KÜLTÜR SANAT - 23 Kasım 2021 Salı 14:19

Sokak ortasındaki şehitlik ilgi görüyor

A
A
A
Sokak ortasındaki şehitlik ilgi görüyor

Kahramanmaraş’ta Fransız işgali sırasında Fransız askerleri tarafından şehit edildiği bilinen Alas Mahmut Ardıç ve şehit Mehmet Ardıç’ın mezarı, bölgeye zaman içinde evlerin yapılmasıyla sokak ortasında kaldı.

Kahramanmaraş’ta Fransız işgali sırasında Fransız askerleri tarafından şehit edildiği bilinen Alas Mahmut Ardıç ve şehit Mehmet Ardıç’ın mezarı, bölgeye zaman içinde evlerin yapılmasıyla sokak ortasında kaldı.


Türkoğlu ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Orçan Caddesi’nde bulunan şehitlikte Kurtuluş Savaşında Fransız işgali sırasında şehit olduğu bilinen Alas Mahmut Ardıç ve Mehmet Ardıç’ın kabri bulunuyor.


Fransız işgali sırasında çok fazla can ve mal kaybının yaşandığını söyleyen Tarihçi Yazar Mehmet Işık, “Türkoğlu ilçesinde bulunan, şehit Alas Mahmut Ardıç ve şehit Mehmet Ardıç’ın, Kurtuluş Savaşında Fransız işgali sırasında şehit olduğu biliniyor. 3 Ocak-12 Şubat 1920 tarihleri arasında Fransızların Türkoğlu ve çevresinde yaptıkları yağma yöre halkına maddi ve manevi pahalıya mal oldu ve ekonomik olarak çökertildi. Kılılı Mahallesini kuşatarak geceyi orada geçiren Fransızlar, ertesi günün sabahı Türkoğlu’na geçtiler. Ceceli köyünü abluka altına alan Fransızlar ateşe başladılar. Gecenin karanlığından faydalanan halk evlerini, mallarını bırakarak dağa çekildi. Fransızlar 40 hanenin 31’ini yaktı, şehit Alas Mahmut Mehmet Ardıç’ın, Kurtuluş Savaşında Fransız işgali sırasında şehit olduğu biliniyor. Bölgeye zaman içinde evlerin yapılması ile de şehitlik mezarlığı sokak ortasında kaldı” dedi.


Şehit Alas Mahmut Ardıç’ın torunu 78 yaşındaki 4 çocuk babası Mahmut Ardıç, “Fransızların işgali sırasında dedem Alas Mahmut Ardıç ve şehit Mehmet Ardıç orada şehit ediliyor. Fransızlar şehit etmeden önce dedem Alas Mahmut Ardıç ve Şehit Mehmet Ardıç’a orada mezarlarını açtırıyorlar. Kendi mezarlarını açtıran Fransızlar orada dedem Alas Mahmut Ardıç ve şehit Mehmet Ardıç’ı orada şehit edip mezarın içine atıyorlar. Şimdi burada bulunan mezarlığa gelip duamızı yapıyoruz ve bakımlarını yapıyoruz” ifadesini kullandı.


Vatandaşlardan Halit Çavuşoğlu ise, “Fransızlar tarafından şehit edilen şehitlerimize burada dualarımızı yapıyoruz. Bu mahalle kalabalık oluyor ve burada şehitliği gören hem yazıyı okuyor hem de duasını yapıyor. Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun inşallah” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Seyit Onbaşı’nın yazarı öğrencilerle buluştu İzmir Sarıgöllüler Kültür ve Dayanışma Derneği, yazar Vicdan Efe’yi Sarıgöllü öğrencilerle buluşturdu. Çanakkale ruhunun anlatıldığı söyleşide duygu dolu anlar yaşandı. İzmir Sarıgöllüler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Ahmetağa Neslihan Urgancı Ortaokulu ile Çanakçı Ortaokulu’nda düzenlenen etkinlikte, Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın hayatını kaleme alan yazar Vicdan Efe öğrencilerle bir araya geldi. İzmir Sarıgöllüler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Yıldırım, gerçekleştirilen söyleşilerin oldukça verimli geçtiğini belirterek, "Öğrencilerimiz yazarımıza, ‘Koca Seyit vatan savunmasını canını ortaya koyarak yaptı. Bugün bize düşen görev nedir?’ diye sordu. Yazarımız da öğrencilere, ‘Kendinizden, dürüstlüğünüzden ve bir işi en iyi yapma kararınızdan vazgeçmeyin. Ortamı geldiğinde zaten başaracaksınız. Koca Seyit, kendi kişiliğinden ödün vermeyip kahramanlığını çıkarı için kullanmamıştır’ şeklinde cevap verdi." dedi. Sarıgöl köylerinde 10’uncu söyleşiyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Yıldırım, önümüzdeki günlerde de öğrencilere kitap hediye etmeye ve yazar buluşmalarını sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. Etkinlik kapsamında İzmir Sarıgöllüler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından iki okulda toplam 150 kitap öğrencilere hediye edildi. Öğrenciler, yazar Vicdan Efe ile uzun süre sohbet etme fırsatı bulurken, Efe kitaplarını da imzaladı.