EKONOMİ - 09 Mayıs 2019 Perşembe 11:39

Kahramanmaraş Türkoğlu Lojistik Merkezi faaliyete geçti

A
A
A
Kahramanmaraş Türkoğlu Lojistik Merkezi faaliyete geçti

Kahramanmaraş’ın ve bölgenin ihracatına önemli bir katma değer sağlanması açısından önem taşıyan Türkoğlu Lojistik Merkezi faaliyetlerine başladı.

Kahramanmaraş’ın ve bölgenin ihracatına önemli bir katma değer sağlanması açısından önem taşıyan Türkoğlu Lojistik Merkezi faaliyetlerine başladı.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) öncelikli çalışma alanlarından birisi olan lojistik merkezi, 1,9 milyon ton taşıma kapasitesi ile Türkiye’nin en büyüğü olma özelliğine sahip. Türkoğlu Lojistik Merkezi ile birlikte 805 bin metrekare lojistik alan oluşturuldu.


Türkoğlu Lojistik Merkezi 16 vagonla ilk seferini yaptı. İlk blok konteyner treni 5 Mayıs 2019 tarihinde İskenderun Limanı ile Türkoğlu arasında sefere başladı.


TCDD yatırım programı kapsamında 80 milyon lira bütçe ile yapılan Türkoğlu Lojistik Merkezi, 331 bin 500 m2 konteyner stok alanı ile özel sektöre ve ihracata çok önemli katkı sağlayacak.


KMTSO Başkanı Serdar Zabun, projenin ekonomiye kazandırılmasıyla birlikte ihracat bakımından çok önemli bir itici güç oluşturacağını ifade ederek, Kahramanmaraş’ın 2,2 milyar dolar olan dış ticaret hacminin, bu tesisle birlikte çok daha ileri seviyeye ulaşacağını söyledi. Zabun, “Şehrimiz üretilen ürünlerin yine buradan ihraç edilmesi, ihracat kalitesine sahip birçok ürünümüzün Kahramanmaraş’tan yurtdışına gönderilerek katma değer oluşturulması bakımından bu projenin hayata geçmiş olması çok önemliydi. Şehrimizin ihracatta operasyon kabiliyeti ve nitelik artışını sağlayacak projelerden birisi Türkoğlu Lojistik Merkezi’dir. Şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Hükümetimize, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, projenin şehrimize kazandırılmasında emeği bulunan tüm siyasetçilerimize, ilimiz iş dünyası adına şükranlarımı sunuyorum. Kombine taşımacılıkta ulaşım yollarının geliştirilmesi ve ulaşım modları arasında etkin bağlantının kurulması, depolama, bakım-onarım, yükleme-boşaltma gibi faaliyetlerin daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için kurulan lojistik merkezler, rekabet gücünün artırılmasını hedefliyor. Sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmak ve ülkemizin bölgenin lojistik üssü haline gelmesi için 21 ayrı yerde lojistik merkez planlanmıştı. Bunların bir kısmı yapımı devam eden bir kısmı ise faaliyete açılan merkezler. Türkiye’yi bölgenin lojistik üssüne dönüştürecek lojistik merkezlerin tamamı hizmete girdiğinde, Türk lojistik sektörüne 35,6 milyon ton ilave taşıma imkanı ile 12,8 milyon metrekare açık alan, stok alanı, konteyner stok ve elleçleme sahası kazandırılacak.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli Etnografya Müzesi’ne ziyaretçi akını Nazilli’nin tarihi ve kültürü açısından önemli bir potansiyele sahip Etnografya Müzesi, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası’nda 10 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Kuva-yi Milliye kahramanlarından Demirci Mehmet Efe tarafından 1930 yılında otel olarak inşa ettirilen, 1952 yılında Ankara Palas Oteli olarak kullanılan ve 2010 senesinde restore edilerek müze halini alan Nazilli Etnografya Müzesi ziyaretçi akınına uğradı. Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Ünlü Yazar Yusuf Atılgan’ın romanından uyarlanan Anayurt Oteli’nin çekildiği ve inşasının ardından bir dönem vergi dairesi, karakol ve konut olarak kullanılan müze yıl içerisinde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla vatandaşların özellikle yoğun ilgi gösterdiği müzede Milli Mücadele Dönemi’ne ve Sümerbank Basma Fabrikası’na ait eserler yer alıyor. Şehirlerinin kimliğinin korunması ve tarihin yaşatılması için müzelerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; "Öncelikle bu önemli haftada özellikle öğrencilerimizin tarihe tanıklık etmesi için müzemize gezi düzenleyen öğretmenlerimize teşekkür etmek istiyorum. Çünkü tarihin anlatılması kadar yerinde görülmesi de çok önemli. Nazillimizin en önemli noktalarından biri olan dönemin Ankara Palas Oteli, Etnografya Müzemiz birbirinden kıymetli eserlere ev sahipliği yapıyor. Milli Mücadele Dönemi’nin eserleri ile Sümerbank Basma Fabrikası’na ait basmaların yer aldığı müzemizin daha da zenginleşmesi için yüzlerce eser bağışlandı. Bu noktada büyük bir duyarlılık örneği gösteren halkımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bizler tarihimizin korunması, zenginleştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması için çalışacağız" dedi.
Antalya Antalya Şehir Hastanesi’nde ilk obezite cerrahisi Antalya Şehir Hastanesinde ilk obezite cerrahisi gerçekleştirildi. Diyabet ve hipertansiyonu olan 29 yaşındaki hastaya Sleeve Gastrektomi (tüp mide) ameliyatı yapıldı. Ameliyatın 3. gününde olan hasta şifa ile taburcu edildi. Operasyonu başarıyla gerçekleştiren Opr. Dr. Aydın Dinçer ve Opr. Dr. Hasan Özkan hastayı şifa ile taburcu ettikleri için çok mutlu olduklarını belirttiler. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Obezitenin birçok hastalığa neden olabilecek vücutta aşırı yağ birikimi olduğuna dikkat çekilerek obezite aşırı dengesiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarının yanı sıra hareket azlığı, hormonal bozukluklar, genetik hastalıklar gibi etkenler de bulunduğu kaydedildi. Obezitenin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunun altı çizilen açıklamada tedavi edilmemesi durumunda şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser, inme gibi birçok hastalığa neden olabileceği bilgisi paylaşıldı. Obezitenin tedavisinde hormon tedavisi, endoskopik yöntemler (mide balonu) ve cerrahi tedavilerinin mevcut olduğunu belirtilen açıklamada, Obezitenin cerrahi tedavisinin uygulanması için hastanın durumunun belirlenmiş kriterler çerçevesinde Endokrinoloji ve Genel Cerrahi branş hekimleri tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.Obezitenin medikal ve cerrahi tedavisi hastanemizde başarı ile gerçekleştirilebilmektedir" denildi.