EKONOMİ - 12 Temmuz 2019 Cuma 11:12

Gelinlik fiyatları dudak uçuklattı

A
A
A
Gelinlik fiyatları dudak uçuklattı

Kahramanmaraş’ta özel üretim ve ithal ürün olan gelinliklerin fiyatları dudak uçuklattı.

Kahramanmaraş’ta özel üretim ve ithal ürün olan gelinliklerin fiyatları dudak uçuklattı.


Yaz ayının gelmesiyle birlikte, evlenecek olan çiftleri de bir yandan gelinlik telaşı sardı. Gelinlikçilerde yerli üretim gelinliklerin fiyatları uygun olurken, ithal ve özel üretim gelinliklerin 35 bin ile 50 bin lira arasında olan fiyatları görenleri hayrete düşürdü. Tasarımıyla ve gösterişiyle herkesi kendine hayran bırakan gelinliklerin fiyatlarıysa cep yaktı.


’’Bu yıl sadelik ön planda’’


Gelinlik fiyatlarının gelinliğin markasına, özelliklerine göre değiştiğini belirten mağaza sorumlusu Memduha Coşkun, ’’Tüllerin, işlemelerin, güpürlerin yapısına ve ithal olup olmamasına göre değişiyor. Yerli, ithal, tasarım ürünler oluyor. Buna bağlı olarak fiyatlar değişiyor. Genellikle 3 bin 500, 7 bin 500, 9 bin 500 ortalamasında. Bu yıl biraz daha Helen modelli gelinlikler ön planda. Genç kızlarımız biraz daha sade, ve farklı modellere rağbet gösteriyorlar. Naif görünmekte istiyorlar’’ dedi.


Gelinlerin başkalarıyla aynı model gelinlik giymek istemediğini belirten Coşkun, ’’Bende olan başkasında olmasın, sadece ben giyeyim diyorlar. Tasarım ürünler daha ön planda. Özellikle ithal ürünler çok rağbet görüyor. Fiyatları da elbette bu rağbetle paralel olarak artıyor, örneğin 10 bin 50 bin liraya kadar gelinlikler var. Ama gelinlerimizin üzerinde durduğu esas konu ücreti değil, beğenmeleri oluyor. Gelinlerimiz beğenince geriye pekte yapılacak bir şey kalmıyor’’ ifadelerini kullandı.


’’İthal ürünlerin fiyatı pahalı’’


Fiyatı dudak uçuklatan gelinliklerin pahalı olma nedeniyle ilgili olarak konuşan Memduha Coşkun, ’’Bunların tülünden, taşından tutun hepsi ithal. Kesinlikle yerli değil. Yerli ürünlerde hayal tül kullanılır, fiyatları bütçelere daha uygundur. İthal ürünlerin tülleri ise ipek hayal tüldür. Gelinlerimizin bu yıl daha çok rağbet gösterdiği özel tasarımlar oluyor. Kendilerini o gelinliklerle daha mutlu ve özel hissediyorlar. Üzerinde kullanılan güpürü, taşı, altındaki tarlatanı, kısacası A’dan Z’ye her bölümü maddi değerini arttırıyor’’ dedi.


Gelinlikçilerde her bütçeye uygun gelinliklerin bulunduğunu söyleyen Coşkun, ’’Bütçesi düşük olanların tercih ettiği modellerde yine benzer gösterişe sahip ancak kullanılan malzemelerinde farklılıklar bulunuyor. Bu modeller içerisinden seçim yapmak isteyen kararsız gelinler ise oldukça vakit harcıyor. Bir gelinlik için kararsız gelinlerin ortalama 3-4 saat harcıyorlar. Aslında bazı gelinlerimiz kararlı oluyorlar. Maksimum 2 modeli deneyip ikisi arasında tercih yapıp karar veriyorlar. Fakat bazı gelin adaylarımız da var ki, inanılmaz zor karar veriyorlar. Mesela bugün bir gelin adayımız vardı, sabah 9’da geldi ve akşam üzeri zor çıkardık. Mağazamızda ne kadar gelinlik varsa hepsini denettik ama sonunda güzel sonuca ulaştık. Kısacası zor karar veren de oluyor, kolay da’’ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.