SAĞLIK - 02 Ekim 2024 Çarşamba 14:39

KMÜ’de bitkilerin kanser üzerindeki etkileri araştırılıyor

A
A
A
KMÜ’de bitkilerin kanser üzerindeki etkileri araştırılıyor

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buğrahan Emsen’in yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.


KMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buğrahan Emsen’in proje yürütücüsü, Doç. Dr. Burak Sürmen, Doç. Dr. Hacer Sibel Karapınar ile Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Çiçek’in proje araştırmacısı olduğu ‘Türkiye Endemiği Bazı Bitki Türlerinin Antioksidan, Sitotoksik ve Antimikrobiyal Etkinliklerinin Belirlenmesi’ konulu proje, TÜBİTAK 1002 kapsamında kabul edildi. Oksidatif stres ve kanser arasındaki ilişkinin birçok araştırmacının ilgisini çektiğini ve üzerinde çalıştığını vurgulayan Doç. Dr. Buğrahan Emsen, “Oksidatif stres sonucunda serbest radikallerin hücrelerin kalıtsal materyaline zarar verebildiği bilinmektedir. Meydana gelen bu hasar hücrelerin anormal büyüme ve bölünme yeteneğini kazanmasına neden olabilir ve bu durum kanserin başlangıcını tetikleyebilir. Radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler kanser hücrelerini hedef almakla birlikte normal hücrelere de zarar verebilir ve oksidatif stresin artmasına yol açabilir. Sonuç olarak, oksidatif stresin kanserin başlangıcına ve gelişimine katkıda bulunabileceği gerçeğinden yola çıkarak bu sürecin kontrol edilmesi ve dengelenmesi üzerine bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu araştırmalar sonucunda elde edilen kararlar kanser riskini azaltmak ve tedavi sonuçlarını iyileştirmek için önemli bir strateji niteliği taşımaktadır” dedi.



“Bitkisel ürünlerde yüksek miktarda bulunan doğal antioksidanlar oksidatif stresi azaltıyor”


Bazı antioksidan bileşiklerin, mikroorganizmaların büyümesini ve çoğalmasını engelleyebilmesi yönünde gerçekleştirilen çalışmalar olduğunu belirten Doç. Dr. Emsen, “Özellikle bitkilerin doğal savunma mekanizmaları olarak geliştirdiği bu bileşiklerin bitkileri patojenlerden koruduğu bilinmektedir. Bazı antioksidanlar, mikroorganizmaların hücre zarlarını etkileyerek veya metabolizma süreçlerini bozarak antimikrobiyal etki gösterebilmektedir. Bitkisel ürünlerde yüksek miktarda bulunan doğal antioksidanlar serbest radikallerle etkileşime girerek oksidatif stresi azaltabilir. Bu durum hücrelerin yapısal bileşenlerinin zarar görmesini önlemektedir. Belirli bir coğrafi bölgeye özgü olan ve sadece o bölgede doğal olarak yetişen endemik bitkilerin doğal bileşikleri, bilim insanlarına yeni metabolitleri keşfetme fırsatı sunmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye endemiği bazı bitki türlerinin antioksidan özellik taşıyan temel biyoaktif bileşiklerinin de tespit edileceği projemizde ilgili bitkilerin antioksidan, sitotoksik ve antimikrobiyal etkinliklerini belirlemeyi amaçlamaktayız” şeklinde konuştu.



KMÜ’de bitkilerin kanser üzerindeki etkileri araştırılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Arıcı makamını çocuklara emanet etti Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, Koçarlı’daki çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusuna ortak oldu. Bayram dolayısıyla koltuğunu Koçarlı’nın miniklerine emanet eden Başkan Arıcı, makamında bir araya geldiği çocukların talimatınıysa tek tek not etti. Koçarlı Belediye Başkanı Arıcı, Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri sonrasında çocukları makamında ağırladı. Çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Başkan Arıcı, önemli ziyaretçilerine makamını teslim ederek talimatlarını aldı. Başkanlık makamını devralan miniklerin bazıları bulundukları mahallelerde park, halı saha ve sosyal alanların yapılması talimatını verirken bazı çocuklarınsa ilçede ünlü mağazaların açılması yönündeki talepleri gülümsetti. Temsili Makam koltuğuna oturma töreninde çocuklar tarafından verilen talimatları dikkatle dinleyen Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, yaptığı açıklamada, "Her biri geleceğimiz olan ve bu koltukların yarınlardaki sahibi çocuklarımızın talimatlarını yerine getirmek için ekip arkadaşlarımıza gerekli bilgileri verdik. Evlatlarımızın ilçemizin geleceğine yönelik çok güzel hayalleri var. Umuyorum ki hayalleri gerçekleşecektir. Koçarlı Belediyesi olarak bizimde amacımız ilçemizi daha modern, çağdaş, her türlü kültürel ve sosyal alanların bulunduğu bir kent haline getirmektir. Görev süremiz boyunca bunun için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz. Tüm çocuklarımızın 23 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, geleceğimize ışık tutan talimatlarıyla ilçemizin gelişimine sağladıkları katkı için evlatlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Niğde Bakan Yumaklı: "Sigortası olmayan, ÇKS’ye kayıtlı üreticinin masrafı karşılanacak" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Niğde’de zirai dondan etkilenen elma bahçesinde incelemelerde bulunurken, "Sigortası olmayan, ÇKS’ye kayıtlı üreticinin masrafı karşılanacak" dedi. Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Niğde’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, merkeze bağlı Ovacık köyünde zirai dondan etkilenen elma bahçesinde incelemede bulunarak üreticilerden zirai donun etkilerine ilişkin bilgi aldı. Bakan Yumaklı inceleme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Nisan ayında son 30 yılın en şiddetli sıcaklık düşüşünün yaşandığını söyledi. Bakanlığın zirai dondan zarar görmeyi engelleyecek ekipmanların maliyetlerinin yüzde 50’sini karşıladığını söyleyen Bakan Yumkalı iklim değişikliğinin etkilerine de işaret etti. "Son 30 yılın en düşük sıcaklığa sahip Nisan ayını yaşadık" Zirai donun etkilerinin hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Bakan Yumaklı; "Meteorolojinin bize vermiş olduğu bazı uyarılar vardı biz de bu uyarılara istinaden Tarım Orman Bakanlığı olarak bütün ekiplerimizi sahaya çıkarmıştık. Özellikle donla mücadele konusunda üreticilerimizin ne yapması gerektiğini, alınabilecek olan tedbirlerin alınması konusunda birlikte bir mücadele çalışmasını başlatmıştık. Ancak, hepinizin malumu, - 14, -15’ler, hatta -19 dereceyi gören yerler oldu. Belli bir sıcaklık düşüşünden sonra maalesef mevcut teknolojilerin de yapabileceği herhangi bir şey yok. Dolayısıyla zarar görmüş olduk. İklim değişikliğinin etkisi artık sizin tarımı nasıl yaptığınızla değil, hangi tedbirleri aldığınızla ilgili. Son 30 yılın en düşük sıcaklığa sahip Nisan ayını yaşadık. Şimdi arkadaşlarımız yoğun bir şekilde hasar tespitleri yapıyorlar. İl müdürlerimiz, daire başkanlarımızın tamamı şu anda sahada. Bu hasar tespiti olan bir süreç. Bu süreç tamamlandığında, meyve gruplarında, sigortalı olanların ürünlerin hasar tespitlerini ve ödemelerini TARSİM yapacak. Ancak istediğimiz ölçüde sigorta oranı olmadığı için ve don hadisesinden de birçok mağduriyet söz konusu olduğu için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olup da sigortası olmayanların da hasar tespitlerinin ardından don hadisesi olduğu zamana kadar nasıl bir harcama yapmışsa, o masrafları da devletimiz karşılamış olacak. Her ürün için ne harcanmışsa bunlar hesaplanacak. Ortalama bütün ürünlerin o harcama miktarını tespit edecek şekilde bunun üzerinden işlem yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.