ÇEVRE - 21 Ekim 2025 Salı 16:57

Batı Karadeniz orman fidanlıklarında toprak canlıları ilk kez araştırılıyor

A
A
A
Batı Karadeniz orman fidanlıklarında toprak canlıları ilk kez araştırılıyor

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Orman Fakültesi tarafından yürütülen projeyle, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki orman fidanlıklarında omurgasız toprak faunası ilk kez sistematik olarak inceleniyor. Aynı zamanda, Türkiye’de fidanlıklarda ilk kez QBS (Toprak Biyolojik Çeşitlilik İndeksi) uygulanacak.


TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenen "Batı Karadeniz Bölgesi Orman Fidanlıklarında Omurgasız Toprak Faunasının Vejetasyon Mevsimindeki Değişimi" başlıklı projeyle, daha önce araştırılmamış toprak canlıları bilimsel yöntemlerle ortaya konacak.



"Toprak kalitesi ilk kez biyolojik indekslerle ölçülecek"


Proje yürütücüsü KBÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Duyar, çalışmanın önemine ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:


"Ülkemiz fidanlıklarında çeşitli fauna çalışmaları yapılmış olmasına rağmen, özellikle Batı Karadeniz orman fidanlıklarında toprak faunasına yönelik herhangi bir çalışmaya rastlamadık. Toprak kalitesi bugüne kadar daha çok fiziksel ve kimyasal analizlerle değerlendiriliyordu. Bu projeyle ilk kez biyolojik çeşitlilik indekslerini kullanarak toprak kalite sınıflarını biyolojik açıdan değerlendirmeyi hedefliyoruz."



"İki farklı yöntemle canlılar tespit ediliyor"


Projede, toprak canlılarının belirlenmesinde "çukur tuzak" ve "Tulgren hunisi" yöntemlerinin kullanıldığını belirten Duyar, şu bilgileri verdi:


"Zeminde hareket eden omurgasızları çukur tuzak yöntemiyle, toprak içerisinde yaşayanları ise Tulgren Hunisi sistemiyle tespit ediyoruz. Bu sistemde canlılar ısı ve ışık etkisiyle aşağıya yöneliyor, böylece teşhisleri yapılabiliyor."



"Bir çay bardağı toprakta yüzlerce canlı var"


Toprak altındaki canlıların önemine dikkat çeken Doç. Dr. Duyar, toplumda bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, "Boyutları küçük olduğu ve toprak altında yaşadıkları için bu canlılar genellikle gözden kaçıyor. Ancak yaptığımız incelemelerde, bir çay bardağı toprakta yüzlerce farklı omurgasız canlının yaşadığını tespit ettik. İnsanların bastığı yerin sadece toprak değil, altında yaşam barındıran bir ekosistem olduğunu bilmesi gerekiyor. Karabük’ün orman varlığı açısından Türkiye’nin önde gelen illerinden biri. İlin yaklaşık yüzde 74’ü ormanlarla kaplı. Ayrıca Batı Karadeniz, dünyadaki biyolojik çeşitlilik sıcak noktalarından ikisine ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Karabük’ün Yenice ilçesinde yer alıyor."



"Bilimsel ve ekolojik katkı hedefleniyor"


Projeyle birlikte bölgede daha önce kaydı bulunmayan türlerin bilim dünyasına kazandırılacağını vurgulayan Duyar, ekolojik mücadeleye de katkı sağlanacağını söyledi. Duyar, "Bilimsel düzeyde ülkemizin biyoçeşitliliğine katkı sağlayacağız. Daha önce bölgemizde varlığı bilinmeyen türlerin kaydını yaparak yayın haline getireceğiz. Eğer zararlı faunanın doğal yırtıcılarını tespit edebilirsek, hem çevreye zarar vermeyen hem de ekonomik olarak faydalı mücadele yöntemleri geliştirebileceğiz" dedi.



"Fidanlıkların geleceği toprağın altındaki canlılarda gizli"


Açıklamasının sonunda projenin uzun vadeli önemine dikkat çeken Duyar, şu ifadeleri kullandı:


"Orman fidanlıklarının geleceği sadece yetiştirilen fidanlarda değil, bu fidanların altında yaşayan küçücük ama çok önemli canlılarda gizlidir. Bu çalışma, ülkemizin biyoçeşitliliğine ışık tutacak ve fidanlıklarımızın geleceğine yönelik ekolojik çözümler üretecek."



Batı Karadeniz orman fidanlıklarında toprak canlıları ilk kez araştırılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir derbisinde Karşıyaka’nın konuğu Tire 2021 FK Karşıyaka, TFF 3. Lig 4. Grup 15. haftasında yarın oynanacak İzmir derbisinde Tire 2021 FK’yı konuk edecek. TFF 3. Lig 4. Grup’ta mücadele eden Karşıyaka, ligin ilk yarısının son karşılaşması olan 15. haftada yarın bir diğer İzmir temsilcisi Tire 2021 FK’yı konuk edecek. Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu’nda oynanacak müsabaka saat 19.00’da başlayacak. Ligde geride kalan 14 haftada 10 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyetle 33 puan toplayan yeşil-kırmızılılar 2. sırada yer alıyor. Kırmızı-sarılılar ise 8 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet sonucunda topladığı 25 puanla play-off hattının bir sıra altı olan 6. basamakta bulunuyor. Karşıyaka, taraftarının önünde oynayacağı bu karşılaşmada hata yapmayarak liderlik mücadelesini sürdürmeyi hedefliyor. Konuk ekip Tire 2021 FK ise zorlu rakibini mağlup ederek ilk 5 sıranın içine girmek istiyor. İç sahada yenilgisiz devam ediyor Şampiyonluk mücadelesi veren Karşıyaka, bu sezon iç sahada sergilediği başarılı performansla taraftarını mutlu etmeye devam ediyor. Şu ana kadar taraftarının önünde oynadığı 7 karşılaşmada 6 galibiyet ve 1 beraberlik alan Burhanettin Basatemür ve öğrencileri, toplayabilecekleri 21 puanın 19’unu elde etmeyi başardı. Yeşil-kırmızılılar, bu süreçte oynadığı maçlarda Afyonspor, Balıkesirspor, Nazillispor, Uşakspor, Denizli İdman Yurdu ve Bornova 1877’yi mağlup ederken, Eskişehir Anadolu ile berabere kaldı. Karşıyaka, yarın konuk edeceği Tire 2021 FK’yı yenerek iç saha başarısını sürdürmeyi hedefliyor. Karşılaşmayı Burak Filik yönetecek Karşıyaka ile Tire 2021 FK arasında oynanacak müsabakayı hakem Burak Filik yönetecek. Filik’in yardımcılıklarını Ali Gün ve Fatih Etirli yapacak. Karşılaşmanın 4. hakemi Ege Doruk olacak.
Ankara Keçiören Belediyesi personeline ISO 50001 enerji yönetimi eğitimi Ankara Keçiören Belediyesi teknik personeline yönelik ’ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Bilgilendirme ve Farkındalık Eğitimi’ verildi. Keçiören Belediyesi, enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışını kurum genelinde yaygınlaştırmak amacıyla birim müdürleri, birim sorumluları ve teknik personele yönelik Belediye Meclis Salonu’nda "ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Bilgilendirme ve Farkındalık Eğitimi" düzenledi. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik Eğitimde, fosil enerji kaynaklarının azalması, artan enerji maliyetleri ve çevresel etkiler doğrultusunda enerji yönetiminin neden gerekli olduğu detaylı şekilde ele alındı. Yapılan sunumlarda belediyelerin şehir enerji tüketimindeki payı ve enerji giderlerinin bütçeler üzerindeki etkisine dikkat çekildi. Uzmanlar, ISO 50001 standardının, enerji verimliliğini artırmaya yönelik uluslararası bir yönetim sistemi olduğunu aktarırken, Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PUKÖ) döngüsüyle sürekli iyileştirmenin önemine de değinildi. ISO 50001 ile kurumsal yapılanma Eğitim kapsamında katılımcılara enerji politikası oluşturulması, enerji gözden geçirme toplantıları, enerji performans göstergelerinin takibi ile dokümantasyon ve yasal uyum süreçleri hakkında bilgi verildi. Bina ısıtma-soğutma, aydınlatma, ulaşım ve hizmet alanlarında yapılacak planlı çalışmaların enerji tasarrufuna sağlayacağı katkılar ise örneklerle anlatıldı. Ortak sorumluluk, ortak kazanım Yapılan sunumlarda enerji verimliliği çalışmalarının belediyeye kurumsal tasarruf, vatandaşlara daha güvenli ve kaliteli hizmet, çevresel sürdürülebilirlik ve ’Yeşil Belediye’ vizyonu açısından önemli kazanımlar sunduğu ifade edildi. Eğitimin sonunda, küçük davranış değişikliklerinin büyük tasarruflara yol açabileceği vurgulanarak, her çalışanın enerji yönetim sisteminin aktif bir parçası olduğu mesajı verildi.
Sakarya Hamsi zirvedeki yerini istavrite bıraktı Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve hamsinin rotasını Gürcistan sularına çevirmesiyle Sakarya’da tezgahlarda istavrit bolluğu yaşanıyor. Uygun fiyatı ve tazeliğiyle dikkati çeken istavrit ilgi görüyor. Tezgahlarda hamsinin kilogramı 200-250 lira bandında satışa sunulurken, istavrit 100-150 lira arasındaki fiyatıyla sezonun en çok tercih edilen balığı oldu. "Hamsi boldu, Gürcistan’a geçti" Balıkçı Ramazan İbiş, 1 Eylül’de başlayan sezonda hamsinin başlangıçta bol olduğunu ancak iklim şartları nedeniyle durumun değiştiğini söyledi. İbiş, "Sezonda Hamsi boldu ancak palamut az miktarda oldu. 2 aydan beri iklim şartlarının değişmesinden kaynaklı havaların sıcak gitmesine bağlıyoruz işi. Hamsi boldu, Gürcistan’a geçti. Azaldı ve şu an az miktarda geliyor. Bir kısım dondurulmuş hamsi var, bir kısım taze hamsi var. Hamsi şu an tezgahlarda az bulunuyor, iki ay önceki bolluk yok" dedi. "Hamsinin azalması fiyatı etkilemedi" İbiş, hamsinin yokluğunun fiyatını etkilemediğini de belirterek, "Hamsinin azalması fiyatını etkilemedi. Az olmasına rağmen fiyatı 200-250 lira bandında seyrediyor. Dondurulmuş balıklar 100 liraya kadar düşüyor. İstavrit bol ve ucuz olduğu için daha çok rağbet görüyor" diye konuştu. Tezgahların şu anki hakimi olan istavrit ve uskumrunun yanında hamsinin ilerleyen aylarda tekrar artacağını ifade eden İbiş, "Ocak ve şubat aylarında havaların soğumasıyla sular da soğuyacak. Hamsinin tekrar bollaşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Hamsiyi çok sevdiğini ancak yokluğunda yerini istavrite bıraktığını dile getiren Celaleddin Avcı ise "İstavriti tercih ediyorum, taze ve günlük çıktığı için. 15 gün önce hamsiye epey alışmıştık ve yiyorduk. Hamsiyi de çok seviyoruz ancak şuanda istavrit gündemde, istavriti tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.