GÜNDEM - 07 Eylül 2025 Pazar 11:10

Nurhak’ın Tahtalı Yaylası’nda bal sağımı

A
A
A
Nurhak’ın Tahtalı Yaylası’nda bal sağımı

Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesine bağlı Tatlar Köyü Tahtalı Yaylası’nda arıcılar bal sürüyor. 2 bin 200 rakımda sürdürülen çalışmalarda, rüzgarın etkisi ve kuraklık nedeniyle verim geçen yıllara göre düşük seyretse de, endemik bitkilerden elde edilen bal kalite açısından dikkat çekiyor.


Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesindeki Tahtalı yaylası 3 bin rakım civarında. Yaylanın birçok bölgesinde mevsim boyu bal üretimi yapılıyor. Bölgede üretilen ballar üniversitede yapılan testler sonucu dünyadaki kaliteli ballar arasındaki yerini aldı. Balda 0,7 oranda şeker ortaya çıkarken, bu rakamında endemik bitkilerden dolayı oluştuğu belirtiliyor. Bal üreticisi Osman Aslan, 6’ncı ay itibarıyla yaylaya çıktıklarını, 8’inci ayın sonuna kadar bal sağımı yaptıklarını söyledi. Aslan, "Şu anda bal sağımı yapıyoruz. 3-5 gün içinde tamamlayacağız. Bu sene rüzgar çok esti, çiçekler kurudu. Buna rağmen geçen seneye göre biraz daha iyi verim aldık. Balımız kaliteli, analizlerde yüzde 0.7 şeker oranı çıktı. Dünyadaki yarışmalara katılabilecek nitelikte olduğunu söylediler" dedi.


Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da balın talep gördüğünü belirten Aslan, "İngiltere’ye gönderiyoruz. Orada satışını yapan bir arkadaşımız var. Tırlar üzerinden gönderim oluyor, bazen 15 günde gidiyor, bazen 70 gün sürebiliyor. Zor yanları var ama talep çok fazla. Bizden bal alan bir daha eşine dostuna tavsiye ediyor" diye konuştu.


Fiyatların kaliteye göre değiştiğini dile getiren Aslan, "Karakovan balımız 1.250-1.500 TL arasında, diğer ballar ise 750 TL civarında. Zorluklarına rağmen üretimimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.



Nurhak’ın Tahtalı Yaylası’nda bal sağımı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Vefatının 5. yılında Cemal Yeşilyurt anıldı Samsun’un tanınan isimlerinden merhum işadamı Cemal Yeşilyurt, vefatının 5. yıl dönümünde düzenlenen iftar programı ile anıldı. Bir otelde gerçekleştirilen anma programı, Büyük Cami İmamı Murat Ölmez’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda konuşan Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır, Cemal Yeşilyurt’un Samsun’a ve ülkeye önemli hizmetler sunduğunu belirterek, "Cemal Yeşilyurt büyüğümüz ilimize, bölgemize, ülkemize milli ve manevi anlamda hem dini hem de her alanda büyük hizmetlerde bulunmuş, ilimiz adına medarı iftiharlarımızdan olan bir iş insanıydı" ifadelerini kullandı. İftarın açılmasının ardından Cemal Yeşilyurt’un hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Program, İl Müftüsü Çakır’ın yaptığı dua ile sona erdi. Cemal Yeşilyurt’un ailesi ile sevenlerini bir araya getiren programa Samsun Valisi Orhan Tavlı, eski Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, eski Milletvekili Fuat Köktaş, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz ve Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın da katıldı. İş ve spor dünyasından da yoğun katılımın olduğu programda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur ile Samsunspor yöneticileri Veysel Bilen ve Soner Soykan da yer alarak Hikmet, Fikret ve Mustafa Yeşilyurt ile Yeşilyurt ailesini yalnız bırakmadı.