GENEL - 20 Mart 2019 Çarşamba 15:54

Bayram: “Üretici sulama desteklerinden kuyu ruhsatları nedeniyle faydalanamıyor”

A
A
A
Bayram: “Üretici sulama desteklerinden kuyu ruhsatları nedeniyle faydalanamıyor”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınabilmesi için imar barışı gibi ruhsatsız kuyu barışı yapılması gerektiğini söyledi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınabilmesi için imar barışı gibi ruhsatsız kuyu barışı yapılması gerektiğini söyledi.


Mehmet Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeraltı sularının tüketimi ve bu tüketime bağlı olarak çiftçilerin sulama desteklerinden yeterince yararlanmadığını kaydetti. Konya Karaman Kapalı Havzası Su Kuyusu Ruhsatlandırılması işleminin Devlet Su İşleri tarafından yapıldığını ifade eden Bayram, “Yeraltı su seviyesi kritik rezerv seviyesinin altına inmesinden dolayı bölge ruhsatlandırmaya Devlet Su İşleri tarafından 2012 yılında kapatılmıştır. Bölgeyi ruhsatlandırmaya kapatmak kağıt üzerinde çözüm gibi gözükse de sahada çözüm olmadığı, açılan ruhsatsız kuyular ve su tüketimine bağlı yıllık yeraltı sularının çekildiği görülmektedir” dedi.



"İmar barışı gibi su kuyularına da ruhsatlandırma barışı yapılmalı"


Bayram, çiftçinin üretmek için bu suya ihtiyacı olduğunu ve bir şekilde temin edeceğini dile getirerek, “Vatandaşın illegal yollardan açtığı ve kullandığı su kuyusunu, hükümetimizin imar barışı kapsamında yaptığı gibi “Su kuyusu ruhsatlandırma barışı” ile de bu kuyuların kayıt altına almalıdır” diye konuştu.


Bayram, “Ancak bu şekilde Karaman ve Konya Ovası yeraltı suyunun izlenip, kontrol edebilecektir. Projeler üreterek sahada özellikle kırsal kesimdeki vatandaşlarımıza verimli ve kontrollü su kullanımının önemli olduğunu ruhsatsız kuyusu olan üreticilerimiz suyu enerji fiyatı olarak hem yüksek fiyattan kullandığını ve sulama hibe projelerinden yararlanamamaktadır. İmar affında olduğu gibi bir defaya mahsus olarak bu kuyuların kayıt altına alınmasının mağduriyet yaşayan üreticilerimiz açısından önemli olduğu özellikle zor şartlarda ekonomik olarak girdiler oldukça yüksek olması sebebiyle devletimizin verdiği tarımsal sulama destekleri ve enerji bedelinden yararlanmanın üreticilerimiz açısından önemli olduğunu belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına karşı “Kalkan-22” operasyonu: 40 şüpheli yakalandı, 37’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik düzenlenen “Kalkan-22” operasyonlarında 40 şüphelinin yakalandığını, 37’sinin ise tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan insan tacirlerine asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek” ifadelerine yer verdi. Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre Göç İdaresi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı koordinesinde Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu; Kocaeli merkezli Kayseri, Manisa, Mersin, Eskişehir, Isparta, İstanbul ve Uşak’ta göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik düzenlenen operasyonlarda 25 şüpheli yakalandı ve 25’i de tutuklandı. 86 düzensiz göçmen ise yakalandı. Hatay İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce düzenlenen operasyonda ise 7 şüpheli yakalanırken 4’ü tutuklandı. 3’ünün işlemleri devam ediyor. 106 düzensiz göçmen yakalandı. Ankara merkezli Bursa, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa’da düzenlenen operasyonlarda da yakalanan 8 şüpheli de tutuklandı. Yakalanan düzensiz göçmenler, İl Göç İdaresi Müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonlar sonucu, suçta kullanıldığı tespit edilen 14 adet araç ile çok miktarda dövize el konuldu.