POLİTİKA - 19 Aralık 2025 Cuma 16:49

Bakan Kacır: "Türkiye bizim iktidarlarımızda dünyanın en önemli üretim güçlerinden biri haline geldi"

A
A
A
Bakan Kacır: "Türkiye bizim iktidarlarımızda dünyanın en önemli üretim güçlerinden biri haline geldi"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin kendi iktidarları döneminde sadece bölgesinin değil dünyanın en önemli üretim güçlerinden biri haline geldiğini söyledi.


Bir dizi ziyaret ve açılışlar için Karaman’a gelen Bakan Kacır, ilk olarak Karaman Valiliğini ziyaret etti. Burada şeref defterini imzalayan Bakan Kacır, daha sonra Vali Mehmet Fatih Çiçekli’den yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Ardından AK Parti İl Başkanlığına geçerek İl Başkanı Murat Öztürk ve partililerle görüşen Kacır, İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı.



"Türkiye bizim iktidarlarımızda dünyanın en önemli üretim güçlerinden biri haline geldi"


Bakan Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada, Karaman’ın tarihi kimliğiyle Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyledi.


Türkiye Yüzyılının inşası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde çalıştıklarını belirten Kacır, "Türkiye’yi eserlerle, projelerle, hizmetlerle buluşturan AK Parti’nin neferleriyiz. Hangi görevde olursak olalım hedefimiz ülkemizi Türkiye Yüzyılı iddiasına taşımak. Bunun için her alanda büyük projeleri hayata geçirdik. Tüm alanlarda devrim niteliğinde işler yapmak AK Parti iktidarlarına nasip oldu. Türkiye bizim iktidarlarımız döneminde sadece bölgesinin değil dünyanın en önemli üretim güçlerinden biri haline geldi. Bugün Çin’den sonra Avrupa ortasına kadar uzanan geniş kuşağın en güçlü üretim kabiliyetlerine sahip, en fazla ürün çeşitliliği olan ve en fazla ülkeye ihracat yapabilen ülkesi Türkiye’dir. Bu Türk milletinin ortak başarısıdır. Bugün pek çok alanda Avrupa’nın en büyük üretim gücü olduk. Ticari araç ve otobüs üretiminde Avrupa’da bir numarayız. Beyaz eşya, güneş paneli, çelik üretimi, düz cam üretimde Avrupa’da bir numarayız. Askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada bir numarayız. Bunlar bir çırpıda olmadı. Bugün sadece üretimde değil araştırmada, geliştirmede, teknolojide ve inovasyonda lider bir ülke haline geldik. Bütün bunlar AK Parti iktidarının kurduğu altyapılar ve oluşturduğu ekosistem sayesinde mümkün oldu" dedi.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti İl Başkanlığı ziyaretinden sonra Piri Reis Kültür Merkezi’ndeki Bölge Kalkınma İdaresi-Kalkınma Ajansı Projeleri ile Karaman OSB Atık Su Arıtma Tesisi Toplu Açılış ve İmza Töreni’ne geçti. Törende bir konuşma yapan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Mevlana Kalkınma Ajansı olarak kuruldukları günden bugüne kadar kalkınma yerelden başlar düsturuyla sorumluluk alanlarında yer alan Konya ve Karaman’da uyguladıkları programlarla çok sayıda projenin desteklendiğini söyledi. Bostancı, "Hayata geçirilen yeni teşvik sistemi ve yerel kalkınma hamlesi programı ile bölgemizdeki paydaşlarımızın rekabet güçlerini arttırmak, üretim, istihdam, ihracat ve yatırım gibi konularda alacakları kararlara destek vermek amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ajansımız tarafından bu minvalde yürütülen çalışmalar neticesinde Karaman’da bugüne kadar 333 proje desteklendi" dedi.


Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli de "Şehrimiz 2023 TÜİK verilerine göre tarımda, ekonomisindeki yüzde 39’luk payı ile Türkiye birincisi, sanayide Türkiye 41’ncisi, hizmetler sektöründe ise Türkiye 81’ncisidir. Bu tablo bize şunu hatırlatıyor. Bu şehir tarıma dayalı bir sanayi şehridir" dedi.



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada, sanayiden teknolojiye, tarımdan turizme, kadın ve genç istihdamından girişimciliğe uzanan geniş bir yelpazede hizmete alınacak projelerin hayırlı olmasını diledi. AK Parti iktidarında 23 yılda sanayiden teknolojiye, savunmadan enerjiye pek çok sahada ilklere ve rekorlara imza attıklarını anlatan Kacır, daha büyük, güçlü ve müreffeh bir Türkiye’nin temellerini attıklarını vurguladı. Kacır, Karaman 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin 400 hektardan bin 218 hektara çıkardıklarını hatırlatarak, yatırımcıların güçlü bir üretim ekosistemi, sağlam bir alt yapı inşa ettiklerini dile getirdi. İhalesini gerçekleştirilen Karaman 2. OSB’de alt yapı projelerinin kısa sürede tamamlanacağını ifade eden Kacır, "Güneşin aydınlattığı bu bereketli toprakların, yüksek güneş enerjisi potansiyelini değerlendiriyoruz. Bu tabii zenginliği şehrimiz ve ülkemiz için ekonomik değere dönüştürmek üzere harekete geçtik. Şehrimize yeni güneş enerjisi yatırımları kazandırmak üzere bin 541 hektarlık bir alan Cumhurbaşkanımızın kararıyla Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak belirlendi" diye konuştu. Kacır, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı olarak da ilan edilen bu bölgeye büyük ölçekli güneş enerjisi yatırımları kazandırmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını belirtti.



"14 bin 750 istihdamın önünü açtık"


KOBİ’lere can suyu olmaya devam ettiklerini anlatan Kacır, şöyle konuştu: "Karaman’da KOSGEB aracılığıyla son 23 yılda 1,2 milyar liralık desteği KOBİ’lerimize sunduk. Yatırım teşvik sistemimizle 99,5 milyar lira yatırımın ve 14 bin 750 istihdamın önünü açtık. Cumhurbaşkanımızın kararıyla yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi doğrultusunda ilimizde gerçekleştirilen yatırımların önünü açmaya devam ediyoruz. Öncelikli yatırımlar kapsamında Karaman OSB’de hayata geçirilecek yatırımlarda istihdam edilecek çalışanların SGK işveren payının yarısını 4 yıl boyunca bakanlığımız karşılıyor. Şehrimizde yapılacak yatırımlarda kullanılacak krediler için finansman desteğini 24 milyon liraya çıkardık. 9,5 puan faiz, kar payı desteği sunuyoruz."



"9 projeyi hizmete alıyoruz"


Mevlana Kalkınma Ajansı ile 333 projeye 829 milyon lira, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile de 265 projeye 2,5 milyar lira destekte bulunduklarının altını çizen Kacır, "Kalkınma ajansımız desteğiyle başlattığımız Karaman Elma Sınıflama Tesisi Projesiyle şehrimizde üretilen elmanın pazara erişimi güçlendirecek bir adım atıyoruz. Bugün de kalkınma ajansımızın ve bölge kalkınma idaremizin desteklediği 9 projeyi hizmete alıyoruz" diye konuştu.



Taş Mescit, ziyarete açılıyor


Karaman’ın coğrafi işaretli ürünü Divle obruk peynirinin de üretiminde kalitesini yükselttiklerini vurgulayan Kacır, "Üreticimizin alın terini daha yüksek katma değere dönüştürüyoruz. Ayrıca dijital satış kanallarıyla da bu lezzeti ülkemizin dört bir yanına ulaştırıyoruz. Şehrimizde kültür turizmini destekleyerek Karaman’ı ülkemizin önde gelen turizm destinasyonlarından arasına taşıma, getirme arzusundayız. Mevlana Kalkınma Ajansımız aracılığıyla Kuzey Karaman Turizm Aksının Geliştirilmesi Projemiz ile kıymetli bir kültür mirası olan Taşkale köyünün turizm potansiyelini harekete geçiriyoruz. Ayrıca renovasyonunu tamamladığımız Taş Mescit’in kapılarını yerli ve yabancı ziyaretçilere açıyoruz. Ayrıca ilimize tekstil atölyesi ile gastronomi ve mutfak sanatları merkezini de kazandırıyoruz. Karaman Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisini devreye alıyoruz. Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçirilen ve günlük 12 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip bu tesis, suyun her damlasına sahip çıkan, üretimi güvence altına alan ve Türkiye Yüzyılı yeşil sanayi vizyonunu sahaya indiren bir eser niteliğindedir" diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından Karaman OSB Atık Su Arıtma Tesisi Toplu Açılış ve İmza Töreni yapıldı. Programa, Vali Mehmet Fatih Çiçekli, AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.



Bakan Kacır: "Türkiye bizim iktidarlarımızda dünyanın en önemli üretim güçlerinden biri haline geldi"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bıçaklı cinayetin zanlısı tutuklandı Zonguldak’ta Serkan Akdal’ın hayatını kaybettiği bıçaklı olayın şüphelisi Murat Dereli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Murat Dereli, sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında Zonguldak Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından kasten öldürme suçlamasıyla mahkemeye çıkarılan Dereli hakkında tutuklama kararı verildi. Dereli, adliyeye sevk edildiği sırada olay anına ilişkin olarak "3 kişi bana saldırdı, kendimi savunmak için vurdum. Yoksa ben ölecektim" ifadelerini kullandı. Soruşturma kapsamında, olay öncesinde taraflar arasında alacak verecek meselesi bulunduğu, tartışma yaşandığı ve karşılıklı küfürleşme olduğu ileri sürüldü. Murat Dereli’nin, Serkan Akdal tarafından aşağılandığını iddia ettiği öğrenildi. Yapılan incelemede, Murat Dereli’nin 2004 yılında eniştesini öldürdüğü gerekçesiyle hapis cezası aldığı, 2012 yılında cezasını tamamlayarak serbest kaldığı belirlendi. Dereli’nin geçmişte Anavatan Partisi’nde Zonguldak Merkez İlçe Başkanlığı görevinde bulunduğu, yakın dönemde ise farklı bir siyasi parti adına il başkanlığı görevine getirildiğini duyurduğu sosyal medya paylaşımlarının bulunduğu kaydedildi. Olay, dün akşam saatlerinde Zonguldak Valiliği önünde meydana geldi. Serkan Akdal ile Murat Dereli arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Dereli’nin bıçak kullandığı, Serkan Akdal’ın ağır yaralandığı tespit edildi. Akdal, sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı Atatürk Devlet Hastanesi’nde yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Olayın ardından kaçan Murat Dereli, Yayla Mahallesi’nde saklandığı ağaçlık alanda yakalanarak gözaltına alınmıştı. (OA-
İstanbul Bursa uçağında hayatını kaybedenlerin yakınlarından yürek burkan istek Bundan tam 50 yıl önce İzmir-İstanbul seferini yaparken Marmara Denizi’ne düşen ve enkazına bugüne kadar ulaşılamayan "Bursa" adlı uçağın enkazının bir YouTuber tarafından görüntülenmesi, kazada yakınlarını kaybeden aileler için umut ışığı oldu. İzmir - İstanbul seferini yapan Bursa isimli uçak 1975 yılında inişe geçtiği esnada Marmara denizine düştü. 42 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından 50 yıl geçmesine rağmen sadece 5 kişinin cansız bedenine ulaşılabilmişti. Aileler, cenazelerine kavuşma ve bir anıt mezar talebiyle yetkililere seslendi. Kule Hatası İddiaları ve 50 Yıllık Ulaşılmazlık 1975 yılında yaşanan trajedide, inişe hazırlanan Bursa uçağı, pistteki başka bir uçak nedeniyle pas geçmek zorunda kalmış ve Marmara Denizi’ne düşmüştü. Uçakta kayıtlı 41 yolcu ve kayıtsız 1 yaşındaki kızıyla birlikte toplam 42 kişi bulunuyordu. Dönemin zorlu şartları ve derinlik nedeniyle enkazına ulaşılamayan kaza, yarım asırdır Türkiye’nin çözülemeyen sırlarından biri olarak kaldı. Geçtiğimiz günlerde YouTuber Nedim Kuru tarafından enkazın yeri ve parçalarının görüntülenmesi, İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından haberleştirilerek büyük yankı uyandırdı. Eşini Kaybeden Zehra Nebioğlu: "Felç Geçirdim, Tek Dileğim Eşime Ulaşmak" Kazada hayatını kaybeden, dönemin Malatya Belediye Başkanının oğlu ve iş insanı Bedir Nebioğlu’nun yakınları, yaşadıkları büyük acıyı anlattı. Eşi Bedir Nebioğlu’nu kaybeden Zehra Nebioğlu, eşinin kendilerini özlediği için bir gün erken geldiğini ve acı haberi öğrendiğinde felç geçirdiğini dile getirdi. Zehra Nebioğlu, yaşadığı acı dolu günlerden bahsederek "Eşim İzmir’e gitti. Bizi özlediği için bir gün önce geldi. Gece yatıyordum. Herkes toplanmış. Benim kapılarımı kapatmış. Uyandım. Herkesin bana bakıyor. Denize düştü dediler. Çok güzel yüzüyordu (eşim). Fakat bu olmadı. Ben felç geçirdim. İnşallah ben ölmeden o da gelse dedim. DNA yapılır. Kızım var onun DNA örneği alınır. Çıksın. Çok istiyorum. Orda çok ağlayacağım ama bir taraftan da sevineceğim. Nebioğlu, o dönem açmak istediği davanın ise "yaşa, işe para veriyorlar" denilerek engellendiğini ve sembolik bir paranın bölüşülerek verildiğini belirtti" dedi. Kızı Banu Nebioğlu’nun Tek İsteği: Bir Baba Mezarı Kaza anında henüz 3 yaşında olan ve babasını hiç hatırlamayan Banu Nebioğlu, artık 53 yaşında olmasına rağmen babasına bir mezar dahi yapamamış olmanın derin üzüntüsünü yaşıyor. Aktif bir iş insanı ve Malatyaspor Başkanı olan babası Bedir Nebioğlu’nun, ailesine sürpriz yapmak için uçak biletini 1 saat öne çektiğini ve bunun felakete yol açtığını söyledi Banu Nebioğlu, 50 yıllık acısını anlatırken "Ben babamı kaybettiğimde 3 yaşındaydım. Şu an 53 yaşındayım. Olayın üzerinden 50 sene geçti. Ama sanki cenazeyi görmediğimiz için inanamıyorsunuz. Biz cenazemizi yıkayıp kefenleyip toprağa koyamadık. Benim araştırmalarıma göre baştan sona kule hatası var. Çok çok derinde olması bizim lehimize bir şey. Çünkü derinleştikçe oradaki suyun soğukluğu arttıkça bence kemikler, yok olmuyor. Herkesin cenazesinin bulunabileceğini düşünüyorum. Banu Nebioğlu en büyük isteğinin anıt mezar yapılması olduğunu belirterek "Bizim isteğimiz bir anıt mezarımızın olmasını istiyorum. Ben babamı hiç tanımadım. Hiç kokusunu, sesini hiç hatırlamıyorum. Tanımadığım bir adamı her gün resminden seviyorum. Resmiyle konuşuyorum. Anıt mezarı neden olmasın. Cenazelerimize ulaşılsın. Bir anıt mezarımızı olsun istiyoruz" dedi. (SB-
Ankara Ankara Valiliği: "Kimsesizlerin Kimsesi Olma Projesi kararlılıkla devam ediyor" Ankara Valiliği, evsiz ve kimsesiz vatandaşların korunması, insan onuruna yakışır yaşam koşullarına erişiminin sağlanması ve toplumsal hayata yeniden kazandırılması amacıyla "Kimsesizlerin Kimsesi Olma Projesi"nin kararlılıkla ve aralıksız devam ettiğini açıkladı. Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Devletimizin sosyal devlet anlayışı doğrultusunda; evsiz ve kimsesiz vatandaşlarımızın korunması, insan onuruna yakışır yaşam koşullarına erişiminin sağlanması ve toplumsal hayata yeniden kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalar kararlılıkla ve aralıksız biçimde sürdürülmektedir. Bu anlayışın sahadaki en güçlü yansımalarından biri olan ’Kimsesizlerin Kimsesi Olma Projesi’, Valiliğimiz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığımız tarafından 2010 yılından bu yana Ankara genelinde kesintisiz olarak uygulanmaktadır. Proje ile, sokakta yaşayan vatandaşlarımızın güvenli barınma imkanlarına erişimi sağlanırken; geçici çözümlerle yetinilmeyerek kalıcı ve sürdürülebilir sosyal destek mekanizmaları devreye alınmaktadır. Her yıl kış döneminde titizlikle yürütülen proje kapsamında; barınma, beslenme, kişisel bakım ve temizlik hizmetleri sunulmakta, yaşlı, engelli ve hasta bireyler uygun bakım ve rehabilitasyon kuruluşlarına yönlendirilmektedir. Çalışabilir durumda olan vatandaşlarımızın ise sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmakta, istihdama katılımlarını destekleyici adımlar atılmaktadır. Yıllar içerisinde proje kapsamından faydalanan kişi sayılarında süreklilik sağlanmış; pandemi süreci dâhil olmak üzere tüm olağanüstü koşullarda dahi devletimizin sosyal hizmet kapasitesi kesintisiz şekilde sürdürülmüştür. Bu süreçte Valiliğimiz hiçbir vatandaşını yalnız bırakmamış; zor zamanlarda da devletin şefkatli yüzünü sahada güçlü biçimde hissettirmiştir. Son 7 yılda toplam 5236 vatandaşımıza bu proje kapsamında hizmet verilmiştir" denildi. "Halihazırda sözleşme imzalanan 3 otelde 293 vatandaşımız barındırılmaktadır" Açıklamada, "2025-2026 kış dönemi uygulaması 01 Kasım 2025 tarihinde başlatılmış olup, halihazırda sözleşme imzalanan 3 otelde 293 vatandaşımız barındırılmaktadır. Bu vatandaşlarımıza üç öğün sıcak yemek, temizlik ve berber hizmeti ile diğer günlük ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ayrıca proje kapsamında görev yapan saha ekiplerince her gün akşam saatlerinde Ankara genelinde düzenli taramalar yapılmakta; metruk alanlar, parklar ve AŞTİ başta olmak üzere yoğun kullanım alanlarında tespit edilen kimsesiz vatandaşlarımızla birebir görüşmeler gerçekleştirilerek kendi rızaları ve gönüllülük esası çerçevesinde barınma hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmaktadır. Son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan, Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi’nde (AŞTİ) çok sayıda evsiz vatandaşımızın barındığına yönelik iddialar abartılı olup; gerçeği yansıtmamaktadır. Valiliğimiz koordinesinde düzenli olarak yürütülen denetimler kapsamında; 15.12.2025 ve daha sonraki günlerde terminalde gerçekleştirilen tarama faaliyetleri neticesinde, bahse konu yerde kaldığı tespit edilen 10 vatandaşımızla görüşülerek kendilerine konaklama hizmeti sağlananacağı belirtilmiştir. Sunulan barınma imkânını kabul eden 5 vatandaşımız otele yerleştirilmiştir. Buna karşın, sunulan hizmetten yararlanmak istemediklerini beyan ederek memleketlerine geri dönmek isteyenlere yol giderleri ve diğer ihtiyaçları karşılanmış olup, israrla terminalde kalmayı tercih eden 3 vatandaşımızın durumları ise ekiplerimizce yakından takip edilmektedir. Valiliğimizce "Kimsesizlerin Kimsesi Olma Projesi" kapsamında, devletimizin koruyucu, kuşatıcı ve sosyal niteliği sahada somut bir şekilde hayata geçirilmektedir. Herkesin devlet güvencesi altında olduğunun açık bir göstergesi olan çalışmalar güçlü ve kararlı bir şekilde sürdürülecektir" ifadelerine yer verildi.