KÜLTÜR SANAT - 06 Haziran 2024 Perşembe 09:38

Yaz sıcağının vazgeçilmezi serin tutan ‘Kahramanmaraş Yemenisi’ oldu

A
A
A
Yaz sıcağının vazgeçilmezi serin tutan ‘Kahramanmaraş Yemenisi’ oldu

Sıcakların artmasıyla birlikte Kahramanmaraş’ın geleneksel ürünlerinden yemeni ayakları serin tuttuğu için yaz mevsiminde en çok tercih edilen ürünlerden biri oldu.


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle 2016 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürünler listesine alınarak tescillenen ‘Kahramanmaraş Yemenisi’ asırlardır ustaların maharetli ellerinde hazırlanarak dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.


Derinin ilmek ilmek işlendiği bir çift yemeni bir günde hazırlanıyor.


Ayakları serin tutuğu ve insan sağlığına da faydalı olduğu için yaz mevsimlerinde tercih edilen yemeni, küçükten büyüğe her yaş insan tarafından tercih ediliyor.


Fiyatların 800 ila 1000 lira arasında değiştiğini söyleyen yemeni ustası Ali Bilge, “Yemeni benim baba mesleğim ve ben 50 yıldır mesleğin içindeyiz. Bu ürünler yazlık ürünler dana derisinden yapılır yaz mevsiminde giyilir. Vücuttaki statik elektriği yere verir. Ayaktaki egzama, mantar ve kaşıntı gibi olumsuzlukları yok eder. Terletmez ve ayaklarda koku yapmaz. Herkes giyer özellikle yaz mevsiminde. Film ve dizi setlerine gönderiyoruz. Bu ürün Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Giyenler de memnun şikayet yok” dedi.


Üretici Bahaettin Çelik ise, “Yemeninin yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi var ve şehrimiz yemeni ve çarık konusunda bilinen bir şehrimiz. Biz de bu işlere büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.


(HLL-FKE-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta kayak merkezinde bayram yoğunluğu Doğu Anadolu’nun önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Kars’ta bayram tatiliyle birlikte kayak merkezinde yoğunluk yaşanıyor. Tatili fırsat bilen vatandaşlar ve yerli turistler, kayak takımlarını alarak pistlerin yolunu tuttu. Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası kar kalınlığı yaklaşık 2 metreye ulaştı. Kar kalitesinin oldukça yüksek olduğu bölgede hem amatör hem de profesyonel kayakçılar gün boyu kayak yapmanın keyfini yaşadı. Pistlerde oluşan hareketlilik renkli görüntülere sahne oldu. Sarıkamış’ta son yılların en fazla karın bulunduğuna dikkat çeken Emre Yut, "Gayet zevkli, zamanımız güzel geçiyor. Kayak merkezi hafta sonu yoğunluk var. Pistlerimiz mükemmel, kar durumu gayet iyi, kar yağışı gösteriyor. Nisan’a kadar sürer" dedi. Pistlerde çok güzel kar olduğunu ifade eden Emir Ali Bakışçı, "Kristal karı ve doğasıyla Sarıkamış Kayak Merkezi muazzam, hem kar kalitesi olsun, hem kar kalınlığı olsun şuan Türkiye’nin en iyi pistlerinden biri. Çok güzel herkesi kayak merkezine bekliyoruz" diye konuştu. Öte yandan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde mevcut kar kalınlığı ve hava şartlarının elverişli olması nedeniyle kayak sezonu uzadı. Kayak merkezinde 15 Nisan’a kadar kesintisiz kayak yapılabileceği ileri sürüldü. Sarıkamış Kayak Merkezi, sahip olduğu uzun pistleri, doğal kar yapısı ve manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Kayakseverler bahar ayında kayak yapmanın keyfini çıkarıyor.
Zonguldak Zonguldak’ta silahlı kavganın şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde iki arkadaş arasında çıkan silahlı kavgada 25 yaşındaki Ümit Kanoğlu hayatını kaybetti. Olayın zanlısı İsmail Ç. ise yakalanarak gözaltına alındı. Zanlı, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Edinilen bilgiye göre, olay önceki gün Dereköseler köyünde meydana geldi. İddialara göre, Ümit Kanoğlu (25) ile arkadaşı İsmail Ç. arasında henüz bilinmeyen bir nedenle sözlü tartışma yaşandı. Zanlı İsmail Ç., tartışma sırasında aracından aldığı silahla Ümit Kanoğlu’na üç el ateş etti. Kanlar içinde yere yığılan genci görenlerin ihbarı üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından ambulansla Çaycuma Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Kanoğlu, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından cinayetin zanlısı İsmail Ç. ise evinde jandarma tarafından yakalanarak gözaltı alındı. Şüpheli İsmail Ç.’nin jandarmadaki ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Adliyedeki işlemleri sonrası nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen şüpheli İsmail Ç., tutuklanarak Beycuma M Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Öte yandan hayatını kaybeden Ümit Kanoğlu ise ilçeye bağlı Dereköseler Köyü Kuyumcuoğlu Mahallesi’nde düzenlenen cenazenin ardından defnedildi.
Bursa Alkollü sürücü ortalığı karıştırdı: Vatandaşı polis sandı, araç sahiplerini teselli etti Bursa’da alkollü sürücü direksiyon başına geçince ortalığı savaş alanına çevirdi. 4 araca çarpan sürücü, vatandaşı polis sandı, araç sahiplerini teselli etmeye kalktı. Alkolmetreyi üflemeyi de reddeden şahıs, 350 bin lira ceza yedi. Olay, Yıldırım ilçesi Davutkadı Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, alkollü olan Ş.Ş., direksiyon hakimiyetini kaybederek park halindeki araçlara çarptı. 4 aracın karıştığı kazada ortalık adeta savaş alanına dönerken, sürücünün tavırları kazanın önüne geçti. Ayakta durmakta güçlük çeken sürücü, olay yerine gelen ekiplerden önce çevredeki vatandaşları polis zannedip derdini anlatmaya çalıştı. Bir yandan dengesini sağlamaya çalışan Ş.Ş., bir yandan da "Ben anlatayım size" diyerek vatandaşlara uzun uzun izahatta bulundu. Kazaya karışan araç sahiplerini de ihmal etmeyen sürücü, "Zararınızı karşılayacağım" diyerek gönül almaya çalıştı. Ancak hasarın büyüklüğü ve kendi durumu, bu sözlerin havada kalmasına neden oldu. Olay yerine gelen polis ekipleri ise hem kazayla hem de sürücünün bitmek bilmeyen açıklamalarıyla uğraştı. Alkolmetreye üflemeyi reddeden sürücü karşısında ekiplerin sabrı dikkat çekti. Polis ekipleri, zaman zaman zor anlar yaşasa da soğukkanlılığını koruyarak işlemleri tamamladı. Yapılan sorgulamada, sürücünün daha önce de alkolden ehliyetine el konulduğu ortaya çıktı. Kesilen cezaların toplamı 350 bin lirayı aşarken, sürücü kan testi için hastaneye götürülerek gözaltına alındı. Kazaya karışan araçlarda maddi hasar meydana gelirken, polis olayla ilgili tahkikat başlattı.