KÜLTÜR SANAT - 06 Eylül 2018 Perşembe 23:56

19. Uluslararası Altın Safran Belgesel ve Film Festivali başladı

A
A
A
19. Uluslararası Altın Safran Belgesel ve Film Festivali başladı

KARABÜK (İHA) – Karabük’te Türkiye’nin ilk ve tek belgesel film festivali olma özelliğine sahip Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali düzenlenen programla yapıldı.

KARABÜK (İHA) – Karabük’te Türkiye’nin ilk ve tek belgesel film festivali olma özelliğine sahip Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali düzenlenen programla yapıldı.


Safranbolu’da bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin açılışı Köyiçi Meydanı’nda yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe CHP Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, ‘Mahallenin Muhtarları’ ve ‘Bizimkiler’ dizilerinin bazı oyucuları ve vatandaşlar katıldı.


Türk Sinemasının önemli isimlerinin katıldığı yürüyüş Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda son bulurken program kapsamında dev platformda ‘Bizimkiker’ ve ‘Mahallenin Muhtarları’ dizilerinin jenerikleri gösterildi.


Program açılışında konuşan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, uzun bir yürüyüşten sonra Safranbolu Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda 19. Altın Safran Film Festivaline katılan herkese teşekkür ederek, “Bizi biz yapan değerlere her zaman vurgu yapan, aynı zamanda bunu Safranbolu’yu Safranbolu yapan değerlerle harmanlayan bir festivalin organizasyon komitesi başkanı ve belediye başkanı olarak bulunmaktan kendimi şanslı hissediyorum. Bütün belgesel ve fotoğraf yarışması katılımcılarına, jüri üyelerine ve 3 günlük etkinliğimiz çerçevesinde görev alacak olan mesai arkadaşlarıma ben teşekkür ediyorum” dedi.


Festival meşalesinin yakılması ve havai fişek gösterilerinin ardından program halk oyunları ve Dj Emre Yıldırım konseri ile sona erdi.


Kültürel Miras ve Korumacılık ana teması ile 19. kez kapılarını sanatseverlere açan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinin bu yılki yan teması Mahalle Kültürü olarak belirlendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.