GENEL - 19 Kasım 2019 Salı 12:23

KMÜ’den üreticinin yüzünü güldürecek proje

A
A
A
KMÜ’den üreticinin yüzünü güldürecek proje

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ‘Tarımsal Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Yayım Çalışma Alanı Projesi’ kapsamında protokol imzalandı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ‘Tarımsal Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Yayım Çalışma Alanı Projesi’ kapsamında protokol imzalandı.


KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı’nın imzasıyla yürürlüğe giren ve Karaman Ziraat Odasının işbirliği ile gerçekleştirilecek olan proje, meyve yetiştiriciliği konusunda yaşanan sorunların tespit edilerek bu sorunlara çözüm bulunmasını ve sektörün gelişimine hız kazandırarak ekonomiye katkı sağlanmasını amaçlıyor.


KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Ender Kaya’nın koordinatörlüğünde, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Programı öğretim üyelerinin katkılarıyla hazırlanan projeye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül bizzat destek veriyor. Proje ile bölgedeki modern meyve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, tarıma dayalı sanayinin ihtiyacı olan kaliteli ürünlerin elde edilmesi, ürün verimliliği ve çeşitliliğinin arttırılması, mevcut bitkisel üretimdeki gübreleme, budama, zirai mücadele, depolama ve pazarlama gibi alanlarda yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik çalışmaların yapılması, elde edilen bulgu ve sonuçların oluşturulacak merkezde uygulamalarının yapılması ve paydaşlara yerinde gösterilmesi, ayrıca tarım sektörünün ihtiyacı olan kalifiye işgücüne katkı sağlanması hedefleniyor.


KMÜ’de bu yıl mart ayında düzenlenen Karaman Elma Çalıştayı süresince sektörün sorunları ele alınmış ve elma üreticileri ile birlikte bu sorunların aşılması için yapılması gerekenler detaylı bir şekilde konuşulmuştu. Çalıştayın ardından gerçekleştirilen müzakerelerin ışığında hazırlanan ‘Tarımsal Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Yayım Çalışma Alanı Projesi’ ise sektörü çok boyutlu ve derinlikli bir şekilde ele alarak kalıcı çözümler sunmayı amaçlıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van-Bahçesaray karayolu 130 gündür kapalı Van’da kar yağışı ve düşen çığlardan dolayı yaklaşık 130 gündür kapalı bulunan Van-Bahçesaray karayolunun ulaşıma açılması için çalışmalar devam ediyor. Van’da 22 Aralık 2023 tarihinde yağan kar yağışı ile birlikte düşen çığlar sonucu Van-Bahçesaray yolu ulaşıma kapandı. Yaklaşık 4 aydan bu yana ulaşımın sağlanamadığı yolda Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü 111. Şube Müdürlüğü’ne bağlı Görentaş Bakımevi ekipleri, kar kalınlığının yer yer 3 ile 5 metreyi bulduğu bölgede 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’ne çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çalışmalar büyük titizlikle devam ederken hafta içi yolun açılma planlanıyor. "Çığ altında kalan minibüs ortaya çıktı" 22 Aralık 2023 tarihinde gelen çığ nedeniyle yol kapanınca vatandaşlar ağaçlarını yola bırakıp yaya Bahçesaray ilçesine gitti. Gece gelen başka bir çığ bir yolda bırakılan hafif ticari araç ile minibüsün üzerine düştü. Minibüs yoldan yaklaşık 100 metre uçuruma sürüklenirken, hafif ticari araç ise yolda kaldı. Karayolları ekipleri ile vatandaşların yardımıyla araç kardan temizlenip bölgeden çekilerek ilçeye götürüldü. Minibüs ise olay yerinde kaldı. Yaklalık 4 aydır kar altına kalan minibüs, karların erimesiyle küçük bir bölümü ortaya çıktı. Van-Bahçesaray yolunun kapalı olması nedeniyle ilçeye Bitlis’in Hizan ilçesi üzerinden ulaşım sağlanıyor.
Erzincan Dünyanın ikinci büyük kanyonunda tekne keyfi Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan dünyanın ikinci büyük kanyonu Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Doğayla tarihin birbirini tamamladığı, adrenalin doğa sporlarının başkenti, Türkiye’nin etkileyici yerlerinden eski adı ‘Eğin’ olan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi yaz aylarında ilçe nüfusunun 10 katı ziyaretçi ağırlıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve milattan önce 3 binli yıllara dayanan tarihi ile kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de UNESCO’nun kalıcı listesine girmek istiyor. Geçmişi milattan önce (M.Ö) 3 binli yıllara dayanan dünyaca ünlü Karanlık Kanyonun yanı başındaki Kemaliye’de (Eğin) Roma, Bizans, İlhanlı, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı hüküm sürdü. Tarihte "cennet gibi güzel bahçe" anlamına gelen Eğin ismi, ilçe sakinlerinin Kurtuluş Savaşı’na verdikleri destekten ötürü Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendi isminden esinlenilerek Kemaliye olarak değiştirildi. Erzincan’a 194 kilometre uzaklıkta; doğusunda Tunceli, batısında Sivas, güneyinde Malatya ve Elazığ bulunan Kemaliye, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda, nehir tabanı ile vadi kenarı arasındaki kot farkı bin metreye kadar ulaşan, bu haliyle dünyadaki ilk 5 derin kanyon arasında yer alan Karanlık Kanyonuyla, büyüklü küçüklü 38 tünelden oluşan ve dünyadaki “Tehlikeli Yollar” kategorisinde bulunan, sert kayaların içinden oyularak inşa edilmiş istisnai bir doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip 7 kilometre uzunluğundaki Taş Yoluyla, Türk kültür tarihi açısından önemli bilgiler içeren ilçe merkezine 4-5 kilometre uzaklıktaki Dilli Vadisiyle ve daha pek çok doğal güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Kemaliye ilçesi, Erzincan’ın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi olarak belirtiliyor. Adrenalin doğa sporlarının başkenti Kemaliye’deki Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Kemaliye, Erzincan’ın dokuz ilçesinden en ünlü olanı. Erzincan’ın incisi olarak tanımlanıyor. Kemaliye’de dünyanın en zorlu yolu ve Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci kanyon yer alıyor.