SAĞLIK - 18 Ocak 2021 Pazartesi 16:29

KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Viroloji Laboratuvarı yenileniyor

A
A
A
KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Viroloji Laboratuvarı yenileniyor

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Viroloji Laboratuvarı hem hastalara rutin hizmet sunacak hem de akademisyenlere çalışmalarını yapabilecekleri alt yapı ve donanımı sağlayacak şekilde yenileniyor.

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Viroloji Laboratuvarı hem hastalara rutin hizmet sunacak hem de akademisyenlere çalışmalarını yapabilecekleri alt yapı ve donanımı sağlayacak şekilde yenileniyor.


Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Melih Sunay, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Ögr. Üyesi Nihat Yılmaz, KBÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Meryem Çolak, KBÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elçin Kal Çakmakoğulları, Kulak Burun Boğaz ABD Başkanı Prof. Dr. Orhan Yılmaz, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Sedat Özdemir’in bulunduğu heyet Mikrobiyoloji Viroloji Laboratuvarı’nda incelemelerde bulundu.


Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr.Elçin Kal Çakmaklıoğulları, içinde bulunulan pandemi sürecinde viroloji laboratuvarının önemi bir kez daha gündeme geldiğini ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tanısını koyabilecek alt yapıdaki laboratuvarlara ihtiyaç olduğunu belirtti.


KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda bakteriyoloji, mikoloji, parazitoloji ve seroloji laboratuvarlarında hastaların rutin testlerinin eksiksiz olarak yapıldığı viroloji laboratuvarının ise KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ın destekleriyle her türlü testi çalışabilecek alt yapı ve donanımda oluşturulduğunu dile getiren Çakmaklıoğulları, “Viroloji laboratuvarlarında çalışılan testlerin yüksek teknoloji, donanım ve alt yapı gerektirdiğini artık bu alt yapıya sahip olduklarını bundan sonraki dönemde Mikrobiyoloji ABD olarak bilimin ışığını bilgi ve tecrübemiz ile birleştirerek hem hastalarımıza eksiksiz rutin hizmet sunmayı hem de yapacağımız bir çok çalışma ile bilime katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.


Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Ögr. Üyesi Nihat Yılmaz “ Pek çok hastalıkta olduğu gibi viral enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda da laboratuvar sonuçları oldukça büyük bir önem kazandı. Son yıllarda viroloji alanında gelişen testler, kesin tanıya ulaşma süresini kısaltarak hastalığın tedavisinde etkili oluyor. Laboratuvarlarımızın geliştirilmesi için destek ve katkı veren KBÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Refik Polat’a teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.


“Hedefimiz Karabük’e Morfoloji Binası’nı kazandırmak”


Rektör Polat, Covid-19 pandemisi sürecinde büyük özveri ve fedakarlıkla hizmet eden sağlık çalışanlarına teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü “Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin fiziksel alanı bir araştırma hastanesi olarak yeterli değil ancak var olan şartlarda en iyi hizmet sunulmaktadır. Bundan dolayı Başhekim Yılmaz başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına minnet duyuyoruz. KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde her türlü tahlil ve tetkikin yapılmasını sağlamak amacıyla gerekli olan laboratuvarlar için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Ancak, uzun vadede hedefimiz Karabük’e “Morfoloji Binasını” kazandırmak olacaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘miras şantiye gezileri’ devam ediyor Ankara Büyükşehir Belediyesinin kent turizmini canlandırmak ve kent tarihini tanıtmak için hayata geçirdiği ‘Ankara Miras Şantiye Gezileri’ devam ediyor. Uzman rehberler eşliğinde gerçekleşen gezilerde; vatandaşlar restorasyon çalışmaların sürdüğü Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Ankara Kalesi’ni gezerken çalışmalar hakkında da bilgi alıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültürel ve tarihi mirasının korunmasının yanı sıra gelecek nesillere aktarılması ve vatandaşlara hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi verilmesi amacıyla düzenlediği Ankara Miras Şantiye Gezileri devam ediyor. Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin içinde yer alan Arkeopark, Roma Tiyatrosu ve Ankara Kalesi çalışma alanlarını yerinde görme fırsatı bulan Başkentliler de uygulamaya yoğun ilgi gösteriyor. Yirmincisi düzenlendi 20’ncisi düzenlenen Ankara Miras Şantiye Gezileri’nde tarihi alanları gezen Başkentlilere eşlik eden Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Kültürel Mirasın Korunması Şube Müdürü Sinem Battaloğlu, “Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Kültürel Mirasın Korunması Şube Müdürlüğü olarak Ankara Kalesi, Arkeopark ve Roma Tiyatrosu’nda yaptığımız çalışmaları vatandaşlarımıza göstermek için şantiye gezileri düzenliyoruz. Vatandaşlarımızın da oldukça yoğun bir ilgisi var bu gezilere” dedi. Battaloğlu, bugüne kadar düzenlenen gezilere yaklaşık 500 vatandaşın katıldığını ifade etti.
Sakarya Buda seyyar demirci: İlçe ilçe dolaşıp tamirat yaparak geçimini sağlıyor Sakarya’da seyyar demircilik yapan 51 yaşındaki adam, Akyazı ve Hendek ilçelerinin mahallelerinde kurduğu tezgahta vatandaşlara hizmet veriyor. Dede ve babasından kalma demircilik mesleğini 40 yıldır sürdüren 51 yaşındaki Yılmaz Yanık, Sakarya’nın Akyazı ve Hendek ilçelerinin mahallelerinde kurduğu seyyar tezgahta sürdürüyor. Çırağı olmadığı için eşiyle işini icra eden yanık, mahalle sakinlerinin gereçlerini tamirat ve tadilat yaparak elde ettiği kazançla geçimini sağlıyor. Eşine melekte yardımcı olan Songül Yanık, “Eşime yardım ediyorum, akşam saatlerinde ise evimize gidiyoruz. Çok yoğun olduğu zamanlar da ise kalıyoruz hatta şuan çok yoğun bir zaman ve kalmak zorundayız. İyi ve kötü insanlarla karşılaşıyoruz ama çok şükür bir sıkıntımız yok” dedi. “Mahallelere tezgah kurarak geçimimizi sağlıyoruz” 11 yaşında dedesinden ve babasından öğrendiği mesleği devam ettiren Yılmaz Yanık, “Bu bize dede ve babadan kalma bir mesleğimiz. Mahalleleri gezerek vatandaşların bağ ve bahçede kullandığı kazma, çapa, tırmık gibi gereçlerin tamiratını yapıyoruz. Mahallelere tezgah kurarak geçimimizi sağlıyoruz. Eşim bana yardımcı oluyor, ikili bir şekilde mesleği yapıyoruz. Vatandaşlar benden memnun bende onlardan memnunum neticede onların işini yapıyoruz. İyi, kötü paramızı kazanıp geçimimizi sağlıyoruz” diye konuştu.