" dedi.