EĞİTİM - 10 Mayıs 2024 Cuma 17:27

KBÜ’de “İkinci Dili Geliştirme” etkinliği ile yabancı dilde pratik imkanı sunuluyor

A
A
A
KBÜ’de “İkinci Dili Geliştirme” etkinliği ile yabancı dilde pratik imkanı sunuluyor

Karabük Üniversitesi TÖMER (Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) Kafe’de “İkinci Dili Geliştirme” etkinliği düzenleniyor.


Uluslararası öğrencilerin Türkçe konuşma becerilerini geliştirmek, Türk öğrencilerin, akademik ve idari personelin farklı bir dilde ilerlemesine katkı sunmak amacıyla “İkinci Dili Geliştirme” etkinliği TÖMER Kafe’de gelişerek devam edecek.


Karabük Üniversitesi’ndeki tüm öğrenciler, akademik ve idari personele açık olan “İkinci Dili Geliştirme Etkinliği”, katılımcılara farklı dillerde pratik yapma fırsatı ve farklı kültürden öğrencilerle kaynaşma fırsatı sunuyor.


Öğrenci Dina Hashem Gaafar Abdullah Al-Sakkaf etkinlikle ilgili olarak Türkçesinin geliştiğini belirterek “Bence bu etkinlik çok güzel. Çünkü benim Türkçem çok gelişiyor, çok iyi geliyor ve yeni insanlarla tanışıyor, sohbet ediyoruz. Başka kültürleri bilmek için çok iyi geliyor” ifadelerini kullandı.


Öğrenci Zehra Aykıra karşılıklı bir öğrenme sürecinden bahsederek, “TÖMER Kafe bence uluslararası öğrenciler için hem de Türk öğrenciler için çok yararlı. Burada yabancı öğrencilere Türkçe öğretiyoruz. Türkçe konuşma etkinlikleri oluyor. Aynı zamanda onlar bize kendi bildiği dilleri öğretiyorlar. Rusça, Fransızca, Arapça böyle dilleri öğreniyoruz” dedi.


TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan etkinlikte yaptığı konuşmasında etkinliğin Karabük Üniversitesi’ndeki tüm öğrenciler, akademik ve idari personele açık olduğunu belirterek, “Rektör hocamızın talimatıyla kurduğumuz TÖMER kafede uluslararası öğrencilerimizin Türkçe konuşma yeteneklerini, becerilerini geliştirme amacı güdüyorduk. Daha sonra TÖMER Kafe’de etkinliklerimizin sayısını giderek artırmaya başladık. Bu etkinliklerden biri de İkinci Dili Geliştirme etkinliği. Bu etkinlik üniversitemizin akademik ve idari personeli dahil olmak üzere tüm öğrencilerimize açıktır” şeklinde konuştu.


Etkinlik çerçevesinde bir yazılım geliştireceklerini ve bir web sitesi üzerinden oluşturacaklarını söyleyen Noyan, “Randevu sisteminden hem üniversitemizin akademik idari personeli hem tüm öğrencilerimiz başvuru yaparak randevularını belirtilen gün tarih ve saatlerde oluşturabilecek, istedikleri ikinci dili seçebilecekler. Oluşturdukları tarih ve saatte TÖMER Kafe’ye gelerek uluslararası öğrencimizle öncelikle onların Türkçe yeteneklerini geliştirmek amacıyla yarım saat Türkçe diyalog kuracaklar, ikinci yarım saatte ise geliştirmek istedikleri ikinci dil, bu İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça olabilir. Şu an en yaygın diller bu diller ve ayrıca Rusça var. Bu dillerde kendilerini geliştirmek için ikinci yarım saatte bu dili iyi bilen öğrencimizle diyalog kuracaklar. Böylece bir saatin sonunda 2 taraf da ikinci dilini geliştirmiş olacak” diye konuştu.



Etkinliğe katılanlara katılım belgesi verilecek


Noyan, bir saatin sonunda etkinliğe katılan öğrencilere, akademik ve idari personele bir katılım belgesi vereceklerini dile getirerek, “Bildiğiniz üzere dili geliştirme önce diyaloga bağlıdır. Sadece gramer ile yetinmemek gerekiyor. Bu doğrultuda etkinliğin bütün öğrencilerimize, katılmak isteyen herkese çok faydalı olacağına inanıyoruz. Katılım herkese açıktır. Otomasyon sistemimiz oluşana kadar birimimize bilgilerini vererek başvuru yapabilirler ve hemen ikinci dili geliştirme etkinliğine dahil olabilirler” dedi.



KBÜ’de “İkinci Dili Geliştirme” etkinliği ile yabancı dilde pratik imkanı sunuluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.