GÜNDEM - 30 Nisan 2024 Salı 12:44

Kuran-ı Kerim’i en güzel okumak için yarıştılar

A
A
A
Kuran-ı Kerim’i en güzel okumak için yarıştılar

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 10 ilin katılımıyla düzenlenen, Genç Sadâ Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması 1. Bölge Finali Karabük’ün Safranbolu ilçesinde gerçekleştirildi.


Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen "Genç Sadâ Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması 1. Bölge Finaline 10 ilden yarışmacı katıldı.


Jüri üyeleri, yarışmacılara, tecvid kuralları, okuma tarzı, ses ve makam gibi kriterlerden 100 üzerinden puan verildi.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programa MEB Temsilcisi Mehmet Şahap Özalaybey, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, İŞKUR İl Müdürü Ferhat Sarıçam, KAİMDER Başkanı Hasan Yıldırım, öğretmenler, öğrenciler ve aileler katıldı.


Programda konuşan MEB Temsilcisi Mehmet Şahap Özalaybey, " araştıran sorgulayan bilgi ve Hikmet’in yolundan giden çağımızın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılmış bireyler şeklinde yetiştirmek amaçlanmaktadır. Genel Müdürlüğümüz bu bağlamalda ülkemizde her yıl Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma, ezan okuma ve hafızlık yarışmaları düzenlemektedir. Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasında kendi illerinde dereceye giren öğrencilerimiz bugün bölge finalinde yarışacaklar, onlara başarılar diliyorum" dedi.


İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş da düzenlenen yarışmalar sayesinde gençlerin Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anladıklarını ve doğru bir şekilde okumalarına katkı sağladığını, aynı zamanda gençler arasında da dostluk ve dayanışmayı arttırdığını ifade etti.


Konuşmaların ardından ortaokul ve lise kategorilerindeki yarışmada birinci olanlar 21 Mayıs ’ta düzenlenecek Türkiye Finalinde illerini temsil edecek.



Kuran-ı Kerim’i en güzel okumak için yarıştılar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum 8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum Müzesi’nde fotoğraf sergisi açıldı Müzeler Haftası etkinlikleri çerçevesinde "Anadolu’nun Topkapı Sarayı" olarak ve 8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum Müzesi’ni anlatan fotoğraf sergisi açıldı. 1914 yılında hastane olarak inşa edilen ve ardından okul olarak hizmeti veren 110 yıllık bir geçmişe sahip Çorum Müzesi, Türkiye’deki sayılı mimari eserler arasında yer alıyor. Bir zamanlar yakalandıkları hastalıklara şifa arayanların akın ettiği, ardından öğrencilerin gelecek hayallerinin şahidi olan tarihi bina 1984 yılında çıkan yangında kül olurken 2003 yılında müzeye dönüştürüldü. Küllerinden yeniden doğan tarihi binanın hikâyesinin anlatıldığı fotoğraf sergisinin açılışına Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Naim Çetinkaya, İl Kütür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Keser ve öğrenciler katıldı. Programda bir konuşma yapan Vali Zülkif Dağlı, Çorum’un 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak, bunun kent için önemli bir değer olduğuna dikkat çekti. Hattiler, sonrasında Hititler ile diğer medeniyetlerin bu topraklar üzerinde önemli bir medeniyet kurduğunu anlatan Vali Dağlı, “Daha sonra Horasan’dan Türkler bu topraklara medeniyetleriyle birlikte geldik. Nasıl geldik, Hacı Bektaşı Veli ile geldik. Ahi Evran ile geldik. Somuncu baba ile geldik. Çorum’da bu konuda nasipli bir kentimiz. Çorum’da sağımıza bakıyoruz, koruyucu gibi Elvan Çelebi’yi görüyoruz. Kuzey’de Koyun Baba’yı görüyoruz. Güney’de Abdalata, Alaca’da Hüseyin Gazi’yi görüyoruz. Yüz yıllardır insanlarımızı aydınlatan bu değerlerle yaşıyoruz. Bu değerler bizim mefkuremizi, kültürümüzü, medeniyetimizi oluşturuyor. Anadolu ruhu bu. Anadolu medeniyeti bu. Çorum’da göreve başladıktan iki gün sonra müzemizi gezdim. Çok güzel ve çok önemli değerleri eserlere ev sahipliği yapıyor. Alacahöyük ve Boğazkale müzelerimizde aynı öneme sahip. Çorum’un sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin tanıtımına önem vermeliyiz” dedi. Müze Müdürü Metin Çakar ise, 1914 yılında yapılan Çorum Müzesi’nin çeşitli kurumlara ev sahipliği yaptığını belirterek, "1988 yılında müze binası ciddi bir yangın geçirdi. Uzun süre virane olarak kaldıktan sonra yapılan restorasyon sonucu 2003 yılında müze olarak hizmet vermeye başladı. Müzemizin 1914 yılında yapıldığı yıl ilk çekilen fotoğrafından bugüne kadar geçirdiği süreci bir sergide birleştirdik. Tüm ziyaretçileri Müzeler Günü’nde sergimizi gezmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu. Programda Müze araştırmacısı Çiğdem Acar, "Müzede Eğitim Faaliyetleri” konulu bir sunum yaparken, Vali Dağlı Taş Mektep adlı kitabını yayınlayan metal sanatçısı Hasan Tuluk’a teşekkür plaketi verdi. Programda Osman Taşçı’da Hitit Gitarı adlı müzik dinletisi sundu.
Bursa Mudanya Belediye Meclisi’nden pazar yeri kararı Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mudanya Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi. Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2’nci oturumu Tirilye Kültür Merkezi’nde Belediye Başkanı Deniz Dalgıç başkanlığında gerçekleştirildi. 4 gündem ve 3 gündem dışı maddenin karara bağlandığı toplantıda, 2019 yılında kapatılan Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi. Başkan Dalgıç, nihai hedeflerinin her yerden kolayca ulaşılabilecek ve haftanın yedi günü çalışan bir pazar yeri açmak olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm ile beraber Mudanya’nın merkezi bir noktasında yeni bir kapalı pazar yeri yapmayı planlıyoruz” dedi. “Mudanya’ya yakışır bir belediye binası yapacağız” Meclis toplantısında eski belediye binasının riskli ve çürük olduğunu belirten Dalgıç, ilk fırsatta binayı yıkarak, güzel ve Mudanya’ya yakışır bir bina yapmak istediklerini söyledi. Göreve geldiği ilk günden itibaren kullanmadığı iki adet makam aracını da satışa çıkarmak istediğini ifade eden Dalgıç, mali açıdan zor durumda olduklarını, ancak bu zorlukları iyi bir finansman modeli ile aşacaklarını söyledi. Toplantıda ayrıca İller Bankası’ndan kredi çekilmesi için Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’a yetki verildi.
Ankara Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu arasında iş birliği protokolü imzalandı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu arasında turizmin kültürel ve sanatsal boyutuna katkıda bulunması amacıyla kültür ve sanat iş birliği protokolü imzalandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da düzenlenen törenle, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu arasında tiyatro alanına özel vurgu yapılan kültür ve sanat iş birliği protokolü imzalandı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür Yardımcısı ve Baş Rejisör Sükun Işıtan, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu adına Lefkoşa Türk Belediyesi Kültür- Sanat ve Tiyatro Şube Amiri Kıymet Karabiber’in imzalayarak yürürlüğe koydukları iş birliği protokolü karşılıklı ve eşitlik ilkesine dayalı olarak tiyatro ve kültür-sanat alanında iş birliği yapmayı, kültür-sanat ve tiyatro yolu ile turizmin kültürel ve sanatsal boyutuna katkıda bulunmayı amaçlayacak. Devlet Tiyatroları ve Lefkoşa Türk Belediyesi Kültür- Sanat ve Tiyatro Şubesi arasında kültür sanat etkinliklerine karşılıklı davetler gerçekleştirilecek ve tiyatro sanatının etik ve estetik ilkeler doğrultusunda, evrensel sanat disiplinleri ve normları çerçevesinde gelişmesi ve yaygınlaşmasına imkân sağlayacak şekilde deneyim ve bilgi alışverişi yapılacak. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Sanat Teknik Müdürü Hakan Dündar, Ankara Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Ulaş Ersoy ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu sanatçılarının da katıldığı imza töreninde yapılan protokol, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki bağları daha da güçlendirecek ve özellikle de deneyim ve bilgi alışverişi yoluyla her iki ülkenin sanatçıları arasında üretken ve verimli bir iş birliği sürecinin kapısını aralayacak.