YEREL HABERLER - 06 Şubat 2017 Pazartesi 13:56

Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı ile Kars Evleri Osmanlı Projesi dışında mı kalacak?

A
A
A
Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı ile Kars Evleri Osmanlı Projesi dışında mı kalacak?

Birçok Medeniyete ev sahipliği yapan Kars’ta “Osmanlı Mahallesi” Projesi için Mart ve Nisan aylarında kazma vurulması beklenirken, Kars Kalesi altında bulunan Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı ile Kars Evleri’nin proje dışında kalacağı öğrenildi.
Tarihi Tevfik Paşa Konağı ile Kars Evleri’nin Kars Belediyesi’ne ait Taşınmaz Kültür Varlıkları olduğu ve üzerlerinde haciz bulunduğundan dolayı proje dışında kalacağı öğrenildi. Kars Valiliği’nin Ahmet Tarihi Tevfik paşa Konağı ile Kars Evlerinin belediyeden devrini istediği, ancak üzerlerinde bulunan hacizden dolayı devirin yapılamadığı bildirildi.
Birinci etabı geçen yıl Evliya Camii ve Kars Kalesi’nin çevresinin düzenlenmesi, aydınlatılması, Osmanlı Mahallesi ve Osmanlı Çarşısı oluşturulması ve tarihi yapıların restorasyonu projelerini kapsayan “Tarihi Dokunun Korunması ” projesi ile hayata geçirilen Osmanlı Mahallesi’nde Mart veya Nisan aylarında burada bulunan evlerin istimlak edilmesiyle birlikte kazma vurulacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yakından takip ettiği Vali Rahmi Doğan, bizzat üzerinde durduğu Osmanlı Mahallesi Projesi ile Evliya Cami, Hasan-ı Harakani Türbesi, Ulu Cami, Muradiye Hamamı ile Mazlumağa Hamamı, Taş Köprü, 12 Havariler Kilisesi (Kümbet Cami) restorasyonu yapılarak yeniden Kars’a kazandırılacak olan Beylerbeyi Sarayı, Kars Kalesi’nin eteklerinde tarihi bir tablo gibi ortaya çıkarılarak bir kültür hazinesi, bir açık hava müzesi oluşturulacak. Yaklaşık 21 adet dubleks Osmanlı Evi ve Butik Otellerin yolların, çarşıların oluşturulacağı Kars Kalesi eteklerinde iki de üvey evlat bulunuyor.
Bir yandan bu kadar geniş çaplı bir proje hayata geçirilmeye çalışılırken, diğer yandan Kars Belediyesi’ne ait iki tane kültür varlığı ki birisi tarihi kimliği ile ortaya çıkıyor; Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve eski Kars evi üzerlerinde haciz bulunduğu için Kars Valiliği’ne devredilemediği gibi onarımları da yapılamıyor.
Kars Valiliği bu iki tarihi yapıyı “Osmanlı Mahallesi Projesi’ne” dahil etmek için girişimde bulunsa da başarılı olamadı. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. (DAP)’ın yüzde 50 desteği ile hayata geçirilecek olan proje Kars’ta yaşayan vatandaşları her ne kadar heyecanlandırsa da Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve Eski Kars Evi’nin yıkılmalarına göz yumulması da bir o kadar üzüyor. Çünkü her iki tarihi binanın üzerinde haciz bulunuyor. Bundan dolayı her hangi bir işlem yapılamıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.