KÜLTÜR SANAT - 10 Temmuz 2025 Perşembe 13:56

Deprem bölgesinde dostluk yemeği

A
A
A
Deprem bölgesinde dostluk yemeği

Kahramanmaraş’ta düzenlenen "Kore Türkiye Dostluk Mutfağı" etkinliğinde, 6 Şubat depremlerinde sahada görev alan Türk ve Koreli gönüllüler mutfakta buluştu. Türk Kızılay ve Kore Kızılhaçı iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte gönüllüler, iki ülkenin yöresel yemeklerini birlikte pişirdi.


Türk Kızılay’ın deprem bölgesinde sosyal dayanışmayı güçlendirmeye yönelik faaliyetleri kapsamında hayata geçirilen etkinlik, Arslanbey Konağı’nda gerçekleştirildi. Programa, Türk Kızılay ve Kore Kızılhaçı’ndan toplam 15 gönüllü katıldı. Etkinlikte Kızılay gönüllüleri Kore yemekleri, Koreli gönüllüler ise Türk yemekleri hazırladı. Etkinlikte Kore Büyükelçiliği Şefi Hyung Wang ve Kızılay aşevi aşçıbaşı rehberliğinde mutfağa giren gönüllüler, Kore usulü köfte, pilav ve turşunun yanı sıra, Kahramanmaraş’a özgü eliböğründe yemeği ve geleneksel tatlılardan aşure yaptı. Etkinliğe katılan gönüllüler arasında 6 Şubat depremlerinden doğrudan etkilenen isimler de yer aldı. Depremde halasını, kuzenini ve kuzeninin kızını kaybeden ve hâlen konteyner kentte yaşayan Hatice Bilgiç, gönüllülük faaliyetlerine deprem sonrası başladığını söyledi. Hataylı öğrenci Tuğçe Esen ise depremi memleketi Antakya’da yaşadığını belirterek, dayanışma ruhunu yaşatmak için gönüllü olduğunu ifade etti. Etkinliğe, Türk Kızılay gönüllüsü olarak deprem bölgesinde çalışan Halide Barış, Bedirhan Kavasaoğlu ve Fatma Deveboynu da katıldı. Kore Kızılhaçı adına ise proje lideri Donggyu Lim, Kore Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi Dr. Eunmi Yu ve Ankara Üniversitesi öğrencileri gönüllü olarak yer aldı.



’45 araç, bin konteyner, 800 bin kişiye destek’


Türk Kızılay’ı deprem bölgesinde açtığı Toplumsal Hizmet Merkezleri aracılığıyla yürüttüğü iyileştirme çalışmalarına en büyük desteği, tarihinin en yüksek bağış kampanyasını düzenleyen Kore Kızılhaçı verdi. Kore Kızılhaçı’nın bağışladığı 45 acil durum aracı ve kurduğu bin konteynerlik Türkiye-Kore Dostluk Köyü, depremzede ailelere barınma ve sosyal destek sağladı. İki kuruluşun bugüne kadar ortak yürüttüğü 10’dan fazla proje, 800 bini aşkın kişiye ulaştı.


Etkinlikte konuşan Güney Koreli Şef Hyung Wang, "Bugün Korelilere Türk yemeği, Türklere ise Kore yemeği tanıtmaya çalışıyoruz. Buraya aslında depremzedeler için geldik. Onları daha çok teselli ve mutlu olmak için geldik. Aynı zamanda yemeklerimizi tattırmak için geldik. Kore yemeği yapıyoruz. Köfteden başladık Türkiye’deki köftelere çok benzer bir yemek" dedi.


Kızılay Toplumsal Hizmet Merkezi İl Yöneticisi Ahmet Sağlam, "Kore Kızılhaç ve Türk Kızılay gönüllüleri var. Amacımız Türkiye ve Güney Kore arasında yıllara uzanan dostluğunu pekiştirmek amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdik. Kentimizin eliböğründe yemeği yapılacak ve Kore usulü köfte, turşu ve çorbalar yapılacak" diye konuştu.


Kore Kızılhaçı adına ise proje lideri Donggyu Lim, "Burada Kore ve Türkiye’nin kardeşlik ve dostluk üzerinde bir mutfak kurduk, hem mutfaksak hem de kültürel anlamında etkileşim kurmaya çalışıyoruz.



Deprem bölgesinde dostluk yemeği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de 24 saatte 99 göçmen, 3 kaçakçı yakalandı İzmir’in Seferihisar ve Aliağa ilçelerinde, Sahil Güvenlik ve jandarma ekiplerinin 24 saat kesintisiz sürdürdüğü operasyonlarda 99 düzensiz göçmen yakalanırken, 3 göçmen kaçakçısı şüphelisi gözaltına alındı. İzmir genelinde yasa dışı geçişleri engellemeye yönelik denetimlerini sıkılaştıran Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, havadan ve denizden çalışmalar yürütüyor. 18 Aralık tarihinde gerçekleşen 4 ayrı operasyonda, teknolojik imkanlar ve saha istihbaratı en üst düzeyde kullanıldı. Karada yakalandılar Günün ilk operasyonu saat 00.30 sıralarında Seferihisar’da gerçekleştirildi. Sahil Güvenlik Gemisi (TCSG-311), Sahil Güvenlik Botu (KB-22), Sahil Güvenlik KOM Timi ve Doğanbey Jandarma Karakol Komutanlığı ekiplerinin koordineli çalışmasıyla, kara üzerinde tespit edilen 27 düzensiz göçmen ile organizatör olduğu değerlendirilen 3 şüpheli kıskıvrak yakalandı. SİHA ve radarlar takipte Denizdeki denetimlerde ise Aliağa açıklarında saat 03.30’da hareketli bir fiber botu durduran ekipler 18 göçmeni yakalarken; saat 06.50’de Sahil Güvenlik İnsansız Hava Aracı (SİHA) tarafından tespit edilen bir başka botta ise 14 göçmen daha yakalandı. Günün son operasyonu ise saat 22.30’da Seferihisar açıklarında yapıldı. Gelen bir istihbarat üzerine bölgeye sevk edilen Sahil Güvenlik gemi ve botları, içerisinde 40 kişinin bulunduğu lastik botu durdurarak göçmenleri yakaladı. Operasyonlar kapsamında yakalanan toplam 99 düzensiz göçmen, sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İzmir İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi. Gözaltına alınan 3 göçmen kaçakçısı şüphelisi hakkında ise adli işlem başlatıldı.
Kahramanmaraş Tescilli Maraş kelle paça kış mevsiminin vazgeçilmezi Soğuk havaların etkisini artırmasıyla birlikte, Kahramanmaraş’a özgü Maraş kelle paça, kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldı. Özellikle sabahın erken saatlerinden itibaren paça salonlarında yoğunluk yaşanıyor. Yüzyıllardır Maraş mutfağının önemli bir parçası olan Maraş kelle paça, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2011 yılında coğrafi işaretle tescillendi. Kış aylarında yoğun talep gören ürün, kentteki paça salonlarında vatandaşlardan ilgi görüyor. Soğuk havalarda tercih edilen lezzetler arasında yer alan Maraş kelle paça, özellikle gece ve sabah saatlerinde tüketiliyor. Kent genelindeki paçacılarda kış mevsimiyle birlikte müşteri sayısında artış yaşandığı gözlemleniyor. Kendine özgü hazırlanış yöntemi ve lezzetiyle öne çıkan Maraş kelle paça, coğrafi işaret tesciliyle birlikte Kahramanmaraş’ın gastronomi değerleri arasında önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlar, kış mevsiminde kelle paçaya olan ilgisini sürdürmeye devam ediyor. Paçacı ustası Remzi Ulaş, "Elimizden geldiğince paçamızı dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Özellikle çocukların kemik gelişiminde, kırık ve çıkıklarda çok faydalıdır. İnsan sağlığına çok faydalıdır. Kış mevsimi havalar soğudu ve talepler arttı" dedi. Vatandaşlardan Ahmet İspir, "Kelle paça denilince Türkiye ve Kahramanmaraş gelir. Kentimizin meşhur yemeğidir. Ben 15 yıldır paça içerim" diye konuştu. Vatandaşlardan Mahmut Kaptanoğlu ise, "Göz, beyin, dil ve birçok faydası ile karışık şekilde yenmesi daha faydalıdır. Siyah paça furyası yoğunlaştı ama karışık paçanın daha lezzetli olduğunu iddia ediyorum" ifadesini kullandı.
İzmir Gökdelende nefes kesen tatbikat İzmir’de itfaiye ekipleri, Bayraklı’daki 47 katlı bir gökdelende gerçekleştirdikleri yangın ve arama kurtarma tatbikatıyla gerçeği aratmayan bir operasyona imza attı. Senaryo gereği 11. katta mahsur kalan bir personelin saniyelerle yarışarak kurtarıldığı dev tatbikatta, yüksek katlı binalarda tahliye yollarının önemi ve acil müdahale kapasitesi sahada test edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, yüksek katlı binalarda muhtemel yangın ve acil durumlara hazırlık amacıyla Bayraklı gökdelenler bölgesinde bulunan 47 katlı bir binada kapsamlı bir yangın ve arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryoya göre, binanın 11. katındaki temizlik odasında sigaranın söndürülmeden atılması sonucu çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Çalışanlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Olay yerine hızla ulaşan itfaiye ekipleri, mahsur kalan bir personeli güvenli şekilde kurtarırken, yangını da kontrol altına aldı. Dumandan etkilenen kişi AKS ekiplerince ilk müdahaleyi aldı. Yüksek katlı binalarda tatbikat can güvenliğinin anahtarı İtfaiye Merkez Bölge 3. Posta Amiri Yiğit Uygun, yüksek katlı binalarda yapılan tatbikatların can güvenliği açısından kritik olduğunu belirterek, "Bu yapılarda çok sayıda insan bulunuyor. Tatbikatlar, insanların tahliye yollarını öğrenmesi ve acil durumlarda güvenli hareket etmeleri için büyük önem taşıyor. Tatbikatlar sayesinde hem bina kullanıcıları kaçış yollarını öğreniyor hem de bu yolların görünürlüğü ve erişilebilirliği sahada test ediliyor. Amaç, muhtemel bir durumda can kaybı yaşanmadan sürecin yönetilmesini sağlamak" dedi.