ÇEVRE - 04 Kasım 2025 Salı 09:52

Kahramanmaraş ticaretinin kalbi yeniden atacak:Toptancılar Sitesi’nde yeni bloklar hızla yükseliyor

A
A
A

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 6 Şubat depremlerinde büyük hasar alarak yıkılan Gıda Toptancılar Sitesi’nde yeniden inşa çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi’nde kurulan yeni site, modern tasarımı ve güçlü altyapısıyla şehrin ticaret hayatına yeniden nefes olacak.

TOKİ tarafından yürütülen proje, şehrin ticaret hayatını yeniden canlandırmak amacıyla planlandı. Yıkılan dükkanların yerine yapılan yeni yapılar, hem mimari hem de altyapı açısından bölgenin en modern ticaret merkezlerinden biri olması hedefleniyor. Deprem öncesinde kentin toptan gıda tedarikinde önemli bir rol üstlenen site, yeniden yapılanma süreciyle eski canlılığını kazanmaya hazırlanıyor. Proje çerçevesinde 117 dükkan ve 23 blok inşa ediliyor.

Kahramanmaraş ticaretinin kalbi yeniden atacak:Toptancılar Sitesi’nde yeni bloklar hızla yükseliyor

Alanda yapılan her bir iş yeri, zemin ve iki kattan oluşacak şekilde tasarlandı. İş yerlerinde esnafların ve müşterilerin işlerini kolaylaştıracak otoparklar ve yükleme rampaları ve servis yolları gibi imkanlarda bulunacak.Toptancılar Sitesi’nin tamamlanmasıyla birlikte depremde iş yerlerini kaybeden esnaflar, yeni iş yerlerinde faaliyetlerine yeniden başlayacak.

Kahramanmaraş ticaretinin kalbi yeniden atacak:Toptancılar Sitesi’nde yeni bloklar hızla yükseliyor

Esnaf Mehmet İspir, "Asrın felaketinde iş yerlerimiz yerle bir oldu ve sağ olsun Cumhurbaşkanımız burayı iki yılda ayağa kaldırdı çok teşekkür ederim" dedi. Esnaf İlhan Özdemir ise, "Depremde en çok zarar gören yerlerinden biri de toptancılar sitemiz, çevresindeki esnaflar ve hal bölgesi oldu. Kısa sürede inşaatlarımız sağlam bir şekilde ayağa kalkmış durumda" diye konuştu. 

Kahramanmaraş ticaretinin kalbi yeniden atacak:Toptancılar Sitesi’nde yeni bloklar hızla yükseliyor

Halil Ulubey - Mustafa Kutlu 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Keçiören Belediyesi yeni muhtarlık binasını hizmete sundu Keçiören Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Yeşiltepe Mahallesi Muhtarlık Binası düzenlenen törenle hizmete açıldı. Keçiören Belediyesi, ilçeye yönelik hizmetlerine devam ediyor. Yapımı tamamlanan Yeşiltepe Mahallesi Muhtarlık Binası düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Keçiören İlçe Başkanı Görkem Cevahir Yıldırım, İYİ Parti Keçiören İlçe Başkanı Haluk Baran, Aşağı Eğlence Mahallesi Muhtarı ve Keçiören Muhtarlar Derneği Başkanı Muhammet Ekrem Kılıç, Yeşiltepe Mahallesi Muhtarı İhsan Eray Nizam, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Anahtar Parti Keçiören İlçe Başkanlığı yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Yeşiltepe sakinleri katıldı. "Muhtarlıklar devlet yönetiminin en önemli birimleridir" Törende konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, sunulan hizmetlerin ve yapılan açılışların devlet ve millet dayanışmasının bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "Muhtarlıklar devlet yönetiminin en önemli birimleridir. Ufak gibi görünse de devletin ta kendisidir. Biz bir devlet kuruluşunun açılışında bulunuyoruz. Vatanın ilelebet payidar kalması, bu kurumların yaşatılmasına bağlıdır. Bizim için ‘hakkın hakkı için halka hizmet’ anlayışı esastır. Hiç kimse halkın üzerinde değildir. Ben dahil, belediyemizde görev alan tüm arkadaşlarım dahil, bizler halkın başına baş olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Bu görev, inanç ve vicdanla yürütülür. Çünkü bir gün herkes o iki metrekarede hesap verecektir. Halkına hizmet eden, onunla birlikte olan kurtuluşa erer; aksi halde cehennemin dibini boylar. Benim en büyük yol arkadaşlarım muhtarlarımdır" dedi. Başkan Özarslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıp, Yeşiltepe Mahallesi’nde vefat eden vatandaşlar için de taziyelerini iletti. Yeşiltepe Mahallesi Muhtarlık Binası, kurdele kesimi ile hizmete açıldı. Başkan Özarslan, Yeşiltepe Mahallesi Muhtarı İhsan Eray Nizam’a Atatürk tablosu hediye ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
Gaziantep Gaziantep’in tarihi mekanlarında adım atacak yer kalmadı Tarihi mekanları ve gastronomisiyle turistlerin vazgeçilmez rotası arasında yer alan Gaziantep’te ara tatil nedeniyle turizm yoğunluğu yaşanıyor. Ara tatilin başlamasıyla birlikte turistlerden yoğun ilgi gören Gaziantep’in tarihi mekanları, çarşıları ve müzeleri ziyaretçi akınına uğradı. Dünyanın en eski 10 şehri arasında bulunan, tarihi camileri, hanları, bedesten ve çarşılarının yanı sıra müzeleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir gezi yaşatan Gaziantep 9 günlük ara tatilde de turistlerden ilgi görüyor. Tatilciler dinlenmek ve yeni yerler keşfetmek amacıyla farklı destinasyonlara yönelirken, Gaziantep’te büyük ilgi gören illerden biri oldu. Ara tatilde özellikle yerli turistlerin ve öğrencilerin ilgi odağı haline gelen Gaziantep, ziyaretçi akınına uğruyor. Çeşitli illerden gelen tatilciler ve turistler, tarihi mekanlarda ve çarşılarda vakit geçirip tatilin keyfini çıkarıyor. Tarihi Gaziantep Kalesi ve çevresi ile Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten ve müzeler gibi çok sayıda tarihi, turistik ve kültürel mekanları ziyaret eden turistler, Gaziantep’e hayran kalıyor. Tatilin ilk gününden itibaren gösterilen büyük ilgi nedeniyle adeta ziyaretçi akınına uğrayan ve tarihi mekanlarında adım atacak yer kalmayan Gaziantep’i gezen turistler, kentin Antep fıstığı, baklava ve katmer gibi lezzetlerini tatmak için ise lokanta, restoran ve yöresel ürünler satan iş yerlerinin yolunu tuttu. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen yerli turistler, güzel vakit geçirmek üzere tatillerini Gaziantep’te geçirmeyi tercih ettiklerini dile getirdi. Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Gaziantep’e hayran kaldıklarını dile getiren turistler, Gaziantep’in mutlaka görülmesi, gezilmesi ve lezzetlerinin tadına bakılması gerektiğini ifade etti. Tur rehberi Hatice Taşpınar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi turuna çıkan yerli turistlerin ve öğrencilerin Gaziantep’i görmeden ve gezmeden memleketlerine dönmediğini belirterek, "İki gece üç günlük bir turdayız. Programımıza Diyarbakır’dan başladık. Diyarbakır, Midyat, Mardin, Şanlıurfa Göbeklitepe ve artık son olarak Gaziantep’teyiz. Tarihi çarşıların ne kadar kalabalık olduğunu hepimiz görüyoruz. Ara tatilin vermiş olduğu bir yoğunluk var. Rehber arkadaşlarımız ve turizm acenteleri için biraz zor bir durum ama esnaf için gerçekten çok güzel bir durum var. Hem bölgenin kalkınması hem de insanların yöreyi tanıması için çok güzel bir ortam oluşuyor" dedi. Ara tatil nedeniyle Gaziantep’te ciddi bir yoğunluğun olduğunu belirten acente yetkilisi Kaan Sağlam ise "Ara tatilden dolayı inanılmaz bir yoğunluk var ve bu yoğunluk buradaki esnafın çok işine geliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesi çok rağbet görüyor ve bizler de turizmci olarak bu durumdan memnunuz. Çünkü her hafta 3-4 otobüs tur getiriyoruz. Getirdiğimiz insanlar da gerçekten memnun kalıyor" şeklinde konuştu. Ara tatil nedeniyle ailece Tokat’tan Gaziantep’e gezmeye geldiklerini belirten Ümmü Gülsüm Aydın da, "Gaziantep’in hem yöresel lezzetlerini hem meşhur yemeklerini yemeye geldik hem de çarşılarını gezmek istedik. Gezimiz bayağı güzel geçti. Gaziantep’i çok beğendik. İnşallah yine gelmek nasip olur" diye konuştu.
Bursa Marmara’da deniz de balıkçılar da balığa hasret Bursa’nın Gemlik ilçesinde balıkçılar, balık akışı olmadığı için şimdilik sezondan beklediğini alamadı. Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, Gemlik ve Mudanya balıkçısının çaresizce balık akımı beklediğini söyledi. 1 Eylül’de açılan sezonda balıkçılığın çok zayıf olduğunu belirten Dalarel, şu anda boğaz ağzından Gemlik Körfezi’ne ve diğer taraflara balık akımının hiç yaşanmadığını anlattı. Teknelerin barınaklarda yattığını, az miktar için balıkçıların denize açılmadığını dile getiren Dalarel, "Masraflar çok ağır. Mazot ve işçilik maliyetleri yüksek. İstavrit yok, çinekop, lüfer ve palamut yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ekmeğimizi denizden çıkarıyoruz ama çaresiz bekliyoruz" dedi. Ağ çekiyorlar 5-10 lüferle dönüyorlar Bir kayığın bile gecelik masrafının en az bin lira olduğuna dikkati çeken Dalarel, "Gidiyor ağ çeviriyorlar. 5-10 lüferle dönüyorlar. Yanındaki çalışanına mı versin parayı mazota mı versin, kendi mi yesin? Bu yüzden kimse denize çıkmıyor." ifadesini kullandı. "Marmara hamsisine hasret kaldık" Uzmanların bu balıksızlığı iklim değişikliğine ve bilinçsiz avcılığa bağladığını anlatan Dalarel, "Denizin sıcaklığı halen 19-20 derece. Bu dönemde 8-11 derece arasında olmalı. Bu yüzden Karadeniz’de ve boğazda balık. Karadeniz’de hamsi bol. İstavrit yok ama bizim buralarda ise hiç balık yok. Marmara hamsisi yağlı ve iri olmasıyla meşhurdu. Biz balıkçılar bile Marmara hamsisine hasret kaldık. Şimdi yok çıkmıyor bizim buralarda" diye konuştu.