ÇEVRE - 20 Şubat 2025 Perşembe 09:47

Kahramanmaraş şehir merkezinde yeniden inşa süreci

A
A
A

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrası şehir merkezinde inşaat çalışmaları hızla devam ederken şehir merkezinin son görüntüsü dron ile kaydedildi. Dron ile kaydedilen güncel görüntüler, şehrin değişen çehresini gözler önüne serdi.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından iki yıl geçti. Şehir merkezi, hummalı bir yeniden inşa sürecine sahne olurken, şehrin birçok noktası adeta birer inşaat sahasına dönüşmüş durumda. Yeni yapılan deprem konutları ise depremzedeler için umut ışığı oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Kentsel Tasarım Projesi kapsamında şehir merkezindeki birçok noktada çalışmalar sürüyor. Özellikle Azerbaycan Mahallesi, Hükümet Bulvarı, Trabzon Caddesi, Müftülük Meydanı, Cahit Zarifoğlu Caddesi, Zübeyde Hanım Bulvarı ve Ebrar Sitesi gibi bölgelerde 4 binden fazla konut ve iş yeri inşaatı hızla devam ediyor.

Kahramanmaraş şehir merkezinde yeniden inşa süreci

Dron ile kaydedilen güncel görüntüler, şehrin değişen çehresini gözler önüne serdi. Hava çekimlerinde, özellikle şehir merkezinde devam eden inşaat alanları, yeni yapılan konutlar ve ticari alanlar net bir şekilde görülüyor. Kahramanmaraş genelinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 11 ilçenin merkez alanlarında yaklaşık 46 bin konut inşa edilmesi planlanırken il genelinde yaklaşık 70 bin konut yapılacak. Bu çerçevede, il genelinde yaklaşık 30 bin konutun kurası çekilerek anahtar teslimleri de yapıldı. Şantiye alanlarındaki projelerin büyük bir kısmı tamamlanma aşamasına geldi ve kısa süre içinde hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Dron çekimleri, bu bölgelerde devam eden çalışmaları tüm detaylarıyla gözler önüne serdi. Şu ana kadar Kahramanmaraş’ta 20 bin 764 konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Halen 25 bin 772 konutun inşaatı devam ediyor. Yıl sonuna kadar 11bin 501 yeni konutun daha teslim edilmesi planlanıyor. 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için yürütülen kapsamlı çalışmalar, Kahramanmaraş’ın geleceğe daha dirençli ve modern bir şekilde hazırlanmasını hedefliyor. Gıyasettin Gönülçen, "Çok hızlı bir şekilde binalar yapılıyor ve binalar bitmek üzere çalışmalar en güzel şekilde tamamlanacak" dedi. Ökkeş Mert, "Şehrimiz hızla ayağa kalkıyor, inşallah güzel günlere" diye konuştu.

Kahramanmaraş şehir merkezinde yeniden inşa süreci

Halil Ulubey

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında 24 Erzincanspor Kulübü, uzun süredir kamuoyunda merak konusu olan denetim raporuna ilişkin sürecin geldiği aşamayı açıklamak zorunda kaldı. Kulüp, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru sonucunda Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, kulübün talebi üzerine başlatılan denetim süreci kapsamında görevlendirilen müfettişler incelemelerini tamamladı. Hazırlanan İnceleme/Denetim Raporu’nun, Bakanlık Makamı onayının ardından resmî işleme alınacağı bildirildi. Ancak raporun içeriğine dair herhangi bir bilgi paylaşılmaması dikkat çekti. Kamuoyunda oluşan soru işaretlerine rağmen sürecin hâlen Bakanlık onay aşamasında olması, kulüp yönetimine yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi. Açıklamada, sürecin ne zaman tamamlanacağına dair net bir takvim verilmezken, yalnızca "süreç tamamlandığında bilgilendirme yapılacağı" ifadeleriyle yetinildi. Kulüp yönetimi, şeffaflık ve hesap verebilirlik vurgusu yapsa da, raporun sonuçlarına ilişkin belirsizlik devam ediyor. Denetim sürecinin sonucu, hem spor kamuoyu hem de Erzincanlı futbolseverler tarafından yakından takip ediliyor. Gözler şimdi, Bakanlık tarafından onaylanması beklenen denetim raporunun kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağına çevrilmiş durumda. Öte yandan bugün 24 Erzincanspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı, ilk oturumda yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle 2 Ocak Cuma günü yeniden yapılacak.
Aydın Aydın Valiliği’nden don ve buzlanma uyarısı Aydın genelinde hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşmesi beklenirken, Aydın Valiliği vatandaşları don ve buzlanmalara karşı uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, 26 Aralık 2025 Cuma gününden itibaren Aydın genelinde hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalması bekleniyor. Tahminlere göre sıcaklıkların 0 derece civarına kadar düşebileceği, gece ve sabah saatlerinde don ve buzlanma olaylarının görülebileceği bildirildi. Beklenen olumsuz hava şartlarının kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalara yol açabileceği tahmin edilirken, tarımsal faaliyetlerin sürdüğü bölgelerde ise zirai don riski bulunduğu belirtildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Aydın Valiliği, vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları için uyararak açıklamasında "Yapılan son değerlendirmelere göre 26 Aralık 2025 Cuma gününden itibaren ilimiz genelinde hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalması beklenmektedir. Sıcaklıkların 0 derece civarına kadar düşebileceği, gece ve sabah saatlerinde don ve buzlanma görülebileceği, kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalara yol açabileceği, tarımsal faaliyetlerin devam ettiği bölgelerde zirai don riski bulunduğu değerlendirilmektedir. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları, Meteoroloji’nin tahmin ve uyarılarını takip etmeleri önemle rica olunur" ifadeleri yer aldı.