YEREL HABERLER - 22 Ağustos 2017 Salı 11:26

Bayram öncesi Hayvan Pazarında durgunluk yaşanıyor

A
A
A
Bayram öncesi Hayvan Pazarında durgunluk yaşanıyor

Kars’ta, Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarında durgunluk yaşanıyor.

Kars’ta, Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarında durgunluk yaşanıyor. Hayvan pazarında sık sık pazarlık yapılmasına rağmen kurbanlık alan yok.


Ardahan Yolu Vali Hüseyin Atak Bulvarı’ndaki Hayvan Pazarı’nda, Kurban Bayramı’na 10 gün gibi kısa bir süre kala durgunluk hakim. Henüz bayram havasının başlamadığı pazarda, hareketliğin bu hafta sonu başlaması bekleniyor.


Geçen yıla oranla hayvan fiyatlarının uygun olduğuna dikkat çeken üreticiler, her gün çok sayıda insan pazara gelerek pazarlık yaptığını, ancak kurban almadan gittiklerini belirttiler.


“Erkek hayvan pahalı, dişi hayvan ucuz”


Hayvan Pazarı’ndaki yoğunluğun alış-verişe yansımadığını ifade eden üretici Memduh Demir, “Bu sene hayvan fiyatları geçen yıla göre; erkek hayvan pahalı, dişi hayvan ucuz, yani dişi mal, kurbanlıklar, 4- 4,5 - 5 bin TL. Erkek mal 6 ile 7 bin TL. Vallahi şuanda yok 4 kişi toplanıp, bir tane hayvan alıyor. Geçen yıla oranla bu yıl satış az, baya az yani yüzde 50 azalma var. Geçen yıl dişi mal daha pahalıydı, bu yıl ucuz, erkek mal da geçen yıla göre biraz daha pahalı. Hani bakanlık açılama yaptı ya, ‘dişi hayvan kesilmeyecek’ diye ondan dolayı dişi mal biraz ucuz” dedi.


“Devletin bu konuda tarım politikasına biran önce bir çeki düzen vermesi gerekiyor”


Alım satımların çok ağır gittiğine dikkat çeken üretici Orhan Ulaç, “Mal fiyatları pek yüksek değil, yem fiyatları çok yüksek olduğu için üretici para kazanmıyor. İşte ‘ithal’ söylentisi bize yetiyor. İthal et olduğu zaman mal fiyatları burada düşüşe geçiyor. İnsanlarda zarar etmek istemiyor. Alımda bir tıkanıklık oluyor. Yani devletin bu konuda tarım politikasına biran önce bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Bir rayına oturtmalı. Bu arz-talep dengesidir. Fiyatlar dışarıdan baktığın zaman çok pahalı görünüyor. Ama içine girdiğin zaman üretici bu sefer zarar ediyor. Fiyatlar yüksek değil, üretici para kazanmıyor” diye konuştu.


Kars’ta, Kurban Bayramı’na kısa süre kalmasına rağmen Hayvan Pazarı’ndaki yoğunluk, alım-satıma yansımıyor. Her gün yüzlerce insanın kurban almak için geldiği pazarda, sadece pazarlık yapılması dikkat çekiyor. Her 10 kişi den bir tanesi sadece kurbanlığını alarak pazardan ayrılıyor.


Karslı üreticiler, insanların sadece kurban fiyatlarını öğrenmek için pazara geldiğini, Kurban Bayramı’na 1-2 gün kala insanların kurbanlarını alacaklarını sözlerine eklediler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi. Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor. “Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir” Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehre doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak bitmesi için mücadele ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi. Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar; bu tarihi yapının dünya genelinde daha fazla dikkat çekici hale getirilmesini istiyor.