SAĞLIK - 08 Ağustos 2020 Cumartesi 10:49

Karabük’te filyasyon oranı yüzde 98’e ulaştı

A
A
A
Karabük’te filyasyon oranı yüzde 98’e ulaştı

Korona virüs (Covid-19) salgınında vaka sayısını ve hastane yükünü azaltmak amacıyla kurulan Karabük’teki filyasyon ekibindeki sağlık personeli, dedektif titizliğiyle özverili şekilde çalışma yaparken, filyasyon oranı yüzde 98’e ulaştı.

Korona virüs (Covid-19) salgınında vaka sayısını ve hastane yükünü azaltmak amacıyla kurulan Karabük’teki filyasyon ekibindeki sağlık personeli, dedektif titizliğiyle özverili şekilde çalışma yaparken, filyasyon oranı yüzde 98’e ulaştı.


Filyasyon çalışmaları kapsamında ekipler, ilk olarak testi pozitif çıkan hastaların yakınları ve temas ettiği kişilere telefonla ulaşıyor, bilgi notu hazırlanıyor. Ardından bilgi notuna göre hane ziyareti gerçekleştirip, hem bilgilendirme yapılıyor hem de temaslıların izolasyona alınmasını sağlanıyor.


Korona virüs salgını sürecinde il geneli vaka sayılarını, korona virüsle mücadele kapsamında Karabük’te yürütülen çalışmaların, yapılan denetimlerin ve alınan tedbirlerin sürekliliğini değerlendirmek amacıyla Karabük Valisi Fuat Gürel başkanlığında "Pandemi Denetim Ekipleri Toplantısı" gerçekleştirildi.


Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Vali Yardımcısı Vekili Numan Tahir Şimşek, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Engin Köktürk, kurum müdürleri ile Karabük Belediyesi Zabıta Müdürü Sedat Köse katıldı.


Kontrollü sosyal hayat sürecinde Karabük’ün mevcut durumu, yapılan denetimler ve alınması gereken ilave tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda, İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı ile İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık tarafından yapılan çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirildi.


Vali Gürel, temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulmasının salgınla mücadelenin başarısı açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.


22 bin 40 kişilik takip listesi oluşturulduğunu ifade eden Gürel, "Korona virüs kapsamında sürveyans ve filyasyon çalışmalarıyla 4 bin 801 kişi sorgulanırken, filyasyon oranı yüzde 98,2 olarak gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimliği Bilgi Sistemlerine aktarılan 22 bin 40 kişilik takip listesi, aile hekimlerimiz tarafından günlük olarak aranmış ve takiplere devam edilmektedir. Denetim ekiplerimiz tarafından bugüne kadar toplam 21 bin 333 denetim gerçekleştirildi. Her bir iş kolu ya da mekanın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları kolluk, yerel yönetimler, il ve ilçe müdürlükleri ve benzeri meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde oluşturulan denetim ekiplerimiz il genelinde; lokantalar, restoranlar, kahvehane, kıraathane, dernek ve lokaller, kafeler, pastaneler, marketler ve ulaşım araçlarında rehberlik edici ve bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere bulunuyorlar. Yapılan 5 denetim sonucunda kurallara uyduğu tespit edilen işletmelerimize ’Güvenli Denetim Belgesi’ veriyoruz. İlimizde şu ana kadar 140 işletmemize bu belgeyi verdik ve denetimlerimiz aralıksız devam edecek" dedi.


Pandemi denetim ekiplerinin mevcut durumunun da değerlendirildiği toplantıda, ekip sayısının arttırılarak cadde ve sokaklar ile iş yerlerinde denetimlerin yoğunlaştırılması kararlaştırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Hurdaya dönen araçtan çıkan bebek ve çocuğa ’112 Acil Anne’ Antalya’da iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen kazada hurdaya dönen araçta bulunan 4 kişilik aile kazayı hafif sıyrıklarla atlattı. Kaza sonrası huysuzlanan 40 günlük bebek ile 3 yaşındaki ağabeyine sağlık görevlileri anne şefkati ile sakinleştirdi. Olay, dün öğle saatlerinde Muratpaşa ilçesi Yenigün Mahallesi 1060 sokak üzerinde meydana geldi. Henüz 40 günlük olan bebeğini kontrol için hastaneye götürmek üzere eşi ve çocukları ile birlikte ikametinden yola çıkan Ali Rıza Sakarya (30) kontrolünde ki 46 D 1861 plakalı araç Yenigün Mahallesi 1060 sokak ile 1058/2 sokak kesişiminde Onur Otun’un yönetimindeki 07 BLY 899 plakalı kamyonet ile çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle savrularak kontrolden çıkan araç, sokak üzerinde ki bir sitenin duvarına çarparak durabildi. Yaralıları vatandaşlar çıkardı Çevredeki vatandaşların ihbarı ile olay yerine 112 Sağlık ve polis ekipleri sevk edilirken, araç içerisinde bulunan Ali Rıza Sakarya, Havva Sakarya ile birlikte çocukları Ahmet (3) ve henüz 40 günlük Yaren bebek vatandaşlar tarafından araçtan çıkartıldı. 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından yaralılar olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye götürüldü. Sağlık ekiplerinin yaralılara müdahalesi sırasında kaza nedeniyle korktuğu tahmin edilen ve huysuzlanan Yaren bebeği kadın 112 görevlisi anne şefkati ile sakinleştirmeye çalıştı. Bir süre sonra ambulansa alınan anne Havva Sakarya’nın sağlık görevlisine ilk sorusu küçük kızının sağlık durumu oldu. Sağlık görevlisi tarafından annesinin kucağına verilen ve anne kokusunu alarak sakinleşen minik Yaren, aynı ambulansta hastaneye götürüldü.
İzmir 5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu 5 yıldır kalbinde şiddetli çarpıntı şikayetine sahip 84 yaşındaki Serap Arak, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde yapılan 3 boyutlu Ablasyon işlemi ile sağlığına kavuştu. Serap Arak, “Kalbimin sesi artık normale döndü. Kendimi çok iyi hissediyorum” dedi. Kalp ritim bozukluğu ve şiddetli çarpıntı şikayeti olan 84 yaşındaki Serap Arak, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Doğduş ve ekibi tarafından yapılan müdahale ile sağlığına kavuştu. Serap Arak’ın, 3 boyutlu haritalama yöntemi ablasyon işlemi ile kalp ritmi düzenlendi ve çarpıntı şikayeti sona erdi. “Yoğun ilaç kullandı” İEÜ Medical Point Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Mustafa Doğduş, “Serap hanımın yaklaşık 5 yıldır çarpıntı şikayeti vardı. Çarpıntı şikayetlerinin artması sonucunda, merkezimize başvurdu. 5 yıl önce kendisine kalp ritim bozukluğu tanısı konmuştu. Serap hanımda iki farklı kalp ritim bozukluğu vardı. Bu iki tip bozukluk kalp yetmezliğini tetikleyebilirdi. Yoğun ilaç almak zorunda kaldı. Şikayetleri artmaya başlayınca, 3 boyutlu haritalama yöntemi ile ablasyon işlemi yapmaya karar verdik. Ablasyon işlemi, kateter adını verdiğimiz ince esnek kablo şeklinde malzemeler ile kalp içerisinde aritmiye neden olan hedefin bulunup yakılması işlemidir. Bu işlem sonrası hastamızın kalp ritmi düzeldi, çarpıntı şikayeti sona erdi. Şu an kendisini gayet iyi hissediyor” ifadelerini kullandı. “Kendimi iyi hissediyorum” 5 yılın sonunda kalbinin normal attığını hissettiğini söyleyen Serap Arak da “Şiddetli çarpıntım vardı. Biraz yol yürüsem nefes darlığı yaşıyordum. Sırt üstü yattığım zaman, kalbim çıkacak gibi hissediyordum. 5 yıldır bu şikayetleri yaşıyordum. İşlem sonrası, şimdi kendimi iyi hissediyorum. Kalbimin normal sesini 5 yıl sonunda duydum” dedi.