KÜLTÜR SANAT - 06 Haziran 2024 Perşembe 09:42

Yaz sıcağının vazgeçilmezi serin tutan ‘Kahramanmaraş Yemenisi’ oldu

A
A
A
Yaz sıcağının vazgeçilmezi serin tutan ‘Kahramanmaraş Yemenisi’ oldu

Hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte, Kahramanmaraş’ın geleneksel ürünlerinden olan ve ayakları serin tuttuğu için tercih edilen yemeniye ilgi arttı.


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle 2016 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürünler listesine alınarak tescillenen ‘Kahramanmaraş Yemenisi’ asırlardır ustaların maharetli ellerinde hazırlanarak dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.


Derinin ilmek ilmek işlendiği bir çift yemeni bir günde hazırlanıyor.


Ayakları serin tutuğu ve insan sağlığına da faydalı olduğu için yaz mevsimlerinde tercih edilen yemeni, küçükten büyüğe her yaş insan tarafından tercih ediliyor.


Fiyatların 800 ila 1000 lira arasında değiştiğini söyleyen yemeni ustası Ali Bilge, “Yemeni benim baba mesleğim ve ben 50 yıldır mesleğin içindeyiz. Bu ürünler yazlık ürünler dana derisinden yapılır yaz mevsiminde giyilir. Vücuttaki statik elektriği yere verir. Ayaktaki egzama, mantar ve kaşıntı gibi olumsuzlukları yok eder. Terletmez ve ayaklarda koku yapmaz. Herkes giyer özellikle yaz mevsiminde. Film ve dizi setlerine gönderiyoruz. Bu ürün Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Giyenler de memnun şikayet yok” dedi.


Üretici Bahaettin Çelik ise “Yemeninin yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi var ve şehrimiz yemeni ve çarık konusunda bilinen bir şehrimiz. Biz de bu işlere büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.



Yaz sıcağının vazgeçilmezi serin tutan ‘Kahramanmaraş Yemenisi’ oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gönülleri ısıtan yakacak desteği Kocaeli’de yakacak desteği ödemeleri başlarken, ailelere kasım-nisan ayları arasında toplam 6 bin TL verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşların ısınma giderlerine katkı sağlamak amacıyla yakacak desteği ödemelerine başladı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen destek kapsamında, düzenli gıda yardımı alan ailelere kasım-nisan ayları arasında aylık bin TL, toplamda 6 bin TL yakacak desteği sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatları doğrultusunda yürütülen yakacak desteği, ihtiyaç sahibi vatandaşların 41 Su Nakit Kartlarına yatırılıyor. Destek programı kapsamında ilk ödeme kasım ayı için hak sahiplerinin kartlarına aktarılırken, ödemeler nisan ayına kadar 6 ay boyunca düzenli olarak devam edecek. Aylık bin TL destek veriliyor Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla, Kocaeli genelinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelerin kış aylarında yaşayabileceği ısınma sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlanan yakacak desteğiyle vatandaşların kış mevsimini daha güvenli ve sağlıklı şartlarda geçirmesi amaçlanıyor. Yakacak desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası aracılığıyla alınıyor. Başvurular, uzman ekipler tarafından yapılan sosyal incelemelerin ardından değerlendiriliyor. Yardımın türü ve kapsamı ise Sosyal Yardımları Değerlendirme Kurulu tarafından karara bağlanıyor.