KÜLTÜR SANAT - 22 Nisan 2024 Pazartesi 15:09

Cumhuriyet’in 100. Yılının dönüm noktaları ‘Çikolata Müzesi’ ile ön plana çıkartılıyor

A
A
A
Cumhuriyet’in 100. Yılının dönüm noktaları  ‘Çikolata Müzesi’ ile ön plana çıkartılıyor

Uzun yıllar Belçika’da bulunan ve çikolata imalatı konusunda akademik eğitim alan Mesut Kırımlı, Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle Cumhuriyetin eserlerini ve tarih önemli kişilerin eserlerini 1 yılda 12 ton çikolata kullanarak esere dönüştürdü.



5 yıl önce Safranbolu’da Osmanlı mimarisini yaşatan konak, çeşme, han, hamam ve camilere sahip eserlerinin yanı sıra Safran çiçeği, cam teras ve Meclis mağarasını çikolatadan yapan Kırımlı, bu kez Cumhuriyetin 100 yılı için 12 ton çikolata ile Kongre merkezleri, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Mehmet Akif Ersoy, Şerife Bacı, Sütçü imam gibi bir çok kahramanı çikolatan yaptığı eserle tanıtıyor.


Her türlü çikolata kaplama teknikleri uygulanarak inşa edilen Cumhuriyetin çikolata eserlerinin yapımı 1 yıl sürerken, kullanılan 12 ton çikolata ile müzeyi gezenlerin de mutluluk hormanları tavan yapıyor.


Çikolata yapım uzmanı Mesut Kırımlı, müzedeki eserler için 12 ton çikolata kullanıldığını belirterek, “Konseptimiz artık sadece Safranbolu değil, Cumhuriyet şehri Karabük’te bir Cumhuriyet müzesi kurmayı amaçladık. Cumhuriyet’in 100. yılına hitaben bunu yaptık. Cumhuriyetin bütün tarihini işledik. 19 Mayıs 1919’dan başlayarak Cumhuriyet kuruluncaya kadar bütün aşamaları teker teker bütün eserleri çikolatadan inşa ettik. 12 ton çikolata kullanırken maksadımız rastgele bir rakam kullanmak değildi. İnsanların bu müzeyi gezerken günlük mutluluk hormonlarının tavan yapması için bu 12 tonu kullandık. Normalde bayanların 5 dakika erkeklerin 6-7 dakika bu müzde gezmesi günlük mutluluk hormonlarının tavan yapması demek. Aynı zamanda konseptimizin Cumhuriyet olmasının amacının bir tanesi de cumhuriyetin kolay kazanılmadığını yani bu cumhuriyetin kazanılırken zorlu mücadeleler verildiğini, vatanımızın her karış toprağında yüz binlerce belki şehit verildiğini insanlara tekrar hatırlatmak istedik. Bunun da Karabük’e ve Safranbolu’ya yakışacağını düşündük. Memleketim Safranbolu olduğu için aslında Mehmetçik vakfı için benim hazırladığım çizdiğim bir projeydi bu. Mehmetçik Vakfıyla bu projenin detaylarını konuşmuştuk. İstanbul Mehmetçik Vakfı tesislerini göstermişlerdi, ama ben bunu Karabük’e daha iyi uyuyacağını düşünerekten kendi memleketime Safranbolu’ya kazandırmak istedim. Bir iki üç projemiz daha var. Bir tanesi Ankara için düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl nasip olursa Ankara’ya da yeni bir konseptle bir belki de Türkiye’nin o zaman en büyük çikolata müzesini kurmayı amaçlıyoruz. Müzede yer alan Atatürk, İnönü gibi diğer kahramanların Genel Kurmay arşivlerinde yer alan boy ve kiloları neyse hepsi ona göre hazırlandı.” dedi.


Müzede ayrıca, Cumhuriyetle birlikte kurulan Karabük’ün demir çelik tesisleri ile ilçelerinin de önemli alanlarını hatta, çizgi film karakterlerini de işlediklerini de ifade eden Kırımlı, “ Safranbolu Karabük’ün göz bebeği, hatta Türkiye’nin göz bebeği. Ancak Karabük Safranbolu’dan ibaret değil. Karabük’ü Karabük yapan bir Karabük Demir Çelik Fabrikası var. İlk Türk demiri Karabük’te, üretilmiş. Atatürk’ün beraber kurmayı planladığı bir fabrika bu. Bunu da göz ardı edemezdik açıkçası. Ama Karabük’ün diğer ilçelerine de dikkat çekmek istedik. Yenicesi, Ovacık, Eflani ve Eskipazar gibi tarihi turistlik yerleri var. Karabük’te ciddi bir turizm potansiyeli var. Safranbolu göz bebeği olabilir ama diğer ilçelere de dikkat çekmek istedik. Ama amaçlarımızdan bir tanesi de Safranbolu’ya gelen turistlerin bir gün konaklayıp başka rotalara gitmeleri değil de en az iki günü Safranbolu’da vakit geçirmelerini sağlamak istedik. Hem turizme katkı olacak bir proje bu. Hem de Cumhuriyete dikkat çekmek istedik.” diye konuştu.


Öte yandan resmi açılışı 19 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhuriyet Müzesini gezme fırsatı bulanlar, konsepti çok beğendiklerini ve güzel bir düşünce ile çocuklara güzel bir anlatım sunacağını belirttiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.