GENEL - 12 Şubat 2021 Cuma 13:34

Vali Işık’tan muhtarlara teşekkür belgesi

A
A
A
Vali Işık’tan muhtarlara teşekkür belgesi

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından organize edilen 2021 afet eğitim yılı programı ve pandemi sürecinde gösterdikleri başarılı çalışmalardan dolayı köy ve mahalle muhtarları için düzenlenen teşekkür belgesi dağıtım törenine katıldı.

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından organize edilen 2021 afet eğitim yılı programı ve pandemi sürecinde gösterdikleri başarılı çalışmalardan dolayı köy ve mahalle muhtarları için düzenlenen teşekkür belgesi dağıtım törenine katıldı.


Lütfi Elvan Kongre Merkezi’nde düzenlenen, sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek gerçekleştirilen program, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Şerife Han’ın katılımcılara yönelik verdiği Afet farkındalık eğitimi konulu sunumu ile başladı. İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun’un yeni tip korona virüs salgını ve covid-19 aşılama çalışmalarına ilişkin yaptığı bilgilendirme sunumunun ardından program İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ın Covid-19 salgını sürecinde uzaktan eğitim ve okullarla ilgili yaptığı bilgilendirmeyle devam etti.


Toplantıda bir konuşma yapan Vali Mehmet Alpaslan Işık, ”Bugün dünyamız ve özelinde ülkemiz daha sık afete maruz kalıyor. Bu afetler bazen doğa olayı, bazen teknolojik bazen meteorolojik değişikliklerden kaynaklanıyor. Hatta son pandemiyi de belki bir afet olayı olarak tanımlamamız mümkün. Geçen yıl içinde iki büyük deprem, onlarca sel ve heyelan gibi doğal afetler yaşadık. Yine kuraklık gibi bir felakette iklim değişikliği sonucu tüm dünyayı tehdit eder hale geldi maalesef. İşte bu afetlerin bazılarını önlemek, bazılarının da etkilerini ve tahribatını en aza indirmek mümkün. Bu afetlere karşı alınacak teknik önlemlerin yanında toplumun tüm kesimlerini afetler konusunda bilinçlendirip, farkındalığı sürekli eğitim faaliyetleri ile sağlamlaştırmak sayesinde olabilir. Farkındalığı arttırmak için İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı ’Afetlere Hazırlık Yılı’ olarak ilan edildi” dedi.


Vali Işık, oluşturulan farkındalığı, ulusal ölçekte planlı eğitimle güçlendirmek içinse 2021 yılı “Türkiye Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edilerek Afet Eğitim Seferberliği başlatıldığını ve verilecek eğitimlerle toplumda afet bilincinin gelişmesi ve afet kültürünün yerleşmesinin hedeflendiğini söyledi. Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını ve bu süreçte sel gibi deprem gibi birçok doğal afetin yaşandığına dikkat çeken Vali Işık; “Şüphesiz ki bu üzücü durumların yaşanmasında son zamanlarda yaşanan iklim değişikliklerinin önemli bir payı var. İşte bu afet riskini azaltmak için il afet riskini azaltma planları yapılmaktadır. İRAP planları da bugünlerde gündeme getirilecek. Biz ilimizde bu çalışmalara başladık. El birliği ile bu çalışmaları sonlandıracağız ve çok güzel bir plan ortaya koymayı amaçlıyoruz. Vatandaşların da içerisinde bulunduğu ve katılması gereken bir farkındalık planı olacak. Bu konuyla ilgili AFAD daire başkanlığından gelecek bir daire başkanımız ile birlikte konunun enine boyuna ele alındığı geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştireceğiz" dedi.


Muhtarlardan alınan önlem ve tedbirlere riayet ederek gevşemeden ve konunun ciddiyetine vararak Covid-19 ile yürütülen mücadeleye katkı vermelerini isteyen Vali Işık, “Biliyorsunuz korona virüs ile mücadelemiz sizin ile birlikte aksamadan, gevşemeden sürdürülebilir bir şekilde devam ediyor. Mücadelemizin etkin ve kararlı bir şekilde yürütebilmesinde siz muhtarlarımızın rolü çok büyük. Sizler bizim elimiz, kolumuz, gözümüz, kulağımızsınız. Bugüne kadar bu süreci dört dörtlük bir şekilde yürüttünüz. Şahsım ve Karaman halkı adına, gerek siz muhtarlarımıza ve gerek sizler gibi mücadelemize katkı veren daire amirlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Vali Mehmet Alpaslan Işık ve il protokolü tarafından merkez mahalle ve merkeze bağlı köy muhtarlarına teşekkür belgeleri verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane il genelinde dün etkili olan yağmur yağışı yüksek kesimlerde gece yerini kar yağışına bıraktı ve günler sonra yüksek kesimler yeniden beyaza büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi. Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor. Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi’nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü’nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu. Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.