KÜLTÜR SANAT - 14 Temmuz 2021 Çarşamba 11:39

Bu mahallede yılda 5 bin bıçak üretiliyor

A
A
A
Bu mahallede yılda 5 bin bıçak üretiliyor

Kahramanmaraş’ta bıçağın kalbi olarak bilinen Hartlap Mahallesi’nde, yılda 5 bin adet bıçak üretiliyor.

Kahramanmaraş’ta bıçağın kalbi olarak bilinen Hartlap Mahallesi’nde, yılda 5 bin adet bıçak üretiliyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bıçakçı esnafı talebi karşılamak için fazla mesai yapıyor.


Kurban Bayramı nedeniyle Kahramanmaraş’taki bıçakçı esnafının yoğun mesaisi devam ediyor. Onikişubat ilçesi Hartlap Mahallesi’nin en önemli geçim kaynağı arasında bulunan bıçakçılığın geçmişi yüzyıllara dayanıyor. Yaklaşık 2 bin nüfusun yaşadığı kırsal mahallede yılda 5 bin adet bıçak üretiliyor. Günlük her bir işletmede günlük 150 adet bıçak üretilirken, kullanılan malzeme ve ustaların el işçiliği ile kaliteli kurban bıçağı ortaya çıkıyor.


Bıçak ustası Mehmet Çelik, “Nesilden nesile devam eden bıçak üretiyoruz. Mutfak, bahçe ve kurban bıçakları yapıyoruz. Türkiye’nin tüm şehirlerine gönderiyoruz. Burada çeşitli demir ve çubuklardan bıçaklar elde ediyoruz ve günlük bu iş yerimizde 150 adet bıçak çıkarıyoruz” dedi.


Bıçakçılık mesleğine 6’ncı kuşak olarak devam ettiklerini söyleyen Ökkeş Çelik ise, “Bundan sonra da gelen nesillere mesleğimizi en güzel şekilde bırakmayı umut ediyoruz. Atölyemizde üretimimiz 12 ay devam ediyor ama Kurban Bayramı nedeniyle biraz daha yoğun geçiyor. 2 bin kişinin yaşadığı yerde biz yıllık olarak 50 bin civarında bıçak üretimi yapıyoruz” dedi.


Bıçak üreticisi Bahaettin Çelik de, “1876 yılında başlayan demircilik mesleğimiz 1890’lardan sonra bıçakçılığa dönüşmüştür. Ökkeş çelik markası oluşmaya başlamıştır. Son yıllarda yapılan girişimlerle de coğrafi tescilli işaret belgesini almıştır” diye konuştu.


İş yerinde devasa büyüklükte bıçak yaptıklarını ve yapılan bıçakla Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmeyi hedeflediklerini söyleyen Bahaettin Çelik, “Bıçağın uzunluğu 3 metre 300 santimetre, 97 kilogram. Bir buçuk aylık gibi bir zamanımızı aldı. Marangozu sapı ve işlemesi gibi çeşitli ustalarımızın da desteği ile hazırladık. Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuruda bulunmayı düşündük ancak bundan büyük bir bıçak yapım aşaması oluşur diye başvurmadık. Ancak şuanda onun için çalışmalar da yapıyoruz. 2023’e kadar Expo’ya kadar bu çalışmayı yapacağız ve hedefimiz Guinness Rekorlar Kitabı’na girmektir. Hartlaplı ustalar bıçak yapımında kendilerine has tekniklerini geleneksel olarak usta çırak ilişkisi içinde babadan oğula aktararak sürdürüyor. Sap kısmında kullanılan manda boynuzu, koçboynuzu, keçiboynuzu, şimşir ağacı geleneksel olarak kullanılırken, elde edilen ürünler Türkiye’nin birçok noktasına gönderiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Güney Marmara’da bu yıl tarımda verim yüksek Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Uğur, Balıkesir başta olmak üzere Güney Marmara’daki tarım faaliyetlerini yakından takip ettiklerini belirterek geçtiğimiz yılın aksine, bu yıl yağış rejiminin üreticilere verimli bir sezon yaşattığını vurguladı. Güney Marmara Bölgesi’nde bu yıl tarım faaliyetleri oldukça verimli geçiyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Uğur’un açıklamalarına göre, bölgede başta buğday ve arpa olmak üzere birçok üründe yüksek verim elde ediliyor. Özellikle son yıllarda yaşanan kuraklık sorunlarının bu sezon görülmemesi de üreticinin yüzünü güldürüyor. Mısır ve ayçiçeği ekimlerinin de yoğun olarak devam ettiğini ifade eden Burak Uğur, sanayilik domates üretiminde de ciddi bir artış yaşandığı belirtti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Uğur, “Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir il başkanlığı olarak, tüm Balıkesir ilindeki çiftçilik faaliyetlerini yakinen değerlendiriyor ve takip ediyoruz. Şu anda da bu dönem itibariyle Güney Marmara Bölgesi’nde ağırlıklı olarak hububat hasat dönemine doğru yaklaştığımızı ifade edebiliriz. Tüm üreticilerimiz şu an yoğun bir şekilde hububat hasadını beklemektedirler. Şu an buğday ve arpaya baktığımızda yetiştirilme periyotları içerisinde son derece sağlıkla, bu döneme ulaştıklarını ifade edebiliriz. Özellikle son yıllarda yaşadığımız kuraklığı, bu sezon yaşamadık. Bu sezon yağış rejimi anlamında çok güzel bir buğday ve arpa yetiştiricilik sezonu yaşadık,” dedi. “Üretici Heyecanla Fiyatlandırma Bekliyor” Burak Uğur, verimli bir sezon geçiren üreticinin merakla fiyatlandırma beklediğini dile getirerek, “Şu an üreticilerimiz ciddi bir şekilde fiyatlandırma bekliyor. Ürünlerinin ne kadara satılacağına dair merak içindeler. Bizler de ivedilikle, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üreticimize değer katacak ve üreticimizin tarımsal faaliyetini devam ettirecek nitelikte bir fiyat açıklamasını bekliyoruz,” diye konuştu. “Sanayilik Domateste Ekim Bu Yıl %50 Arttı” Güney Marmara’daki diğer tarımsal faaliyetler ile ilgili de bilgi veren Burak Uğur, “Güney Marmara Bölgesi’nde mısır ve ayçiçeği ekimleri de devam ediyor. Hem ayçiçeğinde, hem de mısır türünde şu anda yaklaşık %50 civarında ekimlerin tamamlandığını gözlemliyoruz. Sanayilik domates türünde de ekimlerin geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl ciddi oranda arttığını gözlemliyoruz. Sanayilik domates türünde ekim bu yıl %50 civarında arttı diyebiliriz. Biz her zaman tarım profesyonelleri olarak üreticimizin, çiftçimizin yanındayız. Tüm dertlerine ve problemlerine ses olmaya, teknik anlamda da destek olmaya mücadele ediyoruz. Emek veren ve üretim yapan tüm dostlarımıza bol bereketli sezon diliyoruz,” ifadelerinde bulundu. (UOS-
Muğla Muğla’da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tanıtımları devam ediyor Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin tanıtımları, Muğla’da tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay başkanlığında, 13 ilçenin müdürlerine tanıtılan model, bu hafta da Menteşe’deki okul ve kurum müdürlerine tanıtıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kömürcü kısa bir konuşma yaptı. İl Milli Eğitim AR-GE Koordinatörü Enver Tufaner, modelin ana başlıkları altında bir tanıtım sunumu gerçekleştirirken, sunum sonrası İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, okul müdürlerine hitap etti. Eğitim sistemine köklü bir değişiklik getirecek olan Maarif Modeli’nin okul idarecileri ve öğretmenler tarafından doğru şekilde anlaşılıp benimsenmesinin önemine değinen İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay; “Bakanlığımız tarafından büyük bir birikim ve emekle hazırlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin içimize sinmesi, aklımıza yatması çok önemli. Öğretmenlerimizin aklında, gönlünde yer etmeyen hiçbir model, dünyanın en iyi projesi de olsa, en iyi müfredatı da olsa başarıya ulaşamaz. Bu modelin kalitesi, öğretmenlerimizin bu işe sahip çıkıp güzel bir şekilde uygulayıp öğrencinin yüreğine, beynine, ruhuna ulaştırması ile artar. Dolayısıyla okul liderleri olarak en başta sizlerin bu modeli bilmesi açısından bu bilgilendirme toplantısını tertip ettik. Sizlerin liderliğinde, kıymetli öğretmenlerimizin emek ve gayretleriyle, 21. yüzyılın ihtiyaçlarına, küresel rekabet ortamına ve Türkiye’nin vizyonuna uygun, kadim değerlerimizi hayatına yansıtan erdemli bireyler yetiştireceğiz” dedi. Hızla değişen dünyada, eğitim anlayışının da değiştiğini belirten İl Müdürü Çay; "Bilgi çağındayız ve artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Herkes her şeyi biliyor. Neyin yanlış olduğunu, neyin doğru olduğunu çok iyi biliyoruz; ama bilgiyi, eyleme dönüştürebilen bir toplum inşa etmemiz gerekiyor. Öğrencilerimizi, sadece bilgiyle donatmakla geleceğe hazırlayamayız. Son dönemde pandemi ile beraber adeta kırılmaların yaşandığı bu çağda, revize etmek, yenilemek, değiştirmek hepimiz açısından makul ve mantıklı olan bir durum. Beceri odaklı ve bütüncül eğitim yaklaşımını içeren Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bu noktada önem teşkil ediyor. Öğrencilerimizi zihinsel, sosyal, duygusal, duyusal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören bütüncül eğitim yaklaşımıyla, geleceğe daha güçlü şekilde hazırlayacağız" şeklinde konuştu. Toplantı, okul müdürlerinin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından iyi dilek ve temennilerle sona erdi. İl Müdürü Emre Çay, toplantı sonrasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programı Eğitici Eğitimi Kursu’na katılacak olan öğretmenlerle video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Menteşe Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tanıtım toplantısına, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kömürcü ve Menteşe’deki tüm okul ve kurum müdürleri katıldı.
Uşak Başkan Yalım’dan 19 Mayıs mesajı Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım yayımlamış olduğu mesajında; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vatanımızı düşman işgalinden kurtarmak için Samsun’a çıkışının 105. yıl dönümünü kutluyoruz. Milli Mücadelenin başlangıç tarihi olarak bilinen 19 Mayıs 1919’da ulusumuzun kurtuluşu için büyük bir kararlılıkla hareket eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnet borçluyuz“ diye konuştu. Başkan Yalım mesajına şöyle devam etti; “Ulu Önder Atatürk; Türk milletini ileri götürecek olan ilim, bilim ve fikir demiştir. Bu fikir köklenmiş bilgilere, kalıplaşmış düşüncelere karşı olacak gençlerin fikridir. Fakat Mustafa Kemal’in genç olarak bahsettiği durum yaşla sınırlı değildir. Fikir olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir.Bizler de bu düsturla genç fikirleri benimseyecek, memleketimizin tüm değerlerine sahip çıkacağımız gibi spora ve sporcu gençlerimize de sahip çıkacağız.Çağdaş ve modern yarınlara hep birlikte yürüyeceğimiz, ülkemizin aydınlık geleceği olan tüm gençlerimizin gününü kutluyorum. Atatürk’ün gösterdiği yolda hiç durmadan sizinle beraber yürüyeceğime söz veriyorum.Ülkemizin geleceği sizlersiniz. Tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum”. dedi.